Αρχική Ειδήσεις 8 Μαρτίου: 24ώρη πανελλαδική απεργία – Σε Δημόσιο, τρένα και συγκοινωνίες

8 Μαρτίου: 24ώρη πανελλαδική απεργία – Σε Δημόσιο, τρένα και συγκοινωνίες

Σύνταξη: ecpzen.gr

0
Απεργία 9/11 - PAME Greece International
Διαφήμιση

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων για την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, «μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, για να απαιτήσουμε – μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό – να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Χωρίς τρένα μέχρι την Τετάρτη 8 Μαρτίου

Μία εβδομάδα θα κλείσει η απεργία διαρκείας στο σιδηρόδρομο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Τα σωματεία εργαζομένων στην Hellenic Train αποφάσισαν στη γενική συνέλευση η απεργιακή κινητοποίηση να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. Μέχρι τότε δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Προαστιακού, καθώς και τα υπόλοιπα δρομολόγια της Hellenic Train.Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία έχουν προαναγγείλει πως μέσα στην εβδομάδα θα επιδιώξουν συναντήσεις με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς και τα πολιτικά κόμματα και κατόπιν θα λάβουν αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν.

πλοίο
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΝΟ: Δεμένα και τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3/2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε και η η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίησή θα ξεκινήσει  τα ξημερώματα της Τετάρτης έως και τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Σε σχετική ανακοίνωση η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κανένα τρόλεϊ και κανένα λεωφορείο δεν θα κινηθεί στην Αττική την Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι, ενώ σε απεργιακή κινητοποίηση προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι σε μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ). Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη δεν θα κυκλοφορήσουν τα οδικά μέσα στην Αθήνα (λεωφορεία και τρόλεϊ) καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ). Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Στο μετρό θα συνεδριάσουν σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι πώς θα συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης (8/3). Με δεδομένο ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ότι στην απεργία δεν θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ, θεωρείται βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι στο μετρό θα μετέχουν στην απεργία. Ωστόσο, μένει να λάβουν επισήμως απόφαση εάν η απεργία στο μετρό θα είναι 24ωρη ή εάν θα κινηθούν για μερικές ώρες της ημέρας οι συρμοί.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ2

Εικοσιτετράωρη απεργία προκηρύσσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 8 Μαρτίου 2023 προκηρύσσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις (13:00 στην Πλατεία Συντάγματος).

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σημειώνει: «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, για να ξηλωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς».

 

Διαφήμιση