Αρχική Επιστήμη Σαντορίνη: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Κουλούμπο!

Σαντορίνη: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Κουλούμπο!

Το ηφαίστειο Κουλούμπο στη Σαντορίνη βρέθηκε στο επίκεντρο κορυφαίας συνάντησης ηφαιστειολόγων και επιστημόνων που μελετούν τα ηφαίστεια και αναζητούν απαντήσεις για τα ποσοστά εκδήλωσης πιθανών επικίνδυνων δράσεων. Ο διακεκριμένος Βρετανός ηφαιστειολόγος Στέφεν Σπάρκς που συμμετείχε στη συνάντηση των επιστημόνων στη Σαντορίνη, αποκάλυψε πτυχές της έρευνάς του αλλά και το όνειρο που δεν έχει εκπληρώσει!

0
κουλουμπο
Η κορυφή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κουλούμπου. Διακρίνονται τα μεγάλα γωνιώδη θραύσματα πετρωμάτων.
Διαφήμιση

Στη Σαντορίνη οι κορυφαίοι των κορυφαίων ηφαιστειολόγων του κόσμου συναντήθηκαν με επίκεντρο το ηφαίστειο Κουλούμπο για να μελετήσουν και να ορίσουν με διαδικασίες βαθμολογημένης αξιολόγησης, τα ποσοστά εκδήλωσης των πιθανών επικίνδυνων δράσεων από το ηφαίστειο (ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, ηφαιστειακοί σεισμοί, τσουνάμι κ.α.), καθώς και τις  περιχές που εκτίθενται σε κίνδυνο. Ο Βρετανός ηφαιστειολόγος Στέφεν Σπάρκς που συμμετείχε στη συνάντηση των επιστημόνων, μίλησε στο Santorini Magazine και στη Χαρά Καπότου. 

Ο σπουδαίος Έλληνας ηφαιστειολόγος  Γιώργος Βουγιουκαλάκης, επικεφαλής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ΕΑΓΜΕ, εκ των διοργανωτών της επιστημονικής συνάντησης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οεγανώθηκε και ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή φορέων, κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε την ενημέρωση ανέφερε ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης  ηφαιστειολόγος ΕΑΓΜΕ- ΙΜΠΗΣ στο Santorini Magazine είναι ότι κάθε φορά που συγκεντρωνόμαστε οι επιστήμονες στη Σαντορίνη ή επισκεπτόμαστε το ηφαίστειο εγείρονται ερωτήματα για την επικινδυνότητα του ηφαιστείου. Δημιουργείται μια ανησυχία και αρχίζει η κινδυνολογία και οι φήμες, είτε αθέλητα είτε κακόβουλα, ότι η παρουσία των επιστημόνων συνδέεται πάντα με ανησυχία για το ηφαίστειο. Αυτός ήταν και ο λόγος της ενημέρωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηφαίστειο Κολούμπο Σαντορίνη ημερίδα Κολούμπο
Απο τη συνλαντηση των κορυφαίων ηφαιστειολόγων που οργάνωσε στη Σαντορίνη ο διακεκριμένος ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης (φωτό Χαρά Καπότου)

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να απαντήσουν και να μελετήσουν ένα μεγάλο ερωτηματολόγιο με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους για την ποσοτική προσέγγιση όλων των πιθανοτήτων για τα παραπάνω ζητήματα.

Συμπεράσματα από την ομάδα εργασίας δεν προέκυψαν αυτό το τριήμερο δηλώνουν οι επιστήμονες, ενω θα πάρει λίγους μήνες να ολοκληρωθούν οι τελικές εκθέσεις και να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από την συγκεκριμένη μελέτη. Τα  αποτελέσματα και οι  εκτιμήσεις  θα διατεθούν στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), ώστε να αξιοποιηθούν στην επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης του Ηφαιστειακού Κινδύνου στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή (Σχέδιο ΤΑΛΩΣ).

Ο Βρετανός  ηφαιστειολόγος  Στέφεν Σπάρκς μίλησε στο Santorini Magazine και στη Χαρά Καπότου. 

Στέφεν Σπάρκς Βρετανός ηφαιστειολόγος στη Σαντορίνη
Ο κορυφαίος Βρετανός ηφαιστειολόγος Στέφεν Σπαρκς κατά τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης στη Σαντορίνη 9-11 Μαίου 2023 -(φωτό Χαρά Καπάτου)

Ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων;

Στέφεν Σπάρκς: Αυτό που κάνουμε είναι να εκτιμούμε τους κινδύνους του ηφαιστείου Κολούμπο, και να χρησιμοποιούμε όλες τις ενδείξεις που μπορούμε να βρούμε σχετικά με το τι συνέβη το 1650. Χρησιμοποιούμε μοντέλα μέσω υπολογιστών για ηφαιστειακές διαδικασίες για να δούμε τι θα συμβεί εάν υπάρξει μελλοντική έκρηξη.

