Αρχική Ειδήσεις ΟΣΕ: Οι πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των σιδηροδρόμων

ΟΣΕ: Οι πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των σιδηροδρόμων

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι προτάσεις των εργαζόμενων

0
Φωτογραφία: ose.gr
Διαφήμιση

Υπό τους όρους της μέγιστης δυνατής ασφάλειας δρομολογείται η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου έως ότου ολοκληρωθεί το σύστημα τεχνολογικής αναβάθμισης του.

Στόχος της κυβέρνησης η επανεκκίνηση των τρένων να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και έως τέλος Μαρτίου, έχοντας εξασφαλίσει όμως τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

«Δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα τρένο αν δεν έχουμε τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από συνεννοήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους. Η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας ήταν «εποικοδομητική» ωστόσο θα υπάρξει και νέα συνάντηση αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες για να ξαναβάλουν τα τρένα στις ράγες.

7athina scaled
Φωτογραφία: ose.gr

Οι άξονες για την επόμενη μέρα –Οι άμεσες πρωτοβουλίες

Η κυβέρνηση λαμβάνει άμεσες πρωτοβουλίες τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους, τόσο σε επίπεδο μέσων τεχνολογίας όσο και στο επίπεδο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Υποχρεωτικοί θα είναι οι δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια σε όλους τους σταθμούς, με πιθανή μείωση του μεταφορικού έργου (μείωση δρομολογίων, μείωση συρμών ή σταθμών που θα σταματά το τρένο), καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί ικανός αριθμός σταθμαρχών παντού.

Σε λειτουργικό επίπεδο

Οι γραμμές στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος έχουν καθαριστεί, ενώ έως και την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο σημείο ορισμένες εργασίες στην ηλεκτροδότηση. Πάντως, ακόμη δεν έχουν καθοριστεί το ποια δρομολόγια και ποια τμήματα του σιδηροδρόμου θα λειτουργήσουν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να ξεκινήσουν και τα δρομολόγια του προαστιακού της Αθήνας, καθώς λειτουργεί η τηλεδιοίκηση, εφόσον βέβαια ελεγχθεί πλήρως η γραμμή. Θα ακολουθήσει η επανεκκίνηση των εμπορευματικών  δρομολογίων.

Επιπλέον, θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε ό,τι αφορά τις δράσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train, στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων τους. Για την επόμενη ημέρα των σιδηροδρόμων οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν και στα δύο μεγάλα προβλήματα, των υποδομών και του προσωπικού.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, και κυρίως του έργου που αφορά την διαβόητη πλέον σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ.  Στόχος είναι να λειτουργήσει η σηματοδότηση σε όλο το  φάσμα του δικτύου και να υπάρξει καθολική λειτουργία τηλεδιοίκησης.

Για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης, υπήρξε και επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου Alstom.

Επίσης, ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό άμεση παροχή τεχνογνωσίας και βοήθειας από την ΕΕ για την πλήρη αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου (ασφάλεια των τρένων, βελτίωση των διαδικασιών αλλά και των συστημάτων).

Επιπλέον, το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για τα έργα αναβάθμισης του ελληνικού σιδηρόδρομου, αυξάνεται από 45 εκατ. ευρώ σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 185 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά δολιοφθορές, κλοπές και καταστροφές που γίνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το ανθρώπινο δυναμικό

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό, που αποψιλώθηκε μέσα στην κρίση μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων, δρομολογούνται άμεσα οι ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις του τακτικού προσωπικού, ενώ μελετάται και ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

trainose e1573497683730
Φωτογραφία: ose.gr

Οι προτάσεις των εργαζόμενων

Στις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων από τα  σωματεία σιδηροδρομικών με τον υπουργό Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτη , σύμφωνα με τους εργαζόμενους,  περιλαμβάνεται η υιοθέτηση μέτρων, όπως:

 • Η ψυχολογική υποστήριξη στους εργαζόμενους Έλξης και Κίνησης Αμαξοστοιχιών
 • Η σταδιακή επαναλειτουργία των αρτηριακών αμαξοστοιχιών και στελέχωση τους από το Προσωπικό Κίνησης και Ελέγχου Αμαξοστοιχιών με τρεις υπαλλήλους
 • Η άμεση επαναλειτουργία των εμπορικών αμαξοστοιχιών στην Βόρεια Ελλάδα και στην συνέχεια της αποκατάστασης της σιδηροδρομικής υποδομής, σταδιακή δρομολόγηση όλων των εμπορικών αμαξοστοιχιών
 • Η μείωση ταχύτητας σε μη τηλεδιοικούμενα τμήματα καθώς και στις σήραγγες
 • Η επικαιροποίηση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας και η πιστή εφαρμογή του
 • Η εκπαίδευση του προσωπικού Έλξης και Κίνησης σε όλο το τροχαίο υλικό
 • Η άμεση κάλυψη αναγκών των Διευθύνσεων Δικτύου Κυκλοφορίας
 • Η μείωση δρομολογίων των επιβατικών κατά 50% περίπου (αρτηριακά τρένα)
 • Η σταδιακή αύξηση όλων των δρομολογίων των προαστιακών συρμών
 • Η άμεση μονιμοποίηση των συναδέλφων με παροχή υπηρεσιών (με αξιολόγηση)
 • Ο σαφής προσδιορισμός ως προς τα καθήκοντα του Προϊστάμενου Αμαξοστοιχίας
 • Η σωστή ροή ανταλλακτικών για αύξηση και αξιοπιστία του τροχαίου υλικού

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤραγωδία Τέμπη- Επιτέλους έρευνα για διαφθορά αλλά… πόσο πίσω και πόσο βαθιά
Επόμενο άρθροAlphavet: Προηγμένες λύσεις στην ακτινοδιάγνωση ζώων φέρνει η συνεργασία με την GE HealthCare