Αρχική Special Topics - 2 Τήλος: Ο 1ος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων

Τήλος: Ο 1ος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων

H Τήλος έγινε και επίσημα ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το πρώτο νησί παγκοσμίως που κατάφερε να κερδίσει τέτοια διαπίστευση.

0
Τήλος Μηδενικά Απόβλητα
Διαφήμιση
Η Τήλος τα έβαλε με τα απορρίμματα και τα…εξαφάνισε και πλέον γράφει ιστορία για τα Μηδενικά Απόβλητα, ενώ σαρώνει τα Παγκόσμια βραβεία και τις διεθνείς διακρίσεις!
Η απόκτηση 4ων στα 5 αστέρια στην Πιστοποίηση Πόλεων Μηδενικών Αποβλήτων, η αφοσίωση και η προθυμία του νησιού να ξεπεράσει δομικά προβλήματα που επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων είναι που επαίνεσε ο Ismael Casotti, ελεγκτής στο ZERO – Associação Sistema Terrestre Sustentável που διορίστηκε για την πιστοποίηση του νησιού.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου αναφέρει σε δηλώσεις του «αυτό που συμβαίνει στην Τήλο είναι πραγματικά μια επανάσταση».
Τήλος, άποψη από την παραλία Ερίστου και το ελεύθερο κάμπινγκ , το μοναδικό με μηδενικά απόβλητα! (φωτογραφία για το ecozen.gr)
«Δεν περιμένουμε να έρθει το μέλλον το σχεδιάζουμε εκ των προτέρων και το πραγματοποιούμε σήμερα, με τις πράξεις μας, με τη συνεργασία όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του νησιού, του Δήμου, του δικτύου εταιρειών Polygreen και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», δήλωσε η Μαρία  Καμμά Δήμαρχος Τήλου.
Μαρία Καμμά , Δήμαρχος Τήλου
Μαρία Καμμά, η Δήμαρχος της Τήλου, περήφανη για την διεθνή διάκριση που έλαβε το νησί της
“Η  Τήλος κατάφερε να φτάσει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως σε ανακύκλωση και κομποστοποίηση, που είναι σχεδόν 90%. Οι κάδοι απορριμμάτων καταργήθηκαν, η υγειονομική ταφή δεν υπάρχει πλέον και το νησί είναι Zero Waste. Η Τήλος έχει γίνει παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού και ανάπτυξης στο Αιγαίο».
Τήλος 2!!!!!!!!!!!!!!!!1
Το ελεύθερο κάμπινγκ της Τήλου, μια πανευρωπαϊκή αν όχι παγκόσμια πρωτοτυπία με ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τουαλέτες και σημεία ανακύκλωσης. Οι κάδοι απορριμμάτων έχουν καταργηθεί και εδώ, όπως και σε όλο το νησί! (φωτογραφία για το ecozen.gr)
Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι “η Δημοτική Αρχή θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την υποστήριξή του στο τόσο φιλόδοξο έργο που υλοποιήσαμε, την εταιρεία Polygreen για τον σχεδιασμό, και όλο το στελεχικό και υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Ο νέος στόχος που έχουμε θέσει σαν Δημοτική Αρχή είναι εντός του έτους να λάβουμε και το 5ο αστέρι και να γίνουμε έτσι ο πρώτος Δήμος Παγκόσμια που θα λάβει τέτοια πιστοποίηση”.
Τήλος ανάρτηση ZERO
Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Πιστοποίησης που έλαβε η Τήλος για τα μηδενικά απόβλητα

Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2023 – Το νησί της Τήλου έγινε πιστοποιημένη πόλη μηδενικών αποβλήτων – μια πρωτιά για την Ελλάδα και το πρώτο νησί στον κόσμο που πιστοποιήθηκε.

