Αρχική Ειδήσεις Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Ισπανίας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Ισπανίας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Η ενεργειακή κρίση, με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά και η απόφαση της Κομισιόν να βάλει “φρένο” στις μονομερείς κρατικές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αναγκάζουν Ελλάδα και Ισπανία να κάνουν κοινό “μέτωπο”, αντιπροτείνοντας ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης.

0
ΕΕ σημαία
Διαφήμιση

Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό “μέτωπο” με στόχο να κατεβάσουν μια κοινή πρόταση: Την ένταξη στην νέα αρχιτεκτονική της αγοράς την οποία και πρόκειται να συζητήσουν σήμερα οι «27», ενός μηχανισμού άντλησης των υπερεσόδων από την χονδρική, ο οποίος και θα ενεργοποιείται σε περίπτωση εμφάνισης νέων ενεργειακών κρίσεων. Ενός μοντέλου αντίστοιχου με εκείνο που είχε υιοθετήσει πέρυσι η Κομισιόν, κατ’ εφαρμογή του ελληνικού και το οποίο στην πορεία εφάρμοσαν με παραλλαγές μια σειρά από χώρες.

Στόχος των δύο πλευρών με το κοινό “μέτωπο” είναι να συσπειρώσουν γύρω από την πρόταση όσο περισσότερες χώρες γίνεται, εξ ου και η σημερινή αναμένεται να είναι μια μέρα πλούσιων πολιτικών συζητήσεων.

Στο ερώτημα, κατά πόσο μπορεί ο υπηρεσιακός υπ. Ενέργειας, Παντελής Κάπρος να δεσμεύσει με τόσο σοβαρές αποφάσεις τον επόμενο υπουργό, η απάντηση προφανώς είναι αρνητική. Γι’ αυτό και στο σημερινό συμβούλιο υπουργών, θα επιχειρηθεί να υπάρξει μια καταγραφή των όποιων συγκλινουσών απόψεων, προκειμένου αυτό να αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο για τον επόμενο Έλληνα υπουργό.

Άγνωστο παραμένει ποιο μπορεί να είναι το εύρος των συμμαχιών, ποια η ισχύς τους και κατά πόσο θα πειστούν τελικά οι Βρυξέλλες να συμπεριλάβουν τον μηχανισμό στο κείμενο της νέας αγοράς ή η όποια απόφαση θα παραπεμφθεί σε κάποιο επόμενο συμβούλιο υπουργών.

american public power association znytbxrOv 4 unsplash

Υπάρχει Plan B;

Είναι εύλογη επομένως η κινητικότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η απουσία εφησυχασμού, παρά την πληρότητα άνω του 60% στις ευρωπαϊκές αποθήκες και τις συνεχιζόμενες ροές LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Κάποιες κυβερνήσεις δεν ασπάζονται την σιγουριά των Βρυξελλών ότι η ενεργειακή κρίση πέρασε, ότι τον προσεχή χειμώνα δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας και πώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε υψηλές τιμές. Ούτε αρκεί η νέα αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού, έτσι όπως έχει μέχρι τώρα σχεδιαστεί, ώστε να απαντήσει στην εμφάνιση μιας νέας ενεργειακής κρίσης.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένα πολύ θερμό καλοκαίρι εξαφανίσει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες, απάντηση αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. Ούτε ως προς το τι θα συμβεί αν μετά από ένα θερμό καλοκαίρι ακολουθήσει ένας ψυχρός χειμώνας και μια αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, οδηγώντας σε ένα νέο ανοδικό κύκλο τιμών.

«Εχουμε δει μόνο τα χαμηλά του φυσικού αερίου», είχε πει πρόσφατα ο Ευ.Μυτιληναίος. Ουδείς επίσης μπορεί να απαντήσει αν το πρόσφατο ράλι τιμών είναι απλώς συγκυριακό ή βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου γύρου αυξητικής πορείας.

Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας - μονάδας
Εικόνα: UNSPLASH/Maksym Kaharlytskyi

Η ζήτηση από Ασία καθώς λήγουν συμβόλαια μακράς διαρκείας

Στην παρούσα φάση παρατηρείται ότι αυξάνονται οι παραγγελίες από την Ασία επειδή λήγουν μια σειρά από μακροχρόνια συμβόλαια και οι μεγάλοι εισαγωγείς LNG, δηλαδή Ιαπωνία, Κορέα και φυσικά η Κίνα, θέλουν να τα αντικαταστήσουν. Η ζήτηση για νέα, μεγάλης διάρκειας συμβόλαια, συμπίπτει με τη μάχη που δίνει η Κίνα για να ανακάμψει, έπειτα από μια μακρά υποτονική περίοδο λόγω των lockdown.

Ενδείξεις πάντως ανόδου των τιμών δεν έρχονται μόνο από την Ασία. Ενώ η τιμή στο φυσικό αέριο κινείται στα 30- 35 ευρώ / MWh, ένα φορτίο στη ευρωπαϊκή αγορά για το Δεκέμβριο κοστίζει 50 ευρώ / MWh. Κι αυτό, καθώς αρκετοί «κλείνουν» από τώρα την ενέργεια που θα χρειαστούν για το χειμώνα, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο απέναντι σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Διαφήμιση