Αρχική Ειδήσεις ΕΑΓΜΕ:Ανάπτυξη της γεωθερμίας με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού

ΕΑΓΜΕ:Ανάπτυξη της γεωθερμίας με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού

Μια νέα αρχή για την ανάπτυξη της γεωθερμίας ως πηγή ενέργειας στην Ελλάδα σηματοδοτεί η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού που υπογράφηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΝ.

 

0
γεωθερμια
Διαφήμιση

Ήδη, η ειδικά καταρτισμένη ομάδα εργασίας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Διευθυντής της, Διονύσιος Γκούτης συνέλεξε όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεση πλέον των υποψήφιων επενδυτών, με σκοπό την αξιοποίηση για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στους πλέον ώριμους και ενδεδειγμένους χώρους.

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, η Ελλάδα, η ανάπτυξη της γεωθερμίας είναι εφικτή, λόγω των ευνοϊκών γεωλογικών συνθηκών, διαθέτει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό, η αξιοποίηση του οποίου μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στη δημιουργία πυρήνων οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), Διονύσιος Γκούτης

Ο κ. Γκούτης δεν παρέλειψε να να ευχαριστήσει τόσο τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όσο και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κας Αλεξάνδρας Σδούκου και στελέχη της Γενικής Δ/νσης Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, για την καθοριστική τους συμβολή για την ανάπτυξη της γεωθερμίας ως πηγή ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο ρόλος της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στην εθνική πρωτοβουλία αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας είναι σημαντικός. Μία διαρκής προσπάθεια που συνεχίζεται με την πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) ενός δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού, σε τέσσερις (4) “μη χαρακτηρισμένες περιοχές” της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρό γεωθερμικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για (1) το Δυτικό Τμήμα Λεκάνης Δέλτα Ποταμού Νέστου, (2) το Κεντρικό-Νότιο Τμήμα Λεκάνης Ποταμού Στρυμόνα, (3) τη Λεκάνη Δέλτα Ποταμού Έβρου και (4) την περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας.

Οι ενδιαφερόμενοι για τον διαγωνισμό θα αποκτούν πρόσβαση μέσω ενός ελεγχόμενου χώρου Data Room, σε πληροφοριακούς φάκελους όπου περιέχεται το διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό από γεωλογικά και γεωθερμικά στοιχεία ανά περιοχή ενδιαφέροντος, όπως αυτά συλλέχθηκαν και διαμορφώθηκαν από το ερευνητικό επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της ΕΑΓΜΕ. Ήδη δύο μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με την πρόσβασή τους στο Data Room.

 

Διαφήμιση