Απίστευτα ελπιδοφόρα για την ανθρωπότητα αναδεικνύεται η επιστημονική ανακάλυψη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, ενός νέου τύπου αντιβιοτικού που καταπολεμά ένα πολύ ανθεκτικό στα φάρμακα βακτήριο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Drug and Alcohol Dependence, η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αντιβιοτικών προσαρμοσμένων για την καταπολέμηση άλλων παθογόνων βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα.
Επιπλέον, η χημική ουσία που ανακάλυψε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σκότωσε μόνο το προβληματικό παθογόνο και όχι άλλα είδη ωφέλιμων βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο ή στο δέρμα.
Αν περισσότερα αντιβιοτικά λειτουργούσαν με αυτή την ακρίβεια, είπαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να αποτραπεί η ανθεκτικότητα των βακτηρίων.
«Απίστευτα ελπιδοφόρο»
«Είναι απίστευτα ελπιδοφόρο», δήλωσε στο CNNο δρ Σέζαρ ντε λα Φουέντε, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος χρησιμοποιεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για την εξεύρεση νέων θεραπειών.
«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχουμε δει, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλούς τομείς και νομίζω ότι η ανακάλυψη φαρμάκων είναι κατά κάποιο τρόπο το επόμενο σύνορο» είπε χαρακτηριστικά ο ντε λα Φουέντε.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο βακτήριο Actinetobacter baumanii. Βρίσκεται στα νοσοκομεία και σε άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, προσκολλημένο σε επιφάνειες όπως πόμολα και πάγκους.
Επειδή είναι σε θέση να αρπάζει κομμάτια DNA από άλλους οργανισμούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή, μπορεί να ενσωματώσει τα καλύτερα όπλα τους: γονίδια που τους βοηθούν να αντιστέκονται σε παράγοντες που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία τους.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα επιταχύνει σημαντικά την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.