Αρχική Ειδήσεις Μέτρα για ακρίβεια στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης

Μέτρα για ακρίβεια στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης

Η ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων και ο υψηλός πληθωρισμός φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την νέα κυβέρνηση, θέτοντάς την καταπολέμηση αυτών στην ατζέντα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

0
ακριβεια
Διαφήμιση

Άλλωστε, το “στίγμα” της πολιτικής για την ακρίβεια δόθηκε χθες στην τελετή παράδοσης – παραλαβής από το νέο υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης

Ακριβότερα για τους Έλληνες πολλά προϊόντα 

Μιλώντας για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ. Σκρέκας, είπε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αφού βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα.

«Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον» κατέληξε ο υπουργός.

Η απερχόμενη υπουργός Ελένη Λουρή ανέφερε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι στον πυρήνα της ανάπτυξης αλλά και της προστασίας του καθημερινότητας του πολίτη και στην πρώτη γραμμή για τη μετάβαση της οικονομίας.

Οι υφυπουργοί Μάξιμος Σενετάκης κι η Μαρία Μάνη δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για την αποστολή που έχουν αναλάβει και αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών με νέες θέσεις εργασίας μέσα από νέες επενδύσεις.

σούπερ μάρκετ

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Να σημειωθεί ότι οι τιμές συνεχίζουν να ακολουθούν την …ανιούσα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με σημαντικές αυξήσεις να καταγράφονται ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση, σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2021, καθώς το κόστος της ενέργειας έχει μειωθεί, ωστόσο η ακρίβεια …καλά κραττεί, αφού οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και κυρίως των τροφίμων έχουν πάρει «φωτιά».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο βασικός πληθωρισμός, υποχώρησε εκ νέου και διαμορφώθηκε στο 2,8% για τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023 εμφάνισε αύξηση 0,4%. Την ίδια ώρα, οι τιμές στα είδη διατροφής συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό, το οποίο σε ετήσια βάση έφτασε στο 11,6%.

Διαφήμιση