Αρχική Special Topics 2023: Είναι η χρονιά χωρίς καλοκαίρι;

2023: Είναι η χρονιά χωρίς καλοκαίρι;

Σε μία αλλόκοτη μετεωρολογική περίοδο βρίσκεται η Ευρώπη και δη οι χώρες της Μεσογείου, βλ. Ελλάδα -Ιταλία , αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε φέτος Άνοιξη, δεδομένου ότι ειδικά ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης!

0
ΒΡΟΧΗ ΟΜΠΡΕΛΛΑ
Διαφήμιση

Ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.’

Τώρα που διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, διαπιστώνουμε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή και με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές. Όπως επισημαίνει ο Γκουίντο Γκουίντι που είναι ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους της χώρας, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτό το σκηνικό του καιρού ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στην λεκάνη της Μεσογείου.

“Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.”

Είναι όμως δυνατόν να βιώσουμε μία χρόνια χωρίς καλοκαίρι όπως είχε συμβεί με την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1816;

καιρός - βροχή - σύννεφα - καταιγίδα - Πολιτική Προστασία
Εικόνα: UNSPLASH/Sensei Minimal

Θεωρητικά όλα είναι πιθανά τονίζει ο ίδιος στην συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί σαν σενάριο, αφού υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα η οποία συνέβη στις 15 Ιανουαρίου του 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα, αρκεί να υπολογίσουμε ότι το ηφαίστειο Ταμπόρα εξερράγη ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 1815.

Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων. Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, αρκεί να πάμε στο καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που είχαμε τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στην Δυτική Ευρώπη.

“Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ότι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο”, καταλήγει ο Γκουίντι.

“Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από 2 ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη.”

 

Διαφήμιση