Αρχική Special Topics Τηλεσκόπιο Vista: Σε σύνθεση υπέρυθρος Άτλας με σχηματισμό άστρων

Τηλεσκόπιο Vista: Σε σύνθεση υπέρυθρος Άτλας με σχηματισμό άστρων

Νεαρά αστέρια σε εξέλιξη, ενσωματωμένα σε πυκνά νέφη σκόνης αποκαλύπτει ο Άτλας. Οι αστρονόμοι δημιούργησαν ένα τεράστιο υπέρυθρο άτλαντα πέντε κοντινών αστρικών φυτωρίων, συνθέτοντας περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες από το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου VISTA.

0
αστρα υπερυθρες
Διαφήμιση

Αυτά τα μεγάλα «ψηφιδωτά» αποκαλύπτουν νεαρά αστέρια σε εξέλιξη, ενσωματωμένα σε πυκνά νέφη σκόνης. Χάρη σε αυτές τις παρατηρήσεις, οι αστρονόμοι διαθέτουν ένα μοναδικό εργαλείο, με το οποίο μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν το πολύπλοκο παζλ της γέννησης των άστρων.

«Σε αυτές τις εικόνες μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμη και τις πιο αμυδρές πηγές φωτός, όπως αστέρια πολύ μικρότερης μάζας από τον Ήλιο, αποκαλύπτοντας αντικείμενα που κανείς δεν έχει δει ποτέ πριν», λέει ο Στέφαν Μέινγκαστ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics». «Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που μετατρέπουν το αέριο και τη σκόνη σε αστέρια», προσθέτει.

Τα αστέρια σχηματίζονται όταν νέφη αερίου και σκόνης καταρρέουν υπό την ίδια τους τη βαρύτητα, αλλά οι λεπτομέρειες του πώς συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητές. Πόσα αστέρια γεννιούνται από ένα νέφος; Πόσο μεγάλη είναι η μάζα τους; Πόσα αστέρια θα έχουν πλανήτες;

An infrared view of the Lupus 3 region
Αυτή η εικόνα δείχνει την περιοχή Lupus 3. Νέα αστέρια γεννιούνται στα πολύχρωμα νέφη αερίου και σκόνης που φαίνονται εδώ. Οι υπέρυθρες παρατηρήσεις που διέπουν αυτή την εικόνα αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες στις περιοχές σχηματισμού άστρων που συνήθως καλύπτονται από τα νέφη σκόνης. Η εικόνα δημιουργήθηκε με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το όργανο VIRCAM, το οποίο είναι προσαρτημένο στο τηλεσκόπιο VISTA στο παρατηρητήριο Paranal του ESO στη Χιλή. Οι παρατηρήσεις έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας VISIONS, η οποία θα επιτρέψει στους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίζονται τα αστέρια σε αυτές τις περιοχές που καλύπτονται από σκόνη.

Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα η ερευνητική ομάδα εξέτασε πέντε κοντινές περιοχές σχηματισμού άστρων με το τηλεσκόπιο VISTA στο αστεροσκοπείο Paranal στη Χιλή. Χρησιμοποιώντας την υπέρυθρη κάμερα VIRCAM του VISTA η ομάδα κατέγραψε το φως που προέρχεται από το βαθύ εσωτερικό των νεφών σκόνης. Οι ερευνητές παρατήρησαν περιοχές σχηματισμού άστρων στους αστερισμούς του Ωρίωνα, του Οφιούχου, του Χαμαιλέοντα, του Νότιου Στεφάνου και του Λύκου, οι οποίοι απέχουν λιγότερο από 1.500 έτη φωτός μακριά.

Η ομάδα έλαβε περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες σε διάστημα πέντε ετών. Στη συνέχεια οι εικόνες συναρμολογήθηκαν στα μεγάλα ψηφιδωτά που δημοσιεύονται αποκαλύπτοντας τεράστια κοσμικά τοπία. Αυτά τα λεπτομερή πανοράματα παρουσιάζουν σκοτεινές κηλίδες σκόνης, λαμπερά σύννεφα, νεογέννητα αστέρια και τα μακρινά αστέρια του γαλαξία μας. Μεταξύ άλλων τα δεδομένα θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να μελετήσουν πώς κινούνται τα νεαρά αστέρια και πώς εγκαταλείπουν τα μητρικά τους νέφη.

Το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου, που βρίσκεται υπό κατασκευή στη Χιλή, «θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές με πρωτοφανή λεπτομέρεια δίνοντάς μας μια πρωτόγνωρη κοντινή εικόνα των μεμονωμένων άστρων που τώρα σχηματίζονται εκεί», καταλήγει ο Μέινγκαστ.

 

 

Διαφήμιση