Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΕΛΠΕ: Προλειαίνεται το έδαφος για μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Θεσσαλία

ΕΛΠΕ: Προλειαίνεται το έδαφος για μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία στρέφουν το …βλέμμα τους τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)  για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους γύρω από τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού στη Θεσσαλία.

0
ΕΛΠΕ
Διαφήμιση

Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Με αυτό το έργο η Helleniq Energy ετοιμάζεται να “ενεργοποιήσει” ακόμα μια υποδομή ΑΠΕ, στα πλαίσια της ενεργειακής στροφής που επιχειρεί προς τις πράσινες και καθαρές μορφές ενέργειας.

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ, ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πρότζεκτ των ΕΛΠΕ (Helleniq Energy) στη Θεσσαλία καθώς το έργο εξασφάλισε το πιο σημαντικό κομμάτι του αδειοδοτικού “παζλ”. Το έργο βρίσκεται κάτω από την “ομπρέλα” της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες που αποτελεί 100% θυγατρική της Helleniq Energy. Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή, διάθεση και εμπορία ενεργειακών προϊόντων που θα προέρχονται από την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το σχέδιο αφορά στην υλοποίηση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 112,9 MW. Οι υποδομές θα αναπτυχθούν στις θέσεις “Μεσιακό – Φουρνιά”, “Παλιάμπελα”, “Δέντρα – Χωριό 01”, “Δέντρα – Χωριό 02” και “Παρτσάκι”,  του Δήμου Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όπως προκύπτει από το φάκελο της αδειοδότησης, οι εκτάσεις συνολικού εμβαδού 1.036.208 τ.μ. φαίνεται πως είναι ιδιοκτησία των ΕΛΠΕ. Η διαδρομή του έργου ξεκίνησε το 2021 όταν εξασφάλισε από τη ΡΑΕ την σχετική βεβαίωση παραγωγού. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ενός σχεδίου, κρίνεται ως το πιο σημαντικό κομμάτι στην αδειοδοτική ωρίμανση.

Το παραπάνω έργο ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο μιας προσπάθειας που επιχειρεί  ο Όμιλος με στόχο την σταδιακή απαγκίστρωση από τα συμβατικά καύσιμα. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων, καθαρών μορφών ενέργειας, για αυτόν ακριβώς το λόγο επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, το οποίο φιλοδοξεί να φτάνει  τα 600 MW έως το 2025, όσον αφορά τις ΑΠΕ.

Τα τεχνικά στοιχεία του σταθμού                                                                                           Ο σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:
• φωτοβολταϊκά στοιχεία,
• μεταλλικές βάσεις και πλαίσια στήριξης των φωτοβολταϊκών γεννητριών,
• αντιστροφείς τάσης (inverters),
• μετασχηματιστές,
• προκατασκευασμένους οικίσκους για τις ανάγκες στέγασης και φύλαξης των κομβικών λειτουργικών στοιχείων,
• διάφορες άλλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (καλωδιώσεις, γειώσεις, κ.α.).
• κατασκευή περίφραξη

φωτοβολταϊκά - φωτοβολταϊκών

Πρότυπο Έργο η μονάδα στην Κοζάνη

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Helleniq Energy έχει στο χαρτοφυλάκιο της, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί στην Ελλάδα (μέχρι στιγμής).

Το mega φωτοβολταϊκό που βρίσκεται στην περιοχή της Κοζάνης και κόστισε σχεδόν 130 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκε πριν από 12 μήνες περίπου και μέχρι στιγμής αποτελεί τη “ναυαρχίδα” του Ομίλου όσον αφορά τις ΑΠΕ. Μάλιστα το συγκεκριμένο πρότζεκτ ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου 2 ετών και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη για τα μελλοντικά σχέδια.

Ο σταθμός έχει τη δυνατότητα να παράγει 350 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας θα μειωθούν κατά 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στον στρατηγικό στόχο του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας.

Τέτοια έργα εκτός από το μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποφέρουν και μια σειρά οφέλη, στην κοινωνία, την οικονομία και τις υποδομές. Αυτό επισφραγίζεται με τα στοιχεία που συνοδεύουν το τεράστιο πρότζεκτ, καθώς δημιούργησε 350 θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία 500.000 ευρώ ετησίως σε όμορους Δήμους και οικιακούς καταναλωτές.

 

 

Διαφήμιση