Αρχική Special Topics ΚΕΡΚΥΡΑ: Ανάπτυξη και στον Οικοτουρισμό

ΚΕΡΚΥΡΑ: Ανάπτυξη και στον Οικοτουρισμό

Όπως τόνισε, υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης για τα νησιά του Ιονίου με το Υπουργείο Τουρισμού να έχει αναλάβει από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής την προσπάθεια για την στρατηγική προώθηση προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.

0
ΚΕΝΤΡΙΚΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

Ο Οικοτουρισμός αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για την Κέρκυρα αλλά για όλα τα νησιά του Ιονίου διεμήνυσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σε περιοδεία της στην Κέρκυρα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η  Σοφία Ζαχαράκη  έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην σπουδαία επιτυχία της περσινής σεζόν με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να καταγράφει «ιστορικό ρεκόρ σε εισπράξεις, με 2.607,7 δις Ευρώ, και επισκέψεις, με 3.176,3 χιλ. επισκέψεις, αλλά και τις εξαιρετικές προβλέψεις και τις πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση της φετινής σεζόν.

Επιπλέον η υφυπουργός Τουρισμού  αναφέρθηκε στην κρουαζιέρα, η οποία παρουσίασε πλήρη ανάκαμψη ενώ στην περίπτωση της Ζακύνθου ξεπέρασε και το ρεκόρ του 2019. «Τα πρόδρομα στοιχεία για την κρουαζιέρα του 2023, με ήδη 370 προγραμματισμένους πλόες για Κέρκυρα και 120 για Κεφαλονιά ως βάση, οι οποίες αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα» σημείωσε σχετικά η Υφυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο ξεχωριστό έργο του Υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση και την βελτίωση της λειτουργίας των τουριστικών λιμένων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 129,8 εκ. Ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κέρκυρα υπο την προσστασία του δικτύου  Natura 2000

Η Κέρκυρα αριθμεί 6 περιοχές οι οποίες προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000. Το δίκτυο αυτό ορίζει τις περιοχές αυτές ως Speciial Protection Areas (SPA), ζώνες ειδικής προστασίας για την ορνιθοπαγίδα ή Sitew of Community Importance SCI, τόποι κοινοτικής σημασίας Οι περιοχές αυτές έχουν ως εξής :

  1. ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ (ΚΕΡΚΥΡΑ)

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην Κέρκυρα, με εξαιρετικά ευαίσθητο αλλά και πολυποίκιλο οικοσύστημα. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, στο δήμο Θιναλίων, μετά την παραλία του Αλμυρού και του Άγιου Σπυρίδωνα. Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη καταλαμβάνει συνολική έκταση 400 περίπου στρεμμάτων και αποτελείται από το έλος Κουνουφάδι και την κυρίως λιμνοθάλασσα και είναι ένα μέρος γεμάτο αγριολούλουδα και καλαμιές, καθώς και υδρόβια φυτά που δε συναντά κανείς σε κανένα άλλο σημείο των Επτανήσων. 

ΑΝΤΙΝΙΏΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ
Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, η λίμνη των ορχιδέων, των κρίνων και της …βίδρας

Σύμφωνα με τους υδροβιολόγους, στην περιοχή αναπτύσσονται περισσότερα από 16 διαφορετικά είδη ορχιδέας και σπάνια είδη όπως είναι οι Opphrys, Orchis και Serapias, που χαρακτηρίζονται όχι μόνο από ομορφιά, αλλά και από ενδιαφέρουσα βιολογία.

  1. ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ

Με ανθρώπινη παρέμβαση, έχει μετασχηματιστεί σε λιμνοθάλασσα, καθώς υπάρχει μια στενή, τεχνητή διώρυγα (κατασκευάστηκε το 1923), η οποία επιτρέπει την επικοινωνία με τη θάλασσα.

ΚΟΡΑΣΣΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το μόνο που χωρίζει τα Κορίσσια από τα νερά του Ιονίου Πελάγους είναι μια στενή λωρίδα γης (πλάτους 250 μέτρων), όπου υπάρχει τεχνητός δίαυλος από πέτρες και σκυρόδεμα, συνδέοντάς τη με τη θάλασσα: οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο «Τάγιο»

Τα Κορίσσια ή πιο επίσημα η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων  εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό τελείωμα της Κέρκυρας, διαμορφώνοντας ένα οικοσύστημα μεγάλης βιολογικής, αισθητικής και οικονομικής αξίας για το φημισμένο νησί του Ιονίου Πελάγους.

  1. ΑΛΥΚΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Οι ιστορικές Αλυκές της Λευκίμμης είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Κέρκυρας, καθώς αποτελούν σημαντική περιοχή ανεφοδιασμού για δεκάδες μεταναστευτικά είδη της ορνιθοπανίδας. Οι αλυκές βρίσκονται στα νότια του νησιού, μόλις 2 χλμ. βορειότερα από τον ομώνυμο οικισμό της Λευκίμμης. Απλώνονται σε μια τριγωνική χερσόνησο, όπου στο βόρειο άκρο τής βρίσκεται το ακρωτήριο της Λευκίμμης, στα δυτικά ο Όρμος της Λευκίμμης και στα ανατολικά το Νότιο Στενό της Κέρκυρας και οι απέναντι ακτές της Ηπείρου. Οι αλυκές απλώνονται σε μια έκταση 1.300 στρεμμάτων, η περίμετρος τους φτάνει τα 6 χλμ. και χωρίζονται από την θάλασσα από μια στενή λωρίδα άμμου πλάτους λίγων μέτρων. Στα κεντρικά και στα βόρεια βρίσκεται η ρηχή λιμνοθάλασσα που καταλήγει στο νότο στα απομεινάρια των τηγανιών, δηλαδή των αλοπηγίων στα οποία συγκεντρωνόταν το αλάτι και σε αλμυρόβαλτους.

αλυκεσσσσσσ
.Οι αλυκές της Λευκίμμης ήταν σε συνεχή λειτουργεία από τους μεσαιωνικούς αιώνες και την εποχή των Ανδεγαυών (13ος-14ος αιώνας) μέχρι και το 1988, όταν παράχθηκε για τελευταία φορά αλάτι και σταμάτησε το επάγγελμα των αλυκάρηδων, όπως ονομάζονταν οι ντόπιοι εργάτες. Από τότε η φυσιογνωμία της περιοχής έχει αλλάξει αρκετά
  1. ΝΗΣΟΙ ΠΑΞΟΙ & ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

Η σημασία των Παξών για την ορνιθοπανίδα είναι μεγάλη καθώς το νησί βρίσκεται πάνω στο μεγάλο μεταναστευτικό πέρασμα του Ιονίου και οι δασωμένες πλαγιές προσφέρουν ιδανική προστασία για πολλά είδη. Δυστυχώς οι Παξοί, όπως και τα περισσότερα Επτάνησα, έχουν παράδοση στο παράνομο, εαρινό κυνήγι, κάτι που έχει ελαττώσει κατά πολύ, είδη που παλιότερα αφθονούσαν στο νησί. Κοντά στην ακτογραμμή πετάνε αρτέμηδες, μύχοι, θαλασσοκόρακες, χειμωνογλάρονα και ασημόγλαροι.

Παξοιιιιιιι
Παξοί: Από τα αρπακτικά συναντάει κανείς φιδαετούς, σφηκιάρηδες, γερακίνες, πετρίτες, μαυροπετρίτες, βραχοκιρκίνεζα και δεντρογέρακα, ενώ από τα νυχτόβια αρπακτικά εδώ ζούνε τυτούδες, κουκουβάγιες και γκιώνηδες.

Στο νησί δεν υπάρχουν υγρότοποι παρά μόνο μία μεγάλη τεχνητή δεξαμενή νερού και έτσι τα παρυδάτια είδη είναι σπάνια. Ενδιαφέρουσα είναι η κοινή παρουσία των μεγαλόπρεπων φασιανών που έχουν εισαχθεί για κυνήγι από παλαιότερα χρόνια και πλέον έχουν προσαρμοστεί απόλυτα στο νησί. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως τρυγόνια, μπεκάτσες, γυδοβύζια, τσαλαπετεινούς, αλκυόνες, μελισσοφάγους, κορυδαλλούς, ωχροκελάδες, δεντροκελάδες, σταχτάρες, βουνοσταχτάρες, σπιτοχελίδονα, σταβλοχελίδονα, μιλτοχελίδονα, βραχοχελίδονα, κοκκινολαίμηδες, αηδόνια, καρβουνιάρηδες, φοινίκουρους, σταχτοπετρόκληδες, ασπροκωλίνες, γαλαζοκότσυφες, τσίχλες, μαυροσκούφηδες, θαμνοτσιροβάκους, μαυροτσιροβάκους, κοκκινοτσιροβάκους, σταχτομυγοχάφτες, αετομάχους, κοκκινοκεφαλάδες, συκοφάγους, φλώρους, καρδερίνες, σκαρθάκια, σιρλοτσίχλονα και φρυγανοτσίχλονα.

  1. ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙ ΕΩΣ ΜΕΣΟΓΓΙ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
ΠΟΥΛΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Οι νησίδες αυτές αποτελούν πολύτιμο χώρο φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών και ιδιαίτερα για θαλασσοπούλια, όπως ο αρτέμης, ο θαλασσοκόρακας, ο πετρίτης και η βουνοσταχτάρα. δυνατότητα θήρευσης μεταναστευτικών πουλιών. Εντυπωσιακό είναι ότι ο πληθυσμός των πέντε ζευγαριών του πετρίτη αντιστοιχεί σε μια χερσαία έκταση που στην ηπειρωτική χώρα μετά βίας συντηρεί ένα ζεύγος.

6. ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερικούσα, Μαθράκι) είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στο βορειοδυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας. Αποτελούν κομβικό σημείο ανάμεσα στη Βαλκανική και την Ιταλική χερσόνησο και είσοδο για την Αδριατική θάλασσα.

download (2)
Οι νησίδες αυτές αποτελούν πολύτιμο χώρο φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών και ιδιαίτερα για θαλασσοπούλια, όπως ο αρτέμης, ο θαλασσοκόρακας, ο πετρίτης και η βουνοσταχτάρα.

Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται δυο προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000: η Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θαλάσσια περιοχή Διαπόντιων Νήσων. Η περιοχή είναι σημαντική ως πέρασμα για τη μετανάστευση, αλλά και για το φώλιασμα σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΕΡΑΚΟΥ

Διαφήμιση