Αρχική Special Topics Οι “κύκλοι” ζωής της Γης-Πως επέζησε από τη «παγωμένη» της φάση

Οι “κύκλοι” ζωής της Γης-Πως επέζησε από τη «παγωμένη» της φάση

Στη μακρά διάρκεια ζωής της –αριθμεί περίπου 4,5 δισ. ετών-η Γη βιώνει συνεχείς μεταβολές στις γεωατμοσφαιρικές της συνθήκες, μαρτυρώντας τη δυναμική και τη «δίψα» της για επιβίωση στο βάθος των αιώνων.

0
Πλανήτης Γη
Εικόνα: pixabay/qimono
Διαφήμιση

Όταν λοιπόν η Γη ήταν παγωμένη, ήτοι «χιονομπάλα» ανέπτυξε περισσότερα ανοίγματα –σχισμές σε πολλές και όχι περιορισμένες περιοχές της, όπως αρχικά εκτιμούσε η επιστήμη, «εκκολάπτοντας» θύλακες ζωής.

Η νέα μελέτη της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής γεωβιολόγους του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα γύρω από την εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα για τη χιονόμπαλα Γη. Οι ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι οι περιοχές στις οποίες υπήρχαν αυτά τα ανοίγματα στους πάγους ήταν θαλάσσιες περιοχές στην περιοχή του ισημερινού. Η νέα μελέτη αναφέρει ότι πρώτον τα ανοίγματα αυτά ήταν περισσότερα από όσα πιστεύαμε και ότι υπήρχαν ανοίγματα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη και όχι μόνο στον ισημερινό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature,  σε αυτούς τους θύλακες ζωής βρίσκονταν μονοκύτταροι και πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί που αποτελούν τη βάση των φυτών, των ζώων και των μυκήτων. Το εύρημα αυτό δίνει μια εξήγηση και στην έκρηξη ζωής που ακολούθησε τη Κρυογονική Περίοδο όπου υπήρξε η εμφάνιση των πρώτων ζώων στον πλανήτη.

πλανήτης γη

Τα …βήματα της Γης

Η στεριά μετακινείται και μετασχηματίζεται ανά μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. έτη ενώ συνεχείς είναι και οι κλιματικές μεταβολές. Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνιση της η ζωή στη Γη αποδείχθηκε «πολύ σκληρή για να πεθάνει» αφού κατάφερε να επιβιώσει και να προσαρμοστεί σε κάθε περιβάλλον που δημιουργήθηκε στον πλανήτη όσο αντίξοο και μη φιλικό στη ζωή μπορεί να ήταν.

Η Γη βίωσε περιόδους πολύ έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, αυξημένων θερμοκρασιών αλλά και εποχές παγετώνων και σε κάθε περίπτωση η ζωή κατάφερνε κάθε φορά να βρει τρόπους να επιζήσει και όταν οι συνθήκες άλλαζαν και γίνονταν πιο φιλικές σε αυτή προκαλούνταν κάθε φορά μια έκρηξη εμφάνισης νέων ειδών με νέα οικοσυστήματα να κάνουν την εμφάνιση τους σε θάλασσα και στεριά.

Πριν από περίπου 720 εκατ. έτη έκανε την εμφάνιση της στη Γη η αποκαλούμενη από τους επιστήμονες «Κρυογονική Περίοδος» κατά την οποία ο πλανήτης πάγωσε σε ποσοστό σχεδόν 100%. Η Γη μετατράπηκε σε μια… χιονόμπαλα όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι ειδικοί. Είναι ενδεικτικό ότι εκείνη την περίοδο οι περιοχές του ισημερινού της Γης είχαν θερμοκρασίες μείον 20 βαθμών Κελσίου.

Όμως σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία υπήρξαν κάποια ελάχιστα μικρής έκτασης ανοίγματα στον πάγο που είχε καλύψει την επιφάνεια του πλανήτη. Τα ανοίγματα αυτά βρίσκονταν σε θαλάσσιες περιοχές στον πυθμένα των οποίων υπήρχαν θερμές πηγές που έλιωναν τους πάγους στην επιφάνεια των υδάτων δημιουργώντας παράλληλα καταφύγια για ορισμένες μορφές ζωής. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για αυτούς τους θύλακες ζωής που αποτέλεσαν τη βάση για να ακμάσει εκ νέου η ζωή όταν οι πάγοι έλιωσαν μετά από περίπου 90 εκατ. χρόνια.

 

Διαφήμιση