Αρχική Περιβάλλον Ο.Κ.Ε.: Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη μετάβαση

Ο.Κ.Ε.: Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη μετάβαση

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Η πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη νέων μορφών πράσινης οικονομίας, επιχειρηματικότητας και βιώσιμης παραγωγής θα είναι μείζονος σημασίας για τις μελλοντικές πολιτικές τόσο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Μεγάλης σημασίας είναι και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας, καθώς ο «πράσινος μετασχηματισμός» θα αποτελεί τη νέα τεχνολογική και οργανωσιακή κανονικότητα.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Κρίση και Κοινωνικός Διάλογος προς τη Βιώσιμη Μετάβαση», τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»).

Zerefos
Χρήστος Ζερεφός

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης (διαδικτυακά) θα είναι ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών.

«Ο κοινωνικός διάλογος και η ολιστική αποτύπωση των σύγχρονων προκλήσεων που επισείουν μείζονες παρεμβάσεις πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της Ο.Κ.Ε.» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) Ιωάννη Πάιδα.

IOANNIS PAIDAS
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) Ιωάννης Πάιδας

«Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε το Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Κρίση και αναμένουμε με ιδιαίτερα ενδιαφέρον την παρουσίαση προτάσεων και την ανταλλαγή απόψεων από εκλεκτούς ομιλητές σημαντικών εθνικών και διεθνών οργανισμών για το ζήτημα αυτό».

Η κλιματική αλλαγή, αναφερόμενη πρόσφατα και ως κλιματική κρίση, αποτελεί μείζονα παγκόσμια πρόκληση για την υγεία και τη ζωή στον πλανήτη μας, καθιστώντας αναγκαίο τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων και τη συστηματική και πολυεπίπεδη συνεργασία για την αντιμετώπισή της» αναφέρει ο κ. Πάιδας.

«Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) αντιλαμβάνεται την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση ως μια συνθήκη που

  • επιδεινώνει τους δείκτες οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας,
  • διαταράσσει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και
  • απαιτεί πολλαπλάσιους πόρους για την αποκατάσταση των αρνητικών συνεπειών της.

Καθώς η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα μας βοηθήσουν στην ικανοποίηση αυτού του στρατηγικού στόχου» τονίζει ο κ. Πάιδας.

Αναφορικά με τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης, η διαχείριση της κλιματικής κρίσης απαιτεί επείγουσα, συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια και πιο αποτελεσματική προετοιμασία κοινών μηχανισμών κρίσης, σε διεθνές επίπεδο, με τη διαμόρφωση:

  • συντονισμένης πολιτικής και δράσεων διαχείρισης κρίσεων,
  • με τη χάραξη κατάλληλων μέτρων που θα ισχύουν συλλογικά, άμεσα και προστατευτικά με κεντρικό άξονα την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών.
sxinas
Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στη Διάσκεψη τα μέλη της Ο.Κ.Ε. και οι συμμετέχοντες οργανισμοί θα κληθούν να συζητήσουν τα ακόλουθα ζητήματα, ενδεικτικά:

  • Ανταποκρίνεται αποτελεσματικά ο σχεδιασμός εθνικών και υπερεθνικών πολιτικών στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή;
  •  Έχουν διαμορφωθεί επαρκείς μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων και αλληλεγγύης μεταξύ χωρών και περιφερειών;
  •  Είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μια επιλογή συμβατή με την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική δημοκρατία, ειδικά στις χώρες της περιφέρειας;
  • Ποιος είναι ο ρόλος των φορέων του κοινωνικού διαλόγου στην αναζήτηση βέλτιστων περιβαλλοντικών πολιτικών για την οικονομία και την κοινωνία;

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

  • Στην πρώτη Ενότητα του Συνεδρίου θα γίνουν τοποθετήσεις για τις  νέες προκλήσεις για την πράσινη μετάβαση σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
  • Η δεύτερη Ενότητα έχει ως θέμα συζήτησης τον “ρόλο του Κοινωνικού Διαλόγου και η εμπλοκή της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών”.
  • Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει θεματολογία για τη Βιώσιμη Aνάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Georgantas
Γεώργιος Γεωργαντάς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη του Συνεδρίου θα απευθύνουν οι κύριοι Ιωάννης Πάιδας Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., Γεώργιος Γεωργαντάς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωκράτης Φάμελλος Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρώην Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτης Σχοινάς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής, Κώστας Μπακογιάννης Δήμαρχος Αθηναίων και Δημήτρης Δημητριάδης Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επιφανείς ομιλητές και σύνεδροι από φορείς που συμμετέχουν στην Ολομέλεια της Ο.Κ.Ε., διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, καθώς και από 29 Οικονομικά και Κοινωνικά Συμβούλια και παρόμοιους θεσμούς της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής (Άγιος Μαρτίνος, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία, Αρούμπα, Βουλγαρία, Γουατεμάλα, Δημοκρατία της Σέρπσκα – Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Ιρλανδία – διαδικτυακά, Κίνα – διαδικτυακά, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κορέα, Κουρασάο, Λουξεμβούργο, Μαλί, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μονακό, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ν. Αφρική – διαδικτυακά, Νίγηρας, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σουρινάμ, Τσεχία, Χιλή).

Διαφήμιση