Αρχική Ειδήσεις Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Συναγερμός στη Β.Ελλάδα

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Συναγερμός στη Β.Ελλάδα

“Συναγερμός” έχει σημάνει στις χοιροτροφικές μονάδες της Β.Ελλάδας, που δέχονται ένα σοβαρό πλήγμα από την Αφρικανική πανώλη των χοίρων.

0
αγριογούρουνα
Διαφήμιση

Τα κρούσματα με την Αφρικανική πανώλη των χοίρων έρχεται να δημιουργήσει ένα σοβαρό πλήγμα στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας, καθώς νομοί μπαίνουν σε καραντίνα και κλείνουν κάποιες χοιροτροφικές μονάδες.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Βουλγαρία πριν από τρία χρόνια, απειλεί κτηνοτροφικές μονάδες στην βόρεια Ελλάδα, οι οποίες κλείνουν, επιφέροντας έναν ακόμα πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία.

Δυστυχώς, η ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής υπέστη μια πραγματική καταστροφή και την τελευταία τετραετία ειδικότερα υπήρξε μια πραγματικά ελεύθερη πτώση όλων των δεικτών της παραγωγής.

Τώρα όμως κινδυνεύει με ολοκληρωτική εξαφάνιση. Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, o κτηνοτρόφος Γιώργος Γιωρούδης αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές μονάδες. Στην Ελλάδα η ασθένεια εισήχθη πρόσφατα πιθανότατα μέσω αγριογούρουνων που διέσχισαν τα σύνορα και έχει ήδη «χτυπήσει» κτηνοτροφικές μονάδες σε Σέρρες και Κιλκίς, και έχει την ικανότητα να σκοτώσει έως και χίλια γουρούνια εντός δύο ημερών.

Τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες στις Σέρρες και μια στη Ροδόπολη, ήδη καταστράφηκαν δύο μήνες πριν.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για τον μαύρο χοίρο, καθώς πρόκειται για σπάνιο είδος και σε περίπτωση απώλειας χοιρομητέρων θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

αγριογούρουνα

Αφρικανική πανώλη των χοίρων

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενής νόσος η οποία προσβάλλει τα οικόσιτα γουρούνια, τα αγριογούρουνα καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας των συϊδών. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους Ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους. Τα τσιμπούρια είναι φορείς της νόσου, χωρίς όμως τα ίδια να νοσούν. Δεν προκαλεί νόσο στους ανθρώπους.

Ιολογία

Η νόσος προκαλείται από τον ιό της αφρικανικής πανώλης (Asfvirus, από τα αγγλικά African Swine Fever), έναν μεγάλο ιό με δίκλωνο DNA o οποίος αναπαράγεται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων του ξενιστή. Μέχρι το 2012 είχαν αναγνωριστεί 22 γονότυποι του ιού με βάση το C-άκρο του γονιδίου B646L, το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη p72 του καψιδίου. Μόνο οι τύποι Ι και ΙΙ έχουν απομονωθεί εκτός Αφρικής. Η διάγνωση της αφρικανικής πανώλης γίνεται με εργαστηριακές μεθόδους, όπως την ανίχνευση με ELISA ή την απομόνωση του ιού στο αίμα, τους λεμφαδένες ή τον σπλήνα.

Διαφήμιση