Αρχική Ειδήσεις Ά. Γκερέκου: Κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού  

Ά. Γκερέκου: Κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού  

0
γκερεκ
Διαφήμιση

Στην περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού-που αποτελεί και κομμάτι της πολιτιστικής διαδρομής της χώρας μας- επικεντρώνεται η πολιτική του ΕΟΤ, στοχεύοντας σε οφέλη που αφορούν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12μηνη πλέον βάση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανάγκη συνεργασίας της Εκκλησίας με τους φορείς της Πολιτείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εκπόνηση ειδικής στρατηγικής περαιτέρω ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.

Την ανάγκη για στενή συνεργασία πολιτείας –Εκκλησίας επεσήμανε εξάλλου και η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας σε ημερίδα για τον θρησκευτικό τουρισμό που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κατερίνη, αναφερόμενη στο ρόλο των ειδικών μορφών τουρισμού και στην επίτευξη του στόχου για βιώσιμο τουρισμό με την επέκταση των τουριστικών ροών σε όλη την Ελλάδα και σε 12μηνη βάση.

Όπως είπε η Πρόεδρος του ΕΟΤ «η χώρα μας διαθέτει τεράστια, άυλη θρησκευτική κληρονομιά. Ήθη και έθιμα με ιστορία αιώνων συνδέονται οργανικά με την καθημερινή ζωή και τον πυρήνα του τοπικού πολιτισμού των κοινωνιών μας. Την ίδια στιγμή, ο σύγχρονος επισκέπτης έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από εμπειρίες ψυχικής και πνευματικής ανάτασης. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται παγκοσμίως για να επισκεφθούν ιερούς τόπους λατρείας».

Η κα Γκερέκου αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο ΕΟΤ για την ενίσχυση και προώθηση του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός τουρισμός δρομολογεί πλέον την ανάπτυξή του πάνω στις αρχές της βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης και για τον λόγο αυτόν οι εναλλακτικές μορφές, ήπιας έντασης, όπως είναι ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, που σέβονται το φυσικό και τοπικό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, αποτελούν κεντρικό πυλώνα του νέου εγχειρήματος».

Στην ημερίδα με τίτλο «Πιερία και Προσκυνήματα», που διοργάνωσε η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου Mediterranean, Ευαγγελία Ξυπτερά.

γκερε

Το λεύκωμα «Προσκυνήματα της Πιερίας»

Κατά την έναρξη της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε εξάλλου η παρουσίαση του λευκώματος «Προσκυνήματα της Πιερίας», που είναι αφιερωμένο στα 70 παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Η κα Γκερέκου χαρακτήρισε το λεύκωμα «έργο υψηλής αισθητικής, επιστημονικής γνώσης, και βαθιάς αγάπης και σεβασμού προς τη θρησκευτική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και εξαιρετικό πρεσβευτή όχι μόνο του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού, αλλά συνολικά του τουρισμού στην περιοχή».

«Για τον αναγνώστη» είπε «αποτελεί ένα καλειδοσκόπιο με εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς, όπου τα σπάνια θρησκευτικά μνημεία συνυπάρχουν αρμονικά με τον φυσικό πλούτο του τοπίου».

γκερ

Συναντήσεις με τοπικούς φορείς

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της στην Πιερία, η Πρόεδρος του ΕΟΤ έλαβε, επίσης, μέρος σε σύσκεψη με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο, τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιο, τον Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού, Αναστάσιο Μανώλα, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου, και τα μέλη του ΠΟΤΑΠ, όπου εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Πιερίας μέσω του προσκυνηματικού τουρισμού και της ανάδειξης του εμβληματικού brand του Ολύμπου.

Ακόμα συμμετείχε μαζί με τον κο Κουκοδήμο στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του θεματικού πάρκου της Κατερίνης «Οι 12 άθλοι του Ηρακλή», ενώ ξεναγήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, τη Μονή Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο, τον παραδοσιακό οικισμό Παλιός Παντελεήμονας και οινοποιεία της περιοχής.

«Ο τουρισμός σε οργανική σύζευξη με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή είναι το κλειδί για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και την ευημερία όλων των παραγωγικών τάξεων» δήλωσε σχετικά η κα Γκερέκου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα Green School by Τράπεζα Χανίων: Βοτανικοί κήποι στα σχολεία
Επόμενο άρθροΚμελνίτσκα: 50% αύξηση ραδιενέργειας μετά από ρωσικό χτύπημα