Αρχική Ειδήσεις Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κ.Μητσοτάκης-Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κ.Μητσοτάκης-Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να ζητήσει και να λάβει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη συνάντηση που θα έχουν από ώρα σε ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

0
[358145] ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών έδωσαν τον αέρα μιας ισχυρής αυτοδυναμίας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κ. Μητσοτάκη να προχωράει άμεσα τις διαδικασίες της μετεκλογικής φάσης, με πρώτη την εντολή του σχηματισμού κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο  πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα, αφ΄ότου παραδώσει η κα Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είναι η ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Βασικοί σταθμοί της είναι η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 26 Ιουνίου), η ορκωμοσία της νέας Βουλής την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Σημειώνεται ότι η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται  να πραγματοποιηθεί στις 13:00 το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα ανέδειξαν καθαρό νικητή τη Νέα Δημοκρατία με διαφορά μεγαλύτερη του 22% από τον ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η επόμενη Βουλή θα είναι οκτακομματική με την Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται τελικά εντός του νέου κοινοβουλίου.

  • ΝΔ: 40,55% και 158 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 47 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 11,87% και 32 έδρες
  • ΚΚΕ: 7,67% και 20 έδρες
  • Σπαρτιάτες: 4,68% και 13 έδρες
  • Ελληνική Λύση: 4,45% και 12 έδρες
  • Νίκη: 3,70% και 10 έδρες
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες
[360880] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ποιοι θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο

Στα σχέδια του επενεκλεγέντα Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται αλλαγές  και σε θεσμικό επίπεδο με μετακίνηση αρμοδιοτήτων και μεταξύ υπουργείων, ώστε να γίνει πιο αποδοτική ουσιαστικά η λειτουργία της κυβέρνησης και να υπάρχει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ένα νέο υπουργείο είναι το υπουργείο Οικογένειας. Από εκεί και πέρα μία άλλη σημαντική αλλαγή που έχει κλειδώσει είναι το «πακετάρισμα» του Ταμείου Ανάκαμψης με το ΕΣΠΑ και με το ΠΔΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την εποπτεία μάλιστα αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη, το προηγούμενο διάστημα είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για πιθανή διάσπαση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Αυτό φαίνεται ότι δεν προχωράει, ωστόσο ενδεχομένως να έχουμε αναπληρωτή υπουργό για να αναλάβει ξεχωριστά το χαρτοφυλάκιο του Μεταφορών. Τώρα σε κάθε περίπτωση όλα είναι έτοιμα γιατί τα προεδρικά διατάγματα θα πρέπει να είναι έτοιμα την επόμενη ημέρα γιατί θα πρέπει να λάβουν και την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διαφήμιση