Αρχική Ενέργεια Χάλκη: Οι κάτοικοι μηδενίζουν σχεδόν τους λογαριασμούς ρεύματος

Χάλκη: Οι κάτοικοι μηδενίζουν σχεδόν τους λογαριασμούς ρεύματος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Χάλκη
Φωτογρφαφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Οι κάτοικοι της Χάλκης καλύπτουν πλέον πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες και σχεδόν μηδενίζουν τον λογαριασμό ρεύματος. Χάρη στην ηλιακή ενέργεια, το μικρό νησί γίνεται ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που καλύπτει μόνος του το σύνολο ενεργειακής κατανάλωσης. Τα δεδομένα καταγράφουν ότι ένας στους τρεις κατοίκους της Χάλκης παράγει πλέον περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου του νησιού, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GR-eco Islands

Χάρη σε φωτοβολταϊκό πάρκο 1 megawatt που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος , το 34% των τιμολογίων ενός έτους της ΔΕΗ εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, το 40% κάτω από 100 ευρώ, και το 26%, στην πλειοψηφία επιχειρήσεις, έως 800 ευρώ.

Η παραγωγή ρεύματος ουσιαστικά συμψηφίζεται με την κατανάλωση μέσω του «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net-Metering), με την εξοικονόμηση να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ το τελευταίο έτος.

Η Χάλκη ήταν το πρώτο νησί του προγράμματος GREcoislands για την πράσινη μετάβαση των μικρών νησιών και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες περιοχές της Ευρώπης.

limani nimporio chalki
Χάλκη

«Η Χάλκη μπήκε στην εποχή της αειφορίας και μετατράπηκε σε πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας. Ένα ορατό τελικό αποτέλεσμα με 100% κοινωνικό πρόσημο για το νησί και τους ανθρώπους του» δήλωσε ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης.

«Η μετατροπή του σε ένα πράσινο νησί, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δικό μας φωτοβολταΐκό πάρκο και τελικά η παραλαβή μηδενικών ή πολύ χαμηλών λογαριασμών ρεύματος, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, δείχνουν έμπρακτα πως η ποιότητα ζωής και η ευημερία μπορούν να γίνουν πράξη και να αλλάξει ολοκληρωτικά η ζωή των πολιτών, μόνο με σκληρή δουλειά, συνεργασία, όραμα, μεράκι, καινοτομία και εμπιστοσύνη».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση