Αρχική Special Topics - 2 Κάλυμνος: Viral ο καπετάν Στάθης-Τι ζητά για τα δελφίνια

Κάλυμνος: Viral ο καπετάν Στάθης-Τι ζητά για τα δελφίνια

Viral έχει γίνει το βίντεο με τον καπετάν Στάθη να απελευθερώνει το δελφίνι που πιάστηκε στο παραγάδι. Την ίδια ώρα ο πολύπειρος Καλύμνιος καπετάνιος δηλώνει στο ecozen.gr “η θάλασσα είναι το σπίτι μου, τα ψάρια δεν τα σκοτώνουν οι ψαράδες αλλά οι πολιτικές. Είναι ανάγκη να  καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις με τους αλιείς για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που διώχνουν τους ψαράδες απο τις θάλασσες!”

0
ΔΕΛΦΙΝΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Διαφήμιση

Το απροσδόκητο γεγονός που κατέγραψε η κάμερα του καπετάν Στάθη Γεωργούλη όταν το  δελφίνι πιάστηκε στο παραγάδι και βρέθηκε για ελάχιστα λεπτά στην αγκαλιά του ψαρά έχει συγκεντρώσει χιλιάδες προβολές και εκατοντάδες σχόλια! Η στιγμή καταγράφηκε χωρίς σκηνοθετική σκέψη και δίχως καμία …τηλεοπτική προσδοκία, ωστόσο  η ανάρτηση του βίντεο στο facebook του καπετάν Στάθη, έκανε το δελφίνι με την ανθρώπινη συμπεριφορά, διάσημο ανα τον κόσμο!

Σύνταξη: ecozen.gr

Πρώτο ήρθε σε επαφή με τον καπετάν Στάθη Γεωργούλη το kalymnos-news.gr  που ανέδειξε το βίντεο και στη συνέχεια  εντόπισε τον καπετάνιο εν πλω στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σερίφου, Μήλου και Φαλκονέρας. “Το δελφίνι, μετά την απελευθέρωσή του, παρέμεινε για αρκετή ώρα στην περιοχή, ακολουθώντας το αλιευτικό και κάνοντας βουτιές και στροφές γύρω από αυτό, θέλοντας όπως μας είπε με το δικό του τρόπο να στείλει το ευχαριστώ του, στους ανθρώπους που το απελευθέρωσαν”.

Πως δημιουργήθηκε το viral βιντεο

ΌΛα συνέβησαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στις 8.00 περίπου το πρωί, όταν ο Καλύμνιος καπετάνιος Στάθης Γεωργούλης. που ψάρευε με το αλιευτικό σκάφος του ” ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΝΚ 393″διαπίστωσε  ότι στο παραγάδι τους είχε παγιδευτεί ένα πανέμορφο δελφίνι. Άμεση ήταν η αντίδραση του καπετάν Στάθη και του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους να απελευθερώσουν το δελφίνι για να το επιστρέψουν με προσοχή ,στο φυσικό του χώρο. Το γεγονός καταγράφηκε σε βίντεο που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Δελφίνι Κάλυμνος

Ακολούθησαν χιλιάδες προβολές του βίντεο και αναρτήσεις στο διαδίκτυο και φυσικά συνεντεύξεις του καπετάν Στάθη στα ΜΜΕ. Μάλιστα δεν ήταν λίγα και τα αρνητικά σχόλια για τον περίφημο ψαρά που διακρίνεται στο βίντεο να κρατά το δελφίνι στην αγκαλιά του ενώ έχει τσιγάρο στο στόμα. “Δεν στηθήκαμε για να τραβήξουμε το βίντεο με σκοπό να γίνουμε διάσημοι, όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα και η εικόνα των ανθρώπων μου μπορεί να μην είναι σωστή κινηματογραφικά, αλλά εκείνη τη στιγμή εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε το δελφίνι! Εννοείται οτι γνωρίζω πως είναι θηλαστικό και αναπνέει με πνεύμονες, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα καθυστερούσαμε την απελευθέρωσή του για να δημιουργήσουμε μια πιο εντυπωσιακή εικόνα!,” εξηγεί ο καπετάν Στάθης Γεωργούλης σε συνομιλία του με το ecozen.gr.

Ανάγκη για συννενόηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τους ψαράδες

Απο τη σύντομη συνομιλία  με τον καπετάνιο εν πλώ, προέκυψε και μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας του επαγγελματία ψαρά ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αλιεία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, εξαιτίας πολλών παραγόντων που τείνουν να οδηγήσουν το επάγγελμα σε μαρασμό.  Όπως ανέφερε, κύρια δραστηριότητά του είναι το ψάρεμα ξιφία με όλους τους κανόνες και τις προυποθέσεις και βρίσκεται στη θάλασσα ήδη απο τον Απρίλιο που “άνοιξε” η περίοδος ψαρέματος του ξιφία.

ξιφίας!!!!!!!

Μάλιστα, θα ταξιδέυει μέχρι και τον Δεκέμβριο που κλείνει η περίοδος ψαρέματος. Ως γνωστό, το ψάρεμα του ερυθρού τόννου και του ξιφία, αποτελούν ψάρια που υπάγονται σε ποσόστωση και ψαρεύονται ΜΟΝΟ από επαγγελματίες αλιείς που έχουν την σχετική άδεια. Ωστόσο η ανατολική Μεσόγειος, που αποτελούσε κύρια βάση για το συγκεκριμένο ψάρεμα, “είναι πλέον απαγορευτική μετά τις ΑΟΖ, τα γεωτρύπανα και όλα τα γεγονότα που μας έχουν περιορίσει”. Χρειάζεται να υπάρξει αλιευτική πολιτική που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε στη θάλασσα και όχι να την εγκαταλείψουμε.

347234034 818179939233764 3746161575845783667 n

Κι ενώ ο καπετάν Στάθης Γεωργούλης έγινε το πρόσωπο των ημερών επειδή απελευθέρωσε το δελφίνι, μόλις την 1η Ιουνίου το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» το οποίο εδώ και 25 χρόνια παρακολουθεί το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, κατήγγειλε τη μαζική δολοφονία δελφινιών από τουρκικά αλιευτικά σκάφη. Ο Θεόδωρος Τσαμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου σε δηλώσεις του (makthes.gr) ανέφερε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και πως μόλις πριν δύο μέρες άλλα δύο δελφίνια βρέθηκαν νεκρά. ‘Οπως αναφέρει το ινστιτούτο, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις των δελφινιών προέρχονται από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη. Έχοντας διερευνήσει την πρόσφατη δραστηριότητα των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή (μηχανότρατες, μεγάλα αλιευτικά ξιφία, αλιευτικά τόνου, από την Ελλάδα και την Τουρκία), θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από μεγάλα συγκροτήματα αλιευτικών σκαφών που στοχεύουν στην αλιεία τόνου και προέρχονται από την Τουρκία, τα οποία είχαν έντονη δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα της ευρύτερης περιοχής το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

Διαφήμιση