Τα κρούσματα με την Αφρικανική πανώλη των χοίρων έρχεται να δημιουργήσει ένα σοβαρό πλήγμα στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας, καθώς νομοί μπαίνουν σε καραντίνα και κλείνουν κάποιες χοιροτροφικές μονάδες.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Βουλγαρία πριν από τρία χρόνια, απειλεί κτηνοτροφικές μονάδες στην βόρεια Ελλάδα, οι οποίες κλείνουν, επιφέροντας έναν ακόμα πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία.
Δυστυχώς, η ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής υπέστη μια πραγματική καταστροφή και την τελευταία τετραετία ειδικότερα υπήρξε μια πραγματικά ελεύθερη πτώση όλων των δεικτών της παραγωγής.
Τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες στις Σέρρες και μια στη Ροδόπολη, ήδη καταστράφηκαν δύο μήνες πριν.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για τον μαύρο χοίρο, καθώς πρόκειται για σπάνιο είδος και σε περίπτωση απώλειας χοιρομητέρων θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.
Αφρικανική πανώλη των χοίρων
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενής νόσος η οποία προσβάλλει τα οικόσιτα γουρούνια, τα αγριογούρουνα καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας των συϊδών. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους Ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους. Τα τσιμπούρια είναι φορείς της νόσου, χωρίς όμως τα ίδια να νοσούν. Δεν προκαλεί νόσο στους ανθρώπους.
Ιολογία
Η νόσος προκαλείται από τον ιό της αφρικανικής πανώλης (Asfvirus, από τα αγγλικά African Swine Fever), έναν μεγάλο ιό με δίκλωνο DNA o οποίος αναπαράγεται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων του ξενιστή. Μέχρι το 2012 είχαν αναγνωριστεί 22 γονότυποι του ιού με βάση το C-άκρο του γονιδίου B646L, το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη p72 του καψιδίου. Μόνο οι τύποι Ι και ΙΙ έχουν απομονωθεί εκτός Αφρικής. Η διάγνωση της αφρικανικής πανώλης γίνεται με εργαστηριακές μεθόδους, όπως την ανίχνευση με ELISA ή την απομόνωση του ιού στο αίμα, τους λεμφαδένες ή τον σπλήνα.