Αρχική Ειδήσεις Τσαβούσογλου: Ανοίγει νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά- ΟΗΕ για αποστολή βοήθειας στην Συρία

Τσαβούσογλου: Ανοίγει νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά- ΟΗΕ για αποστολή βοήθειας στην Συρία

0
Δένδιας Τσαβουσογλου
Φωτό Δένδιας - Τσαβούσογλου στα Άδανα/Eurokinissi
Διαφήμιση

Η άμεση αρωγή και συμπαράσταση της Ελλάδας στην τραγωδία που βιώνει ο τουρκικός λαός, αλλάζει την διπλωματική τακτική της Τουρκίας, αφήνοντας πίσω την επιθετική ρητορική της γείτονος, τουλάχιστον… προς το παρόν. 

Με νεότερες δηλώσεις του -δύο μόλις μέρες μετά τον θερμό εναγκαλισμό με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νικο Δένδια στα Άδανα- ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την Τρίτη 14/02/23 την ελπίδα να κρατήσει  η αλληλεγγύη, που αναπτύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τους φονικούς  σεισμούς. 

Νωρίτερα (την προηγουμένη το βράδυ) ολοκληρώθηκε και η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία που πρόσφερε η ελληνική πολιτεία συνεπικουρούμενη από τις προσφορές πλήθους Ελλήνων πολιτών, θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων. Στο μεταξύ έκκληση απηύθυνε ο ΟΗΕ για αποστολή βοήθειας 400 εκατ. δολαρίων στους σεισμοπαθείς της Συρίας.

Η αλληλεγγύη γεννά ελπίδα ειρήνης 

Την ελπίδα για συνέχιση της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών και ειρήνη στην περιοχή εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ελι Κοέν, που επισκέφτηκε σήμερα την Τουρκία.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ αφού ευχαρίστησε το Ισραήλ είπε

«Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας. Τα βήματα που έχουμε κάνει για την εξομάλυνση των σχέσεων μας με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, είναι προφανή.

Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας».

Η 2η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

[359213] ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Άφιξη της ελληνικής αποστολής της ΕΜΑΚ από την Τουρκία, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2023. Η ελληνική αποστολή συνέδραμε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023 στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η βοήθεια που έφτασε χθες στην Τουρκία  και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές με συνολικά οκτώ πτήσεις της AEGEAN είναι το δεύτερο κύμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η Ελλάδα.  

Αποτελείται από περίπου 80 τόνους υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.Το κόστος της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25%, της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αποστολή  ανθρωπιστικής βοήθειας μετέφεραν  στα Άδανα ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ την παρέλαβε αντιπροσωπεία της Τουρκίας εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου. Τότε  ο κ. Στυλιανίδης μετέφερε την συμπαράσταση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στο σύνολό της στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη.

Το κλίμα είναι πλέον σαφώς βελτιωμένο κάτι που φάνηκε και από τη στιγμή της άφιξης του Νίκου Δένδια στα Άδανα και από τον θερμό εναγκαλισμό του με τον Τούρκο ομόλογό του έγινε φανερό ότι κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις.Η Ελλάδα έσπειρε τον σπόρο και η ελπίδα άρχισε να τον… θρέφει.

ΟΗΕ: Επείγουσα έκκληση για Συρία

ΟΗΕ

Δωρεές ύψους 397 εκατ. δολαρίων ζήτησε κατεπειγόντως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να καλυφθούν για τρεις μήνες οι «πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες» των θυμάτων του σεισμού στην Συρία. Παρόμοια έκκληση συγκέντρωσης πόρων θα γίνει όπως είπε και για την Τουρκία.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας 13/02/23, ο ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, ενέκρινε το άνοιγμα δύο νέων μεθοριακών διαβάσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, για μια περίοδο τριών μηνών, ώστε να διανεμηθεί εγκαίρως η ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή, που μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, στη Βόρεια Συρία, πέρασε σήμερα από τη μεθοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Σαλάμα, στα σύνορα με την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η διάβαση από το 2020.

Εκτός από την Μπαμπ αλ Σάλαμα θα επαναλειτουργήσει και εκείνη της Αλ Ράι, κάτι που «θα επιτρέψει να περάσει περισσότερη βοήθεια, πιο γρήγορα», είπε ο Γκουτέρες.

Το κομβόι αποτελείται από 11 φορτηγά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Τα φορτηγά μεταφέρουν σκηνές, στρώματα, κουβέρτες και χαλιά, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Πολ Ντίλον.

Η μεθοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Σάλαμα συνδέει την Τουρκία με τις βόρειες περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού, που ελέγχονται από Σύρους αντάρτες, πιστούς στην Άγκυρα και όπου ζουν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Είχε κλείσει το 2020 υπό την πίεση της Ρωσίας, συμμάχου της Δαμασκού. Από τότε, λειτουργούσε μόνο η διάβαση της Μπαμπ αλ Χάουα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ -ΜΠΕ

Διαφήμιση