Πρότυπους βοτανικούς κήπους με ενδημικά και μελισσοκομικά φυτά σε προαύλιους χώρους θα αποκτήσουν σταδιακά τα σχολεία των Χανίων. Τη νέα εικόνα των σχολείων αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Περιβαλλοντική Συμμαχία της we4all.
Η συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία we4all, γίνεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης για την αειφορία «Green Future».
Υπό το πρίσμα αυτό, η Τράπεζα δημιουργεί το πρόγραμμα Green School by Τράπεζα Χανίων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με βασικό πυλώνα το περιβάλλον. Η αρχή έγινε με το 7ο Γυμνάσιο Χανίων και το 6ο Γυμνάσιο Χανίων, ενώ στο πλαίσιο της δράσης αυτής εντάσσονται φέτος δύο ακόμα σχολεία της πόλης των Χανίων, με την διαδραστική παρουσίαση από εξειδικευμένο προσωπικό.
Στο πρόγραμμά της η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων. Εδώ και μία δεκαετία η Τράπεζα Χανίων έχει σχεδιάσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, κάτω από την ομπρέλα του οποίου εντάσσεται και το νέο πρόγραμμα «Green School by Τράπεζα Χανίων». Στρατηγικός στόχος αποτελεί η υιοθέτηση και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.
«Green School by Τράπεζα Χανίων»: Τι περιλαμβάνει η δράση
Ξεκινώντας μέσα στην τάξη, τα παιδιά ενημερώνονται για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για τις απλές, πρακτικές λύσεις που τα ίδια μπορούν να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την αειφορία Green Future είναι διαμορφωμένο ώστε να εστιάζει σε καλές πρακτικές πάνω σε ορισμένα πιο σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η σπατάλη τροφίμων (Food Waste), η βιομηχανία της γρήγορης μόδας (Fast Fashion), η εντατική γεωργία, η εντατική κτηνοτροφία και η υπεραλίευση.
Το πρόγραμμα καταλήγει σε μία δράση δημιουργίας μικρών βοτανικών κήπων με ενδημικά, αρωματικά και μελισσοκομικά φυτά μέσα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το να είναι υπεύθυνοι πολίτες και να σέβονται ό,τι τους “περιβάλλει” όχι μόνο δεν είναι δύσκολο αλλά είναι και μια φυσική, ευχάριστη δραστηριότητα που κρίνεται απαραίτητη.