Αρχική Ειδήσεις Προκλήσεις και στόχοι για τον νέο “τσάρο” της Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη

Προκλήσεις και στόχοι για τον νέο “τσάρο” της Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη

Οι έξι στόχοι για την οικονομία την επόμενη τετραετία τέθηκαν από τον νέο “τσάρο” που αναλαμβάνει τον υπουργικό θώκο στο Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

0
χατζηδακης
Ο νέος "τσάρος" της Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής
Διαφήμιση

Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης- παραλαβής ο Κωστής Χατζηδάκης-που αποτελεί τον νέο “τσάρο” της οικονομίας επικεντρώθηκε στα φλέγοντα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, θέτοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής του στο πεδίο της οικονομίας.

Συνοψίζοντας σε έξι βασικά σημεία την πολιτική του υπουργείου ο Κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι θα πρέπει “να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%, να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, καθώς θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες”.

Τα βασικά σημεία της πολιτικής του νέου υπουργού στη διάρκεια της τετραετίας:

  1. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.
  2. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
  3. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
  4. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.
  5. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

«Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρόσθεσε δε, ότι το νέο επιτελείο θα κτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Χατζηδάκης

Οι προκλήσεις για το νέο “τσάρο”

Υπενθυμίζεται ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ που καλείται η νέα ηγεσία να διαχειριστεί είναι ύψους 80 δισ. ευρώ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 (ΕΣΠΑ και Κοινή Αγροτική Πολιτική), αλλά και άλλους συνακόλουθους από τη συμβολή των ιδιωτών. Σημειώνεται ότι δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να μοχλεύσουν τουλάχιστον αντίστοιχους πόρους ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών.

Επίσης η νέα ηγεσία καλείται να υλοποιήσει ένα απαιτητικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ύψους 11-12 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή ποσά που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν.

Επίσης ο συντονισμός των ξένων επενδυτών, “στρατηγικών” και μή, όπως επίσης και μια σειρά έργων ΣΔΙΤ, που θα υλοποιηθούν με ιδιωτικούς πόρους αποτελεί πρόκληση για τον νέο “τσάρο” της οικονομίας.

Πέρα από το πλαίσιο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ κτλ, υπάρχουν και άλλα συνδεδεμένα στοιχήματα, όπως η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων, η επιτάχυνση του δικαστικού έργου κ.ά., αφορούν μεν στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά θα βελτιώσουν συνολικά τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό. Παράλληλα στο έργο της νέας υπουργικής δομής είναι και η υλοποίηση σειρά μεταρρυθμίσεων, που είναι προαπαιτούμενες για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται από την κυβέρνηση, το Ελλάδα 2.0, που αποτελεί τον “μπούσουλα” απορρόφησης των πόρων δεσμεύει το 37,7% και το 23,3% των συνολικών πόρων στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αντίστοιχα, με εκατόν οκτώ επενδυτικές δράσεις και προγράμματα και εξήντα επτά μεταρρυθμίσεις. Στοχεύει, δε, στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και την μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης.

Διαφήμιση