Αρχική Τεχνολογία Μαχητικό αεροσκάφος έκανε πτήση για πρώτη φορά με πιλότο…AI

Μαχητικό αεροσκάφος έκανε πτήση για πρώτη φορά με πιλότο…AI

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αεροσκάφος LMA VISTA
Το αεροσκάφος X-62A VISTA. Εικόνα: Kyle Brasier, U.S. Air Force/Lockheed Martin
Διαφήμιση

Ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χωρίς την εμπλοκή ανθρώπου πιλότου για περισσότερες από 17 ώρες, υπό τον έλεγχο μόνο της τεχνητής νοημοσύνης, αποκάλυψε η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin. Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να πιλοτάρει ένα τέτοιο τακτικό αεροσκάφος.

Η δοκιμή έγινε με το σκάφος VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft), το οποίο μπορεί να μιμηθεί στον αέρα χαρακτηριστικά άλλων αεροσκαφών. Η πτήση έγινε από τη βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.

Το VISTA, που είναι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους F-16D Block 30 Peace Marble II με αναβαθμισμένα εξαρτήματα του Block 40, αναπτύχθηκε από την Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την εταιρεία Calspan.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ περιλαμβάνουν ένα ενημερωμένο Σύστημα Προσομοίωσης VISTA (VSS) που παρέχεται από την Calspan και τον Αλγόριθμο Παρακολούθησης Μοντέλου (MFA) της Lockheed Martin και Σύστημα Αυτόνομου Ελέγχου της Προσομοίωσης (SACS). Τα συστήματα SACS και MFA που είναι ενσωματωμένα μαζί παρέχουν νέες δυνατότητες στο VISTA, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή των πιο προηγμένων πειραμάτων πτήσεων με έμφαση στην αυτονομία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα πρόσθετα στοιχεία SACS περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση προηγμένων αισθητήρων, μια λύση ασφαλείας πολλαπλών επιπέδων και ένα σύνολο οθονών tablet Getac και στα δύο πιλοτήρια. Αυτά τα εξαρτήματα ενισχύουν τις δυνατότητες του VISTA διατηρώντας παράλληλα το πλεονέκτημα ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων, επιτρέποντας συγκεκριμένα τις γρήγορες αλλαγές λογισμικού για την αύξηση της συχνότητας των δοκιμαστικών πτήσεων και την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης και αυτονομίας για την κάλυψη επειγουσών αναγκών εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, το VISTA θα συνεχίσει να διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των δυνατοτήτων αυτονομίας για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε μια σειρά από τακτικούς ελέγχους. Οι πτήσεις θα επαναληφθούν στην αεροπορική βάση Έντουαρντς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Η Lockheed Martin, που εδρεύει στο Μέριλαντ, έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει το 2023 να αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών αεροσκαφών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση