Αρχική Ειδήσεις Επιστροφή θραυσμάτων από Βατικανό: Συμπληρώνεται το «πάζλ» του Παρθενώνα

Επιστροφή θραυσμάτων από Βατικανό: Συμπληρώνεται το «πάζλ» του Παρθενώνα

Αργά αλλά σταθερά φαίνεται να συμπληρώνεται πλέον το «πάζλ» του Παρθενώνα, ύστερα από την επιστροφή-ορόσημο τριών θραυσμάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

0
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Διαφήμιση

 

Πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας κίνηση από το Βατικανό, που χαρακτηρίζεται ως μία ουσιαστική πράξη «αδελφοσύνης και διαλόγου» με τη χώρα μας, αποδυναμώνοντας έτσι την μέχρι σήμερα άκαμπτη θέση του Βρετανικού Μουσείου και την άρνησή του για την επιστροφή των «Ελγίνειων» μαρμάρων στο φυσικό τους περιβάλλον. Σύμφωνα με το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης της απόδοσης των μαρμάρων, η επανένωση αυτή έγινε χάρη «στη σοβαρή και ουσιαστική εργασία όλων όσων ασχολήθηκαν με αυτήν, τόσο από την Αγία Έδρα και τα Μουσεία του Βατικανού όσο και από την Ελληνική πλευρά, το Μουσείο Ακρόπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού».

Τι επιστρέφεται;

Το θραύσματα που αποδόθηκαν στο μνημείο τους περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός σκαφηφόρου (ιματιοφόρου) άνδρα που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και, τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα. Μάλιστα, η επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Μουσείο του Βατικανού στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως ιστορικής σημασίας, σύμφωνα με σχολιαστές στη Ρώμη. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για προσωπική απόφαση του Ποντίφικα την υλοποίηση της οποίας ανέθεσε σε στενούς του συνεργάτες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Μάλιστα, όπως αναφέρει δεν είναι τυχαία η επιλογή του Πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει τα τρία θραύσματα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της DW, ο Πάπας θέλησε να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για πράξη που αφορά ανεκτίμητης αξίας αρχαία αντικείμενα και που γίνεται με πνεύμα «αδελφοσύνης και διαλόγου». Κάτι που, έμμεσα, αποτελεί μήνυμα και προς όλες τις άλλες χώρες στις οποίες βρίσκονται τέτοια μάρμαρα. Η κίνηση αυτή του Πάπα Φραγκίσκου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς ότι ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος, δεν είχε συναινέσει στο να μπορέσουν να δοθούν τα τρία θραύσματα στην Ελλάδα. Από την κίνηση αυτή του Βατικανού, σύμφωνα με σχολιαστές, προκύπτει ότι η πολιτιστική κληρονομία όχι μόνον δεν μπορεί να αγνοηθεί αλλά και αποτελεί ισχυρότερο στοιχείο από οποιοδήποτε εμπορική αγοραπωλησία του παρελθόντος.

Μάρμαρα του Παρθενώνα

Οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στο Μουσείο της Ακρόπολης

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απόφαση του Μουσείου A. Salinas του Παλέρμο της Σικελίας και της περιφέρειας του νησιού να δωρίσει πέρυσι στο μουσείο της Ακρόπολης το θραύσμα Fagan. Αυτή ήταν και η πρώτη επιστροφή γλυπτού του Παρθενώνα από χώρα του εξωτερικού. «Η οριστική επιστροφή και επανένωση του σικελικού κομματικού είναι τεράστιας σημασίας αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Είναι η πρώτη επανένωση στον Παρθενώνα που αποδίδεται από κράτος σε κράτος υποδεικνύοντας έτσι τον δρόμο που μένει να ακολουθηθεί και από αλλού, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του μνημείου, συμβόλου του παγκόσμιου πολιτισμού, του Παρθενώνα, στην αποκατάσταση της ιστορίας και της δημοκρατίας», είχε δηλώσει τότε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης.

Διαφήμιση