Αρχική Ειδήσεις ΠΙΣ: Μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια τα τεστ για στρεπτόκοκκο

ΠΙΣ: Μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια τα τεστ για στρεπτόκοκκο

0
νοσοκομειο
Διαφήμιση

Την ανησυχία των γονιών για τα δεκάδες κρούσματα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο θέλησε να κατευνάσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για επιδημία ούτε και για πανδημία.

Θέλοντας δε να θέσει κάποια όρια στον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στους γονείς ο ΠΙΣ ξεκαθαρίζει ότι οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο είναι αντιμετωπίσιμες με φάρμακα και ιατρική αγωγή.

Για το λόγο αυτό εξάλλου, τα τεστ ανίχνευσης για τον στρεπτόκοκκο, καίτοι πωλούνται από τα φαρμακεία, δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς. Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας.

Επίσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει:

– Λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο: Πρόκειται για γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.

-Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς.

στρεπτοκοκκος

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού στη χώρα από επιβεβαιωμένη λοίμωξη με στρεπτόκοκκο, ενεργοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες επιδημιολογικής επιτήρησης για το εν λόγω μικρόβιο. Μέσα στο διάστημα αυτό, στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Το τελευταίο περιστατικό θανάτου στην Νάουσα, οδήγησε πολλούς γονείς στην εξέταση των παιδιών τους και μάλιστα επτά παιδιά βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαιώνουν οι υγειονομικές αρχές. Τα τρία εξ αυτών προέρχονταν από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του.

Διαφήμιση