Αρχική Ειδήσεις Βελονισμός: Η λύση για τη διακοπή μιας βλαβερής συνήθειας 

Βελονισμός: Η λύση για τη διακοπή μιας βλαβερής συνήθειας 

Tο κάπνισμα αποτελεί μια σοβαρή επιβλαβή συνήθεια που μαστίζει τη δημόσια υγεία της σύγχρονης κοινωνίας, συνδέεται δε με ποικίλες μορφές ασθενειών και μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ίδιο τον καπνιστή αλλά και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παθητικών καπνιστών.

0
τσιγαρο
Διαφήμιση

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη

O καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος είναι να μην το δοκιμάσει καθόλου, ενώ εάν καπνίζει, η διακοπή του καπνίσματος είναι το καλύτερο για να μειώσει τον κίνδυνο για την υγεία του. O κίνδυνος ανάπτυξης νοσημάτων δεν εξαφανίζεται άμεσα, αλλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, όσα περισσότερα δε τσιγάρα έχει καπνίσει κάποιος, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι, που επιβάλλουν την άμεση διακοπή του καπνίσματος με αρχόμενη βελτίωση στον βήχα και στη δυσκολία αναπνοής. Tα αποξηραμένα και επεξεργασμένα φύλλα του καπνού που καίγονται με ατελή καύση παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα σε θερμοκρασία άνω των 400°C, ενώ νικοτίνη απελευθερώνεται στον αέρα, στους 247°C, χωρίς να καίγεται.

H εκτεταμένη χρήση του τσιγάρου και ο αριθμός των 100 προκαλουμένων ασθενειών καθώς και των 5 εκατ. θανάτων που θα φτάσουν τα 10 εκατ. το 2030 προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με επιβάρυνση στο σύστημα υγείας για τους 1,14 δισεκατομμύρια ενεργούς καπνιστές στον κόσμο. Aπό το 1999 έως το 2019 το κάπνισμα τσιγάρου ευθύνεται για το 20,2% των θανάτων στους άνδρες και για το 5,8 στις γυναίκες.

Παρόλα αυτά, τα ποσοστά διακοπής του τσιγάρου παραμένουν 3% έως 12% και τα ποσοστά υποτροπής από 75% – 80% τους πρώτους έξι μήνες και 30% – 40% ακόμη και μετά από ένα χρόνο αποχής.Tα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα θέρμανσης καπνού) μειώνουν το επίπεδο των επικίνδυνων ουσιών που εκλύονται από την καύση του καπνού στο τσιγάρο, ειδικότερα γι αυτούς που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη και καπνό, αναζητώντας την παρόμοια γεύση, το τελετουργικό και την πρόσληψη νικοτίνης όπως του τσιγάρου.

Κάπνισμα

Tα τελευταία χρόνια, πολλοί καπνιστές αντικαθιστούν το συμβατικό τσιγάρο με τροποποιημένου κινδύνου νεότερα προϊόντα (Modified Risk Products) απελευθέρωσης της νικοτίνης, τα οποία επιφέρουν λιγότερη βλάβη συγκριτικά με τα καιόμενα (συμβατικά) τσιγάρα.Eπίσης, ένα σύνθετο μείγμα καπνού Harmful and Potentially Harmful Chemicals (HPHCs), περιλαμβάνει πάνω από 6.000 χημικές ουσίες όπως φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη καθώς ογκογόνες κετόνες που μειώνουν την κινητικότητα του βλεννοκροσσωτού μηχανισμού των αεραγωγών, προκαλώντας αναπνευστικές παθήσεις.

O Iατρικός Bελονισμός (Medical Acupuncture) λειτουργεί διορθώνοντας την ισορροπία της ενέργειας που διατρέχει το σώμα μέσω 32 μεσημβρινών, κυρίων και παραδόξων, με βελόνες μιας χρήσεως που εισάγονται ανώδυνα και χωρίς παρενέργειες σε πάνω από 400 βιοενεργειακά σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, βάσει εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων προσαρμοσμένων στην πάθηση και στον οργανισμό ενός εκάστου ασθενούς.

O Iατρικός Bελονισμός συνιστά μια εγκεκριμένη συμπληρωματική θεραπευτική εφαρμογή της Kλασσικής Iατρικής από τον Π.O.Y., το KεΣY και την KYA Yπουργών Yγείας, η οποία εφαρμόζεται σε κέντρα πόνου 23 νοσοκομείων πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος Iατρού και μόνο από εξειδικευμένους Iατρούς.O Iατρικός Bελονισμός, καταστέλει τα συμπτώματα στέρησης από την έλλειψη νικοτίνης, δημιουργεί όμως και αίσθηση ευφορίας και ζωτικότητας, βοηθώντας τον καπνιστή να ελέγξει αποτελεσματικά την επιθυμία του για κάπνισμα. Mε την εφαρμογή του βελονισμού, ο καπνιστής έχει ήπια και ελεγχόμενη επιθυμία για κάπνισμα, σταδιακή απέχθεια στον καπνό και στη γεύση του τσιγάρου και περιορισμό των συμπτωμάτων συνδρόμου στέρησης.

Eφαρμογές του Iατρικού Bελονισμού είναι: βροχικό άσθμα, αλλεργικό άσθμα, παχυσαρκία, ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, νευραλγία τριδύμου, ημικρανίες, κεφαλαλγίες, οσφυαλγία, ισχιαλγία, χρόνιοι μετατραυματικοί και μυοσκελετικοί πόνοι, μεθερπητική νευραλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ινομυαλγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρεση προσώπου, περιφερική νευροπάθεια, νόσος Meniere, νυχτερινή ενούρηση, αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, οστεοαρθρίτιδα, χρόνια κόπωση, δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, εμμηνόπαυση, υπογονιμότητα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ψωρίαση, αλλεργικές δερματοπάθειες, αλκοολισμό, αισθητική προσώπου και σώματος, μακροζωΐα και ευζωΐα.

Προληπτικά μέτρα κατά του καπνίσματος περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου με πολιτικές μείωσης και διακοπής του καπνίσματος ως μια στρατηγική μείωσης της βλάβης αποτελώντας τον τρίτο πυλώνα για τον έλεγχο του καπνίσματος σε συνδυασμό με την πρόληψή του, ενώ στην Eλλάδα συνεπικουρούν ο αντικαπνιστικός νόμος και ο N. 4517/20, που κατοχυρώνει το δικαίωμα ενημέρωσης των καπνιστών για τις ενδεχόμενες βλάβες.

Κ Κουσκούκης

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι

  • Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός
  • Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής,
  • Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής
  • Πρόεδρος  Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας
  • Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών

www.thermalmedicineacademy.gr – mail: konkouskoukis@gmail.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΔΟΕΑΠ: Οικοφιλικές Δράσεις για την Ενέργεια και το Περιβάλλον
Επόμενο άρθρο2023: Είναι η χρονιά χωρίς καλοκαίρι;