Αρχική Βίντεο Νεκρά 300 ζώα σε ζωολογικό κήπο στη Ν.Ουκρανία-Ανατινάχθηκε φράγμα -Βίντεο

Νεκρά 300 ζώα σε ζωολογικό κήπο στη Ν.Ουκρανία-Ανατινάχθηκε φράγμα -Βίντεο

Όσο Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνταν για την ανατίναξη του φράγματος Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, 300 ζώα ζωολογικού κήπου πνίγονταν στα νερά από την έκρηξη. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι, όπως υποστήριζαν, δεν μπορούσαν να εκκενώσουν τα πλάσματα, επειδή η Ρωσία είχε ναρκοθετήσει τον περιβάλλοντα χώρο.

0
fragma xersonas oukrania rosia polemos.jpg
Διαφήμιση

Οι φωτογραφίες και οι διαμαρτυρίες ήταν πολλές μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τονίζοντας ότι το πάρκο είναι πλέον εντελώς υποβρύχιο και έχουν απομείνει μόνο κύκνοι και πάπιες.

Τα 300 ζώα βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό μέσα στον ουκρανικό ζωολογικό κήπο, αφού πλημμύρισε μετά την έκρηξη του φράγματος στην Ουκρανία. Το μεγάλο φράγμα στη νότια Ουκρανία κατέρρευσε νωρίς το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας πλημμύρες, θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες και απειλώντας τα αποθέματα πόσιμου νερού.

Αλλά καθώς και οι δύο πλευρές του πολέμου προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους και κατηγορούσαν η μία την άλλη για την καταστροφή, εκατοντάδες ζώα έμειναν πίσω και εγκλωβίστηκαν για να περιμένουν την κακή τους μοίρα στον τοπικό ζωολογικό κήπο Kazkova Dibrova.

Ο ζωολογικός κήπος, που βρίσκεται ακριβώς στην όχθη του ποταμού Dnipro στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Χέρσον, φιλοξενούσε προηγουμένως μαϊμούδες, γαϊδούρια, άλογα, ρακούν και άλλα ζώα. Το νερό ανέβηκε και πλημμύρισε τη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού ζωολογικού κήπου Kazkova Dibrova.

Το πάρκο ήταν ναρκοθετημένο και ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν τα ζώα’, δήλωσε εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Kazkova Dibrova.’Προσπαθήσαμε να τα σώσουμε. Κάθε μέρα, κάτω από πυρά, δύο εργαζόμενοι διακινδύνευαν τη ζωή τους για να πάνε στην Dibrova για να ταΐσουν τα ζώα.

‘Τώρα η Ρωσία έχει καταστρέψει τα πάντα. Η ψυχή μας σπαράσσεται από τον πόνο. Πλάνα από την καταστροφή κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους ανθρώπους να μοιράζονται τη φρίκη τους για τα εκατοντάδες πνιγμένα πλάσματα.

πνιγμανα ζωα

Ο φιλο-ουκρανικός λογαριασμός στο Twitter Anton Gerashchenko μοιράστηκε πλάνα από το χώρο του ζωολογικού κήπου. Ένας αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης δίπλα του δήλωσε ότι το νερό κάτω από το φράγμα αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει για 72 ώρες πριν υποχωρήσει και επιτρέψει την επιχείρηση καθαρισμού.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μια πλημμυρισμένη κεντρική πλατεία στη Nova Kakhovka, με τα νερά να φτάνουν μέχρι τη μέση της πόρτας εισόδου του νεοκλασικού πολιτιστικού κέντρου.

Η Yevheniya, η γυναίκα κάτοικος, δήλωσε ότι σχεδίαζε να παραμείνει. ‘Έχω μια κατάκοιτη γιαγιά – 95 ετών, είναι βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου’, είπε. Πού θα πάω; Σε ποιον θα την αφήσω; Είμαι η κηδεμόνας της και πρέπει να ακολουθήσεις τη συνείδησή σου”.

πνιγμανα ζωα1

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι Ουκρανοί αρνούνται πως ανατίναξαν το φράγμα της Κακχόβκα και κατηγορούν την Ρωσία ως «κράτος-τρομοκράτη» και ότι το έκαναν οι Ρώσοι.

Ίσως, όμως η ανατίναξη του φράγματος να έγινε γιατί τελικά τα πράγματα στα μέτωπα δεν πάνε καθόλου καλά (ή τουλάχιστον χωρίς ουσιαστικά απτά αποτελέσματα) για τους Ουκρανούς, όπου ταξιαρχίες μετατρέπονται σε άμορφες μάζες από παλιοσίδερα και εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες κείτονται νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι, όπως δείχνουν και τα σχετικά βίντεο.

Σε ότι αφορά τα μέτωπα του Βούλενταρ και του Μπάκχμουτ οι αναφορές δεν είναι καθόλου καλές για την ουκρανική αντεπίθεση. Στο Βούλενταρ οι απώλειες των Ουκρανών έχουν αυξηθεί. Έχουν χάσει περίπου 16 άρματα μάχης, 26 τεθωρακισμένα οχήματα και 14 οχήματα! Στο έμψυχο δυναμικό οι απώλειες των Ουκρανών ξεπερνούν τις 2.000 σε νεκρούς και τραυματίες!

πνιγμανα ζωα3

Πάντως το φράγμα όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι δεν έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Αυτό σημαίνει πως αν το έκαναν οι ίδιοι θα είχαν κάνει πολύ καλύτερη δουλειά…

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη στο φράγμα. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».

Άνοδος της στάθμης των υδάτων διαπιστώθηκε σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να καθίσταται κρίσιμη, σύμφωνα με τη ρωσική διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας.

Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα και πολλά νησιά στον ποταμό έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σ’ αυτούς, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «πολλαπλά πλήγματα» στο φράγμα της Καχόβκα την περασμένη νύκτα, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, προσθέτοντας πως καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και προκλήθηκε ένας «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».

«Το φράγμα δεν έχει καταστραφεί και αυτό είναι τεράστια χαρά», διαβεβαίωσε πάντως. Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στην Ουκρανία.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Διαφήμιση