Αρχική Ειδήσεις ΔΥΠΑ-ΥπΕρ.: Φτηνά στεγαστικά δάνεια για δικό σου σπίτι

ΔΥΠΑ-ΥπΕρ.: Φτηνά στεγαστικά δάνεια για δικό σου σπίτι

 

Το όνειρο των νέων που ξεκινάνε τώρα τη ζωή τους για δικό τους σπίτι είναι πλέον εφικτό… με ευνοϊκότερους όρους. Από την Δευτέρα, 3 Απριλίου νέοι και νέα ζευγάρια μπορούν να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους, αποκτώντας μία δική τους στέγη, καθώς ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες, για χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων, με επιτόκιο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

0
Κατοικία, πολυκατοικίες, σπίτια, επιδότηση ενοικίου
Πηγή: EUROKINISSI
Διαφήμιση

 

Ουσιαστικά με το πρόγραμμα αυτό η δόση του δανείου περιορίζεται αρκετά σε ένα ποσό αντίστοιχο της πληρωμής ενοικίου, δίνοντας έτσι το περιθώριο σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν το πολυπόθητο δικό τους «κεραμίδι» με έναν αρκετά ευκολότερο και οικονομικότερο τρόπο.                                                                                            Μέσω του προγράμματος, περισσότεροι από 10.000 ωφελούμενοι μπορούν εντός του έτους να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75 % του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα. Έτσι οι δανειολήπτες θα έχουν σημαντικά χαμηλότερη δόση σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες και, αντιστοίχως, πολύ μικρότερη επιβάρυνση από τις όποιες αυξήσεις έγιναν ή μπορεί να γίνουν στα τραπεζικά επιτόκια εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.                                              Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κώστας Χατζηδάκης, «υπάρχουν σπίτια από 75 τμ έως 150 τμ και αξίας 200.000 ευρώ», λέγοντας ότι αποτελούν το 60% των διαθέσιμων σπιτιών αυτή την ώρα στην Αθήνα, το 74% στα δυτικά προάστια, το 59% στον Πειραιά, το 19% στα νότια προάστια, το 5% στα βόρεια προάστια, και το 38% στα ανατολικά προάστια
Όπως είπε ο ίδιος, «με το πρόγραμμα αυτό ναι δεν μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα σε Βουλιαγμένη ή Πανόραμα Θεσσαλονίκης αλλά υπάρχουν στο Μαρούσι, Πεύκη, Αγία Παρασκευή, Τούμπα Θεσσαλονίκης.
Υποβολή αιτήσεων                                                                                                 Μέσα σε 60 ημέρες από την αίτηση οι τράπεζες θα ελέγχουν, βάσει της συμφωνίας τα στοιχεία, και θα προχωρούν σε οικονομική προέγκριση. Στη συνέχει ο αιτών προσκομίζει τα έγγραφα και μετά τους απαραίτητους ελέγχους για το υποψήφιο ακίνητο, η διάρκεια των οποίων φτάνει τους δύο μήνες, δρομολογούνται οι διαδικασίες χορήγησης του δανείου εντός έξι μηνών από την αίτηση. Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά  των δανείων, αυτά συνοψίζονται στα ακόλουθα:                  -Διάρκεια μέχρι 30 χρόνια                                                                                            -Απόκτηση ακινήτου με πλήρη κυριότητα                                                                      -Κάλυψη έως και 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.                                                Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή –εξόφληση του δανείου πριν τη λήξη της σύμβασης είναι εφικτή χωρίς το λεγόμενο «πέναλτυ», ήτοι κάποια ποινή ή επιβάρυνση. Βέβαια, στο διάστημα αυτό  απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου ή η επιβάρυνση πλην αυτής που απαιτείται για το δάνειο, ενώ δεν χρειάζεται προσωπική εγγύηση τρίτου. Όπως είπε δε ο κ. Χατζηδάκης ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται με έξοδα φακέλου αλλά για το δεύτερο μέρος της διαδικασίας για νομικό και τεχνικό έλεγχο.                                                         Τα 4 δικαιολογητικά
-Πιστοποιητικό γέννησης και αστυνομική ταυτότητα
-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
-Δήλωση φορολογίας εισοδήματος
-Δήλωση Ε9 και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
-Μια υπεύθυνη δήλωση ότι τα έγγραφα είναι αληθή και δικαιολογητικά και από τα δύο άτομα αν πρόκειται για ζευγάρι.

Χρήματα, λεφτά, πληρωμή

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»-Μικρότερη δόση από εκείνη του ενοικίου      

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ από το οποίο θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση 10.000 πολίτες, ενώ μετά την εξάντληση των πόρων και ενδεχόμενη ανταπόκριση, το πρόγραμμα μπορεί να επανέλθει διευρύνοντας το φάσμα των ενδιαφερόμενων. Προϋπόθεση για τη λήψη του στεγαστικού δανείου θα είναι οι νέοι, με καθαρό εισόδημα που κυμαίνεται από 10.000 ευρώ μέχρι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).
Συγκεκριμένα: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
– Σε έως είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.
-Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.                                                                                  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το όφελος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι ότι θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου η οποία θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι το οποίο επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο, που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
Με άλλα λόγια, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1680 ευρώ.
-Τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών με άδεια κατασκευής ως το 2007, και να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-Το δάνειο καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών, που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Συνεπώς, η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι, μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού, αντί για 20%, που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.
-Το ανώτατο ποσό δανειοδότησης ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Αν δηλαδή ένα σπίτι έχει εμπορική αξία 200.000 ευρώ το δάνειο θα είναι 150.000 ευρώ.
Σημειώνεται ακόμη ότι:
-Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου
-Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών από την προέγκριση του δανείου
-Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή και το ακίνητο θα αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.

Διαφήμιση