Έχετε κάποια πρώτα συμπεράσματα;

Στέφεν Σπάρκς: Σχετικά με τα ηφαίστεια νομίζω ότι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε είναι πολύ περίπλοκα και μιλάμε για όλους τους παράγοντες που οδηγούν στις εκρήξεις των ηφαιστείων και τους κινδύνους τους. Αρχίζουμε να εκτιμούμε τους κινδύνους που προέρχονται από τις εκρήξεις όπως πιθανό τσουνάμι, σεισμοί κλπ. Δεν τελειώσαμε την δουλειά, συγκεντρώσαμε πολλά δεδομένα, γίνανε πολλές συζητήσεις σχετικά με αυτές τις εκτιμήσεις αλλά είναι λίγο νωρίς για να πούμε κάτι συγκεκριμένο. Ελπίζω σε λίγους μήνες όταν παρουσιαστεί η δουλειά (συμπεράσματα) θα έχουμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Είχατε πει στο παρελθόν ότι το Κολούμπο μοιάζει με το ηφαίστειο Τόνγκα στην Ιαπωνία που το στηρίζετε αυτό

Στέφεν Σπάρκς: Με αρκετούς τρόπους είναι παρόμοιο με το Tonga,  είμαστε σχετικά σίγουροι πως αν ποτέ εκρύγνητο το ηφαίστειο θα ήταν μια πολύ μικρότερη έκρηξη. Στην επιτροπή μας έχουμε έναν ειδικό από τη Ιαπωνία (Fukachi Maenoηφαιστειολόγος υποθαλάσσιων ηφαιστείων) που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους ηφαίστεια (υποθαλάσσια).Το ηφαίστειο Tonga που είναι ένα τεράστιο ηφαίστειο) το Κολούμπο, είναι ένα ηφαίστειο μετρίου μεγέθους, πολύ μικρότερο, αν συνέβαινε ποτέ μια έκρηξη θα έμοιαζε αλλά δεν θα ήταν τόσο μεγάλη.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ηφαίστειο Kilauea, φωτογραφία απο το προσωπικό αρχείο του Ιάπωνα ηφαιστειολόγου Fukachi Maeno ο οποίος συμμετέχειι με τον Στέφεν Σπαρκς στη Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο πεδίο του ηφαιστειακού κινδύνου (OLYMPUS DIGITAL CAMERA)

Στην Σαντορίνητον περασμένο χειμώνα βρέθηκε το  ωκεανογραφικό πλοίο των ΗΠΑ το JOIDES Resolution  όπου έκανε γεωτρήσεις στα Χριστιανά την Καλντέρα και το Κολούμπο προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα για την ιστορία των ηφαιστείων και τις εκρήξεις τους. Πόσο σημαντική ήταν αυτή η αποστολή και τι πιστεύετε ότι θα προσφέρει στην έρευνα;

Στέφεν Σπάρκς: Βρέθηκα στο JOIDES Resolution όταν ήταν στη Σαντορίνη τον Φεβρουάριο, ήταν μια θεαματική επίσκεψη και  όλες οι επιστημονικές εγκαταστάσεις που είχαν στο σκάφος. Νομίζω ότι πήραν 3 km δείγματα από το βυθό της θάλασσας της Σαντορίνης και του Κουλούμπο και είμαι σίγουρος πως θα ανακαλύψουν και θα κατανοήσουν πολύ περισσότερα για την ιστορία του ηφαιστείου. Σχετικά με το πόσο συχνά εκρήγνυται, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς και για τις γεωλογικές διαδικασίες που ελέγχουν τους μηχανισμούς  για το που συμβαίνουν, πότε συμβαίνουν, γατί συμβαίνουν.

Πιστεύετε πως θα μπορέσουμε στο μέλλον να προβλέψουμε μία έκρηξη βάση των επιστημονικών δεδομένων;

Στέφεν Σπάρκς: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι μοντέρνες επιστημονικές μέθοδοι, δορυφόροι στο διάστημα, πολύ πιο ευαίσθητοι μετρητές  και μέθοδοι, ακόμα και η υποβρύχια παρακολούθηση μας επιτρέπουν να καταγράφουμε λεπτομερέστερα τα ηφαίστεια από ότι παλαιότερα. Έχουμε επίσης μοντέλα στους υπολογιστές που μας επιτρέπουν να ” μεταφράσουμε” τα δεδομένα και τις μετρήσεις πολύ καλύτερα. Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να ελέγξουμε τα σημάδια μιας έκρηξης.

Στην επιστημονική σας πορεία έχετε μελετήσει πολλά ηφαίστεια και δει αρκετές εκρήξεις. Τι θα θέλατε να δείτε πριν ολοκληρώσετε την επιστημονική σας πορεία;

 

volcano ERUPTS!!!!!!!!!!
Το ηφαίστειο Erebus …το όνειρο του Σπάρκσ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ανταρκτικής και από το 1972 που μπήκε στο μικροσκόπιο της επιστήμης είναι συνεχώς ενεργό.
Στην κορυφή του βουνού, μια σειρά πυργίσκων από πάγο έχουν σχηματιστεί από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, με τις «καμινάδες» αυτές να καπνίζουν συνεχώς. Το απόκοσμο τοπίο συμπληρώνεται από σπήλαια πάγου που κόβουν την ανάσα στον τολμηρό επισκέπτη…

Στέφεν Σπάρκς: Νομίζω ότι είμαι ικανοποιημένος έχω πάει στα περισσότερα ηφαίστεια στη γη, εκτός από την Ανταρκτική, στο ηφαίστειο, στο βουνό Έρεβος και θα μου άρεσε να πάω εκεί και να δω και τους πιγκουίνους.

Πηγή: https://santorinimagazine.gr

Διαφήμιση