Αρχική Special Topics  S.O.S: Φάρμακα και αδυνάτισμα-Τι πρέπει να προσέχετε

 S.O.S: Φάρμακα και αδυνάτισμα-Τι πρέπει να προσέχετε

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η φρενίτιδα για ένα τέλειο σώμα χωρίς περιττά κιλά κατακλύζει σταδιακά γυναίκες, αλλά και άντρες που επιθυμούν να βγουν στις παραλίες με τέλεια κορμιά.

0
Καλοκαίρι
Διαφήμιση

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές της Άνοιξης όλοι όσοι αισθάνονται μία ανασφάλεια γύρω από το κορμί τους ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου για να «διορθώσουν» τις ατέλειες τους πριν φτάσει το καλοκαίρι υπό το φόβο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες-μαζί με τον ελαφρύτερο τρόπο ντυσίματος που το συνοδεύει- τις  αναδείξει περισσότερο από όσο οι ίδιοι θα θέλανε.

Υπό την πίεση αυτή, κάποιοι επιστρατεύουν πολλών ειδών παρεμβάσεις-ήπιας μορφής- όπως είναι η γυμναστική-αλλά και πιο δραστικές και καμιά φορά ακραίες, όπως είναι τα χάπια αδυνατίσματος.

Σε αυτό το σημείο, πριν κάποιος μπει σε αυτό το …μονοπάτι θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά και κυρίως να συμβουλευτεί τους ειδικούς γιατρούς προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την σωματική του υγεία.

Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θέλησε να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, με αφορμή μάλιστα τη δημοσιότητά για τη χρήση του Ozempic από ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ επισημαίνει:

  • Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) είναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στην χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.
  • Υπάρχει σκεύασμα που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (saxenta), το οποίο περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας κατάλληλη  για αυτόν τον σκοπό  (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά.

Για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετά από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή. Γιατί όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του. Το φάρμακο βέβαια είναι ασφαλές με ήπιες παρενέργειες κυρίως από το γαστρεντερικό οι οποίες συμβάλουν στη μειωμένη λήψη τροφής.

Φάρμακα - Χάπι - Υγεία

Με βάση τα ανωτέρω επιστημονικά στοιχεία, ο ΠΙΣ ξεκαθαρίζει ότι οι ιατροί οφείλουν να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι δεν θα  πρέπει να χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες.

Ο ΠΙΣ δεν ξεχνάει να αναφερθεί και στις υποχρεώσεις της Πολιτείας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οφείλει ανέκαθεν βεβαίως να υποβάλει το αυτονόητο για ευρωπαϊκή χώρα, της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή κατά τις επιταγές της επιστήμης.

Τέλος, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα και προς τους πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος ξεκαθαρίζει ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική.

Κλείνοντας τις επισημάνσεις του ο ΠΙΣ επιλέγει να αναδείξει και το πρόβλημα του ανεξέλεγκτου «γκουγλαρίσματος» ακόμη και για ιατρικά θέματα, με όποιες επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να συνεπάγει αυτό,  αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Τέλος για όσους εμπιστεύονται τις διαδικτυακές πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι ο Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ».    

Διαφήμιση