Αρχική Special Topics Εξωγήινοι: Μάλλον υπάρχουν-Αλλά που κρύβονται;

Εξωγήινοι: Μάλλον υπάρχουν-Αλλά που κρύβονται;

Το ερώτημα που βασανίζει χρόνια επιστήμονες αλλά και απλούς ανθρώπους που γοητεύονται γύρω από τη σκέψη της ύπαρξης εξωγήινης ζωής εξακολουθεί να υφίσταται στις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής έχει εμπνεύσει ακόμη και τον κινηματογράφο, δημιουργώντας χιλιάδες ιστορίες και ταινίες που πραγματεύονται με την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.

0
εξωγήινοι - UFO - ιπτάμενος δίσκος - πόλη
Εικόνα: Pixabay/Enrique Meseguer
Διαφήμιση

Όλο αυτό μπορεί να στηρίζεται είτε στη λογική ότι δεν μπορεί σε αυτό το απέραντο σύμπαν να μονοπωλεί το ενδιαφέρον ο άνθρωπος, είτε στη σκέψη ότι θα ήταν βαρετό να είμαστε μόνοι. Σε κάθε περίπτωση οι πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν δώσει στους επιστήμονες την ελπίδα ότι ίσως τελικά δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, ωστόσο μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό σταματούν εκεί.

Μια από τις πιο συναρπαστικές δυνατότητες για την ανεύρεση εξωγήινης ζωής είναι η εξερεύνηση των φεγγαριών των εξωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Ουρανός.

Ο Ουρανός, ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο, είναι γνωστός για το χαρακτηριστικό γαλαζοπράσινο χρώμα του και την ασυνήθιστη κλίση του, η οποία τον κάνει να περιστρέφεται στο πλάι. Διαθέτει επίσης ένα σύστημα 27 φεγγαριών, μερικά από τα οποία πιστεύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ζωή.

Ένα από αυτά τα φεγγάρια είναι η Μιράντα, η οποία έχει βραχώδη επιφάνεια και ένα παχύ στρώμα πάγου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από τον πάγο θα μπορούσε να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός, ο οποίος θα μπορούσε δυνητικά να φιλοξενήσει ζωή. Ένα άλλο φεγγάρι, που ονομάζεται Τιτάνια, πιστεύεται επίσης ότι έχει έναν υπόγειο ωκεανό.

aliens creature forest 260nw 2109578969

Αν και η πιθανότητα ζωής σε αυτά τα φεγγάρια εξακολουθεί να είναι καθαρά εικασία, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία της διαστημικής εξερεύνησης έχουν καταστήσει δυνατή τη μελέτη τους με περισσότερες λεπτομέρειες από ποτέ άλλοτε.

Το διαστημικό σκάφος Voyager 2 της NASA, το οποίο πέρασε από τον Ουρανό το 1986, παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τον πλανήτη και τα φεγγάρια του.

Και πιο πρόσφατα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble χρησιμοποιήθηκε για τη λεπτομερέστερη μελέτη των φεγγαριών.

Εκτός από τη μελέτη των ίδιων των φεγγαριών, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν επίσης προηγμένα υπολογιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τις συνθήκες σε αυτά τα φεγγάρια και να καθορίσουν αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.

Τα μοντέλα αυτά λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η παρουσία υγρού νερού και η διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών.

Φυσικά, η αναζήτηση εξωγήινης ζωής βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τα φεγγάρια του Ουρανού και τις δυνατότητές τους να υποστηρίξουν ζωή.

Όμως η πιθανότητα να κρύβεται εξωγήινη ζωή στο δικό μας ηλιακό σύστημα είναι μια συναρπαστική προοπτική, η οποία έχει εξάψει τη φαντασία του κοινού εδώ και δεκαετίες.

Διαφήμιση