Τήλος κάμπινγκ!!!!!!!!!
Μπορεί σε έναν τόπο να …εξαφανιστούν τα απορρίμματα; Κι όμως, η Τήλος το πέτυχε! (Στιγμιότυπο από το ελεύθερο κάμπινγκ Τήλου, για το ecozen.gr)

“Ένα μικρό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, η Τήλος δεσμεύτηκε επίσημα να γίνει πόλη μηδενικών αποβλήτων το 2021. Με περίπου 500 κατοίκους, η οικονομία του νησιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εποχιακό τουρισμό, γεγονός που ασκεί πίεση στις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων του νησιού”.

 

Η Μαρία Καμμά, δήμαρχος της Τήλου, τόνισε ότι “το μικρό νησί του Αιγαίου, η Τήλος, έχει επιτύχει μια πράσινη επανάσταση που δεν συγκρίνεται με τίποτα”.

Δύο χρόνια πριν, η Τήλος έστελνε το 87% των απορριμμάτων της σε χώρους υγειονομικής ταφής. Μη έχοντας αποτελεσματικό σύστημα χωριστής συλλογής σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τουριστική πίεση, ο δήμος εξέταζε το ενδεχόμενο να αυξήσει τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ – μια μη βιώσιμη λύση που θα οδηγούσε σε αυξημένο κόστος επέκτασης και καθημερινής λειτουργίας.

Τήλος λογότυπο ανακυκλωση

Ο δήμος αποφάσισε να υλοποιήσει το έργο Just Go Zero Tilos, σε συνεργασία με την Polygreen, μια εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων που επικεντρώνεται σε πράσινες λύσεις. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 και εφάρμοσε την τακτική χωριστή συλλογή απορριμμάτων από πόρτα σε πόρτα, εκτρέποντας όλα τα υπολειμματικά απόβλητα μακριά από την υγειονομική ταφή και κλείνοντας μόνιμα όλες τις εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής.

Τι είναι το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων Just Go Zero Tilos καταργεί τους κάδους και άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία στο νησί από την 1η Δεκεμβρίου 2021, με την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση, τεχνολογία και τεχνογνωσία της Polygreen, σε άμεση συνεργασία με τον δήμο καθώς και την έγκριση και θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο στόχος του προγράμματος είναι να μην μένει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον, κάτι που σημαίνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων και η Τήλος είναι το πρώτο νησί στον κόσμο που το πέτυχε.

POINT ZERO 1024x683

Εμπνευστής του προγράμματος ο επιχειρηματίας και ιδρυτής της Polygreen, κος Αθ. Πολυχρονόπουλος, όραμα του οποίου είναι μία κοινωνία χωρίς απόβλητα, με την ανακύκλωση να αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο ενός νέου πολιτισμού και την επιτακτική ανάγκη επένδυσης σε αυτόν.

Έκανε το όραμά του πράξη, διαλέγοντας ένα μικρό ακριτικό νησί για να το εφαρμόσει, γνωστό για τις πρωτοπόρες πράσινες καινοτομίες του με στόχο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «να δώσει η Τήλος το στίγμα αυτού του νέου παγκόσμιου πολιτισμού, τον πολιτισμό των νησιών του Νοτίου Αιγαίου». Ο άλλος πυλώνας του εγχειρήματος είναι η εκπαίδευση γιατί, όπως υπογραμμίζει ο κος Πολυχρονόπουλος, «ο πολίτης όταν έχει τη γνώση, έχει και την ατομική ευθύνη».

Από τον περασμένο Δεκέμβριο μοιράστηκε σε όλους τους κατοίκους και επιχειρήσεις του νησιού ο κατάλληλος εξοπλισμός για τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά απόβλητα. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει την  ειδικά σχεδιασμένη μπλε τσάντα για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, αφού προηγουμένως έχουν πλυθεί, μία βιοδιασπώμενη σακούλα για τα οργανικά απόβλητα, μία για τα μη ανακυκλώσιμα και μεταλλικά δοχεία για τις γόπες τσιγάρων.

Ecozen.gr : Ευχαριστούμε τον κ. Ευστάθιο Κοντό, Γενικό Γραμματέα του Δήμου Τήλου για την παραχώρηση πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού.

Διαφήμιση