Αρχική Ειδήσεις Ερυθρός Σταυρός: Τα ορμητικά νερά από το φράγμα της Καχόβκα “απασφάλισαν” νάρκες

Ερυθρός Σταυρός: Τα ορμητικά νερά από το φράγμα της Καχόβκα “απασφάλισαν” νάρκες

Άγνωστό αριθμό ναρκών ξηράς “απασφάλισαν” και πήραν στο πέρασμά τους τα ορμητικά νερά από το φράγμα της Καχόβκα στη Ν.Ουκρανία που ανατινάχθηκε, παρασύροντας ανθρώπους και ζώα. 

0
nova kachovka.jpg
Διαφήμιση

«Ξέραμε πού ήταν ο κίνδυνος, αλλά τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι βρίσκονται όπου τις έχει πάει το νερό» είπε αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού για τις νάρκες, κρούοντας τον “κώδωνα του κινδύνου”, μετά την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στην Χερσώνα της Νότιας Ουκρανίας.

Πέρα από όλες τις άλλες καταστροφές και τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν, η πλημμύρα εμποδίζει πλέον και τον εντοπισμό ναρκών ξηράς.

Η περιοχή ήταν ναρκοθετημένη κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες μόλις κατέλαβαν την Χερσώνα φρόντισαν να οχυρώσουν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε ότι οι νάρκες πλέον δεν μπορούν να εντοπιστούν και συνιστούν απειλή όχι μόνο για τους κατοίκους της Χερσώνας, αλλά και για όσους έρχονται να βοηθήσουν.

«Ξέραμε πού ήταν ο κίνδυνος, αλλά τώρα δεν ξέρουμε» είπε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Το μόνο που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι βρίσκονται όπου τις έχει πάει το νερό» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής Νότιας Διοίκησης της Ουκρανίας δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση: «Πολλές νάρκες έχουν εκτοπιστεί και έγιναν πλωτές. Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο» είπε, εξηγώντας ότι είναι πιθανό να εκραγούν εάν πέσουν πάνω σε κάποιο εμπόδιο.

φραγμα1

Μεγάλη καταστροφή

Όταν καταστράφηκε το σοβιετικής κατασκευής, γιγαντιαίο φράγμα, στη Νόβα Καχόβκα της Ουκρανίας, την περασμένη Τρίτη, το νερό που συγκρατούσε η μεγαλύτερη αυτή δεξαμενή της χώρας πλημμύρισε δρόμους και σπίτια στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Δνείπερου στις οποίες κατοικούσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρά τους βομβαρδισμούς που μαίνονταν στο σημείο αυτό του χάρτη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού διαρρέουν κάθε δευτερόλεπτο από τον ταμιευτήρα του φράγματος. Η πανίδα και η χλωρίδα εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου έχουν καταστραφεί και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις γεννούν νέες, κοινωνικές επιπτώσεις ενώ η περιοχή κινδυνεύει επίσης από μολύνσεις.

Οι ουκρανικές αρχές, ανάμεσα στις πολλές προειδοποιήσεις τους,  καλούν τους πολίτες να πίνουν μόνον εμφιαλωμένο νερό και να μην φάνε τα ψάρια από το ποτάμι. Επιπλέον, όλα τα ζώα στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Νιζνεντνιπρόφσκι πνίγηκαν εκτός από τους κύκνους και τις πάπιες.

φραγμα2

Ευ. Λέκκας:  Πέντε Καθοριστικές Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Η ανατίναξη του φράγματος Nova Kakhovka στην Ουκρανία, αποτελεί μια καταστροφική για το περιβάλλον ενέργεια, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά την ευρύτερη περιοχή στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δρ. Ευθύμης Λέκκας,  το φράγμα Hoba Kaxobka, μήκους σχεδόν 4 χιλιομέτρων διακρίνεται σε δύο τμήματα: το πρώτο που αποτελεί ένα φράγμα βαρύτητας με αδιαπέρατο πυρήνα και αδρόκοκκα υλικά εκατέρωθεν που παρέχουν υποστήριξη στον αργιλικό πυρήνα, και ένα δεύτερο με οπλισμένο σκυρόδεμα, στο κορυφαίο τμήμα του οποίου είναι κατασκευασμένοι οι υπερχειλιστές. Η ανατίναξη έγινε σε αυτό ακριβώς το τμήμα, λόγω της μεγάλης του τρωτότητας.

Οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

  • Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του Ποταμού Δνείπερου σε ένα μήκος της τάξεως των τετρακοσίων χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό και σε πλάτος της τάξεως των 50 περίπου χιλιομέτρων.
  • Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών ιζημάτων, ενδεχομένως ρυπασμένων με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων, τα οποία θα διαχυθούν και σε περιοχές, οι οποίες παρουσίαζαν ήδη μεγάλη επιβάρυνση.
  • Βίαιη αλλαγή στο καθεστώς των υπόγειων υδάτων και των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και ειδικότερα των ποιοτικών και των ποσοτικών χαρακτηριστικών τους.
  • Μόνιμη κάλυψη αγροτικών και αστικών περιοχών από στρώμα λάσπης πάχους έως και 2 μέτρων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα τροφίμων,  για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή λόγω του πολέμου.
  • Μόνιμες αλλαγές στο μικροκλίμα των περιοχών κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, με επίδραση σε ευρύτερες περιοχές και ενίσχυση των καταστροφικών φαινομένων που συνθέτουν την κλιματική κρίση.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως είναι μόνο μία από τις κατηγορίες επιπτώσεων που αποφέρει αυτή η καταστροφή, καθώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι επίσης μεγάλες, δεδομένου ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν άμεσα σε πιο ασφαλείς περιοχές.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιήμερη Εκδήλωση για το Ρεβίθι Γρεβενών στον ΟΚΑΑ
Επόμενο άρθροΕ.Ε: Στοπ στις επιδοτήσεις ρεύματος στην Ελλάδα