Αρχική Ανακύκλωση Βελγική ΜΚΟ: «Ναι»  στην επισκευή παλιών ηλεκτρικών συσκευών

Βελγική ΜΚΟ: «Ναι»  στην επισκευή παλιών ηλεκτρικών συσκευών

Από χιλιάδες τόνους απορρίμματα και εκπομπές CO2 κάθε χρόνο θα μπορούσε να απαλλαγεί η Ευρώπη αν γινόταν πράξη η επισκευή παλιών οικιακών συσκευών. Τη σκέψη αυτή αποφάσισε να κάνει πράξη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) στη βελγική πρωτεύουσα.

0
ανακύκλωση
Διαφήμιση

 

 Η Circular Brussels, όπως λέγεται η εν λόγω ΜΚΟ, υιοθέτησε αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης, ξεκινώντας να επισκευάζει χρησιμοποιημένα μηχανήματα για να τους δώσει μια δεύτερη ζωή.

«Συλλέγουμε μεταχειρισμένα μηχανήματα, πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων, για να τα επισκευάσουμε, να τα εκσυχρονίσουμε και μόλις τελειώσουν, τα διανέμουμε σε άτομα με ενεργειακή κατανάλωση, σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν νέα μηχανήματα», εξήγησε η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ, Ντάνι Χούλα.

Τα τελευταία 3 χρόνια αυτοί οι τεχνικοί επισκεύασαν επίσης πάνω από 5000 υπολογιστές και τους διένειμαν σε φοιτητές, κοινωνικές οργανώσεις. Χωρίς τη δουλειά τους, αυτές οι μηχανές θα είχαν καταλήξει σε χωματερές.

«Τώρα οι πολίτες έχουν επίγνωση των κινδύνων αυτών των μηχανών εάν πετάξουν σε χωματερές ή δεν ανακυκλωθούν, και γνωρίζουν ότι ένας φορητός υπολογιστής μετά από ένα ή δύο χρόνια μπορεί να επισκευαστεί εύκολα, οπότε νομίζω ότι αφορά κυρίως την ευαισθητοποίηση» συμπληρώνει η ειδικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΜΚΟ, τα μηχανήματα που πετιούνται αντί να επισκευάζονται παράγουν 35 εκ. τόνους απορριμμάτων και 261 εκατομμύρια τόνους εκπομπές CO2 κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Εξάλλου, σύμφωνα με μια νέα πρόταση που παρουσίασε πρόσφατα η Επιτροπή, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν περισσότερες πιθανότητες για αποζημιώσεις για τηλεοράσεις και πλυντήρια ρούχων και αργότερα για όλα τα οικιακά μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου νόμιμης εγγύησης δύο ετών, οι παραγωγοί θα πρέπει να παρέχουν αποζημιώσεις… εάν δεν κοστίζει περισσότερο από την αντικατάσταση, ενώ μετά την περίοδο εγγύησης για 5 ή 10 χρόνια, θα ήταν υποχρεωμένοι να επισκευάσουν προϊόντα με κόστος του καταναλωτή.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς επεσήμανε ότι «για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε χαμηλό κόστος, προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα νέο οικοσύστημα πολλών ΜΜΕ που εμπλέκονται στο σύστημα αποζημιώσεων και στο δίκτυο αποζημιώσεων. Επειδή θα είναι υποχρέωση για τον παραγωγό να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, Ο τρόπος επισκευής του προϊόντος. Έτσι για πολλές ΜΜΕ θα είναι δυνατό να συμμετάσχουν στη διαδικασία επισκευής». Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ σε δύο χρόνια, μόλις συμφωνήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.

Διαφήμιση