Αρχική Ειδήσεις Κ. Μητσοτάκης: Εθνικής σημασίας ο φράχτης στον Έβρο

Κ. Μητσοτάκης: Εθνικής σημασίας ο φράχτης στον Έβρο

Σε ζήτημα εθνικής σημασίας αναγάγει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την Ορεστιάδα ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα αυτό χαρακτηρίζοντάς το «εθνική αναγκαιότητα».

0
Μητσοτάκης
Διαφήμιση

Όπως είπε ο ίδιος  «Τον φράχτη θα τον ολοκληρώσουμε σε όλο το μήκος του Έβρου και εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε, θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους, διότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει θέση ως προς το τι θα πράξει.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που αντιπαλεύοντας αυτό το έργο και φτάνουν μέχρι του σημείου να φτάνουν μέχρι του σημείου να καταθέτουν τροπολογίες και ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην χρηματοδοτηθεί αυτό το τεχνικό ανάχωμα, ο φράχτης από ευρωπαϊκούς πόρους. Για να το πω απλά να μην πληρώσει το έργο η Ευρώπη να το πληρώσουν όλοι εσείς οι Έλληνες φορολογούμενοι. Στις επόμενες εκλογές θα κριθούν έργα και λόγια, πράξεις και δηλώσεις και τώρα θα πρέπει να μιλήσουμε όλοι καθαρά και να σταματήσουμε να ψαρεύουμε σε θολά νερά» είπε καλώντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση να πει αν «θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει. «Θα ξηλώσει το φράχτη τον οποίο έχουμε ήδη φτιάξει, επιστρέφοντας σε μία λογική ανοιχτών συνόρων, ή θα διαφυλάξει το κεκτημένο μιας ασφαλούς Ελλάδας, που προστατεύει τα σύνορα της, ενός ασφαλούς Έβρου; Εδώ δεν χωράνε πια μισόλογα» είπε.

Την προηγούμενη ημέρα, στη διάρκεια της επίσκεψής του στον Γέρακα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ertnews, συνομιλώντας με τους πολίτες, αναφέρθηκε σε όσα υλοποίησε η κυβέρνηση αυτή την τετραετία ενώ έκανε σύγκριση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέχασε να αναφερθεί στον κίνδυνο της ακυβερνησίας και πρόβαλε τη ΝΔ ως τη δύναμη σταθερότητας για τη χώρα.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στη μεταναστευτική του πολιτική και χωρίς να κατονομάσει τον κ. Παπαδημούλη αναφέρθηκε στην απόφαση να υποστηριχθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση της τροπολογίας να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των φραχτών. Όπως είπε ο ίδιος «πλέον η Ευρώπη και με την παρέμβαση της Ελλάδας έχει καταλάβει τη σημασία της προστασίας των συνόρων και επανέλαβε ότι «με ή χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει κανονικά». Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 31 Μαρτίου η επίσκεψη του ιδίου και του επιτελείου του στην Αλεξανδρούπολη.

Στο χαιρετισμό του προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και στις δράσεις για τον καλύτερο συντονισμό λειτουργίας του 112 μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δήμων, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι θα βρίσκεται αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου  στον Έβρο, προκειμένου να υπογράψει την επέκταση του έργου του φράχτη «που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα μας από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές».

Μάλιστα, πέταξε το «γάντι» στην Αξιωματική αντιπολίτευση  επισημαίνοντας ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου.  «Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα. Και σε όλους αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που μας είπαν: η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα, τους απαντώ λέγοντάς τους δύο πράγματα:

– ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει πια τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων.                                                                                      -Όμως και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της Κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα»: «Mε ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.             

            ευρωπαϊκό κοινοβούλιο          

Ε.Κ.: Υπερψήφιση τροπολογίας που δεν χρηματοδοτεί φράκτες στα σύνορα της Ε.Ε.

Ξεκάθαρη και σαφή θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιαδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα, παίρνει το Ευρωκοινοβούλιο με την υπερψήφιση τροπολογίας της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και του Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου.

Την συμβιβαστική τροπολογία κατέθεσε ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, από κοινού με τους σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe.

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε ακόμα και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον Προϋπολογισμό του 2024, που στο σύνολό της υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 28 υπέρ, 2 κατά, 2 αποχή.

Αναλυτικά η τροπολογία που υπερψηφίστηκε: Η θέση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ένα ηχηρό όχι στην κατασκευή νέων φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία «η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Παράλληλα, παίρνει σαφείς αποστάσεις και «εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023».

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔΥΠΑ-ΥπΕρ.: Φτηνά στεγαστικά δάνεια για δικό σου σπίτι
Επόμενο άρθροΣτα …κάτω ο πληθωρισμός: Στα …πάνω οι τιμές προϊόντων