Αρχική Αφιερώματα Μουσείο Ακρόπολης:14 χρόνια πολιτισμού και λάμψης

Μουσείο Ακρόπολης:14 χρόνια πολιτισμού και λάμψης

Το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας στις 20 Ιουνίου και τιμά τη μνήμη του Προέδρου του, καθηγητή Δημήτριου Παντερμανλή με μουσικό αφιέρωμα στην μελοποιημένη ελληνική ποίηση,απο την Ορχήστρα Νέων Δίου. Η εκδήλωση θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί  στον προαύλιο χώρο του Μουσείου στις 9 μ.μ.

0
Διαφήμιση

Στις 20 Ιουνίου 2023 το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας, γενέθλια που όμως θα εορτατούν στη σκιά της απώλειας του αείμνηστου Καθηγητή Δημήτριου Παντερμαλή, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης από το 2000 έως το 2019 και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης από το 2009 έως το 2022.

Σύνταξη: ecozen.gr

Δημήτριος Παντερμαλής
Ο Δημήτριος Παντερμαλής, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ήταν υπεύθυνος εκ μέρους του ΑΠΘ των ανασκαφών στο αρχαίο Δίον, θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων, στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Πιερία). Ανέσκαψε μεγάλα τμήματα του αρχαίου οικισμού και των ιερών έξω από τα τείχη της πόλης και ανέδειξε το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με πλήθος ευρημάτων που εκτίθενται στο τοπικό μουσείο.

Πέρα από το έργο ζωής του, που ήταν το Μουσείο Ακρόπολης, ο Δημήτριος Παντερμαλής ήταν ο άνθρωπος που ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου

ΚΟΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Λεπτομέρεια Κόρης με ιδιαίτερα περίτεχνη κόμμωση και εκφραστικά χαρακτηριστικά, τονισμένα με χρώμα. Γύρω στο 490 π.Χ. (Ακρ. 684)
© Μουσείο Ακρόπολης.
Φωτογραφία: Σωκράτης Μαυρομμάτης

. Η αγάπη του για το Δίον και η σύνδεσή του με τους κατοίκους του ήταν βαθιά. Υποστήριζε ποικιλοτρόπως τις πολιτιστικές δράσεις του τόπου και το έργο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου του, το Μουσείο προσκαλεί την Ορχήστρα Νέων Δίου να προσφέρει στους επισκέπτες του δωρεάν ένα μουσικό αφιέρωμα στην μελοποιημένη ελληνική ποίηση, στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. Η πολυμελής ορχήστρα αποτελείται από νέα παιδιά, κυρίως μαθητές και φοιτητές, με κοινό χαρακτηριστικό την άψογη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, το μεράκι και το αστείρευτο ταλέντο τους. Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής.

Συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Μπάμπης Βελισσάριος. Την βραδιά παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.

Αρχαιολογική ανασκαφή του Μουσείου
Η αρχαιολογική ανασκαφή του Μουσείου © Μουσείο Ακρόπολης Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Την ημέρα αυτή, οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι ανοιχτοί από τις 9 το πρωί έως τις 12 μεσάνυχτα με κανονικό εισιτήριο.

θέα απο το εστιατόριο του Μπυσείου Ακρόπολη;
Θέα από το εστιατόριο του Μουσείου
© Μουσείο Ακρόπολης.
Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου με θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη.

Διαφήμιση