Αρχική Ειδήσεις 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας  μέχρι να φτάσουμε στην πολυπόθητη Ισότητα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φωτογραφία: Becca Tapert / unsplash
Διαφήμιση

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να τιμήσουμε το γυναικείο κίνημα και τις μάχες που δίνουν οι γυναίκες σε όλον τον πλανήτη για την ισότητα και τα δικαιώματά τους.

Η πρώτη επίσημη Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε να εορτάζεται στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, στη μνήμη των γυναικών που έχασαν την προηγούμενη χρονιά τη ζωή τους στην απεργία της Νέας Υόρκης, αγωνιζόμενες για τα δικαιώματά τους και για μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και κατάργηση της παιδικής εργασίας. Η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910, ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Όταν οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ένωση το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί, μέχρι την υιοθέτηση της ημέρας αυτής ως Παγκόσμιας το 1977 από τα Ηνωμένα Έθνη.

IWD2023 theme EmbraceEquity26
IWD2023 (Φωτογραφία: internationalwomensday.com)

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι να αναδείξει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών και να μας υπενθυμίσει πως η διεκδίκηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων όλων των γυναικών είναι και οφείλει να είναι μια αέναη διαδικασία, καθώς σε πολλές γωνιές του πλανήτη οι γυναίκες -δυστυχώς- εξακολουθούν να καταπιέζονται βάναυσα και να αγωνίζονται ακόμη για τα αυτονόητα. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί σε όλο τον κόσμο μια έκκληση για δράση ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη ισότητα –πριν τα 300 χρόνια που αναφέρει με αφορμή την ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Embrace Equity: Αξίζουμε έναν καλύτερο κόσμο

Έναν κόσμο ίσων ευκαιριών, όχι μόνο μεταξύ των δύο φύλων, αλλά μεταξύ όλων των ανθρώπων. Έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Έναν κόσμο που θα είναι ποικιλόμορφος, δίκαιος και χωρίς αποκλεισμούς. Έναν κόσμο όπου η διαφορετικότητα εκτιμάται και γιορτάζεται. Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο πιο δίκαιο και να «Αγκαλιάσουμε την Ισότητα».

IWD2023 theme EmbraceEquity27

Αυτό είναι και το σύνθημα της φετινής εκστρατείας της IWD: #EmbraceEquity. Στόχος της IWD 2023 #EmbraceEquity είναι να κάνει τον κόσμο να μιλήσει για τις ανισότητες και τις «ίσες ευκαιρίες» που συχνά δεν είναι αρκετές. Οι άνθρωποι ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, οπότε η πραγματική ένταξη και το «ανήκειν» απαιτούν ισότιμη δράση. Η ανισότητα επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, αλλά συνήθως, όπως διαφαίνεται και από την ιστορία,  περιθωριοποιεί κοινότητες όπως οι γυναίκες, τα έγχρωμα άτομα, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με οικονομικές δυσχέρειες και τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Ο στόχος της ισότητας είναι η αλλαγή των συστημικών και διαρθρωτικών εμποδίων που εμποδίζουν την ικανότητα των ανθρώπων να ευημερούν.

Η φετινή εκστρατεία #EmbraceEquity έρχεται για να γιορτάσει τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου, πιο ισότιμου, όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν προνόμια ανάλογα με τις ανάγκες τους και θα ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

https://www.internationalwomensday.com/

 

Διαφήμιση