Αρχική Special Topics - 2 GRecoIslands: Η πράσινη μετάβαση των ελληνικών νησιών –Τι περιλαμβάνει 

GRecoIslands: Η πράσινη μετάβαση των ελληνικών νησιών –Τι περιλαμβάνει 

Σύνταξη: ecozen.gr

0
limani nimporio chalki
Χάλκη
Διαφήμιση

Η  καινοτόμος πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη μετάβαση μικρών νησιών προς την κυκλική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Τη μετατροπή των μικρών, μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακής καινοτομίας, περιλαμβάνει το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “GRecoIslands” , που προωθεί το  υπουργείο Ανάπτυξης. 

Την εκπόνηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τρόπο εφαρμογής της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “GRecoIslands”, ανέλαβε η Deloitte .

Πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020,  και θα διαμορφώσει το  όραμα και στο στρατηγικό πλαίσιο σχεδιασμού και εφαρμογής της πρωτοβουλίας σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. 

Το πλέγμα παρεμβάσεων αναμένεται να εστιάσει, ενδεικτικά:

  • στον τομέα της ενέργειας, επιδιώκοντας να συμβάλλουν στην επίτευξη ενεργειακής και κλιματικής ουδετερότητας των νησιών, 
  • στον τομέα του περιβάλλοντος, με στόχο την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας  σε ό,τι έχει να κάνει με τηδιαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και 
  • στη βέλτιστη διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων

αιολικη ενεργεια

Επιπλέον θα συμπεριληφθούν  παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για :

  • τη διαφύλαξη και ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας των νησιών
  • την ενίσχυση της θαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών και 
  • την τουριστική αξιοποίηση της μοναδικής τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και 
  •  την προώθηση των τοπικών προϊόντων διατροφής. 

Η  μελέτη της Deloitte θα προσδιορίζει επίσης παρεμβάσεις:

  1.   στον κρίσιμο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, με πρωτοβουλίες για την προώθηση εξαιρετικά γρήγορης ευρυζωνικής σύνδεσης και ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική)
  2.  στο πεδίο της βιώσιμης θαλάσσιας διασύνδεσης -και ιδιαιτέρως μεταξύ τους- μέσω ηλεκτροκίνητων/υβριδικών ferryboats. 

Από τη μελέτη θα προκύψουν προτάσεις για τη δημιουργία υποδομών και καινοτομιών που πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

Προτεραιότητα στα μικρά απομακρυσμένα νησιά 

Η πρωτοβουλία GRecoIslands”σε πρώτη φάση θα δώσει προτεραιότητα στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά, ενώ σε επόμενη φάση η πρωτοβουλία αναμένεται να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά στη βάση της ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα συντάξει η Deloitte.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Μπατζιά, Director του Τμήματος Στρατηγικής της Deloitte στην Ελλάδα και επικεφαλής του έργου, «ο σχεδιασμός για τα GRecoislands αναμένεται να λειτουργήσει ως οδηγός για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά μας, μέσα από ένα ολιστικό πλάνο μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον, αξιοποιώντας καινοτομίες και λύσεις σε μια σειρά κρίσιμων τομέων για την ανάπτυξη των νησιών αυτών. Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να εξασφαλίσει την πολυπόθητη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την ενεργειακή αυτονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προς όφελος των κατοίκων τους και των επισκεπτών τους από όλο τον κόσμο».

Χαρακτηριστικά της σημασίας της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι όσα σημείωσε σχετικά ο CEOτης DeloitteΕλλάδος. Ο κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το “GRecoIslands”είναι ένα πραγματικά μεγαλόπνοο projectπου περιλαμβάνει παρεμβάσεις και καινοτομίες που θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα και την προοπτική των νησιών που θα συμμετάσχουν σε αυτό. Από την πλευρά μας, ως Deloitte, είμαστε πανευτυχείς που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στην υλοποίηση του project.

Αστυπάλαια

Μέσα από την εκτενή εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει από την εκπόνηση της μελέτης και του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης «Αστυπάλαια 4.0», αλλά και την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για την αναβίωση του μεσαιωνικού οικισμού Χωριό, στη Χάλκη, είμαστε σήμερα στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να μπορούμε να στηρίξουμε τέτοιες εμβληματικές πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας, τα νησιά της χώρας μας θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου και για άλλους λόγους πέραν της διαχρονικής ομορφιάς τους ως σύγχρονοι τουριστικοί προορισμοί».

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: Μεγάλος και σήμερα ο αριθμός κρουσμάτων – Στο «κόκκινο» η Αττική
Επόμενο άρθροΟ.Κ.Ε.: Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη μετάβαση