Αρχική Special Topics Σεισμός στην Τουρκία: Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία που μας συγκλόνισε

Σεισμός στην Τουρκία: Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία που μας συγκλόνισε

Τι λέει ο φωτογράφος πίσω από τη σπαρακτική φωτογραφία του πατέρα με το νεκρό παιδί του στα ερείπια του φονικού σεισμού

Σύνταξη: ecozen.gr

0
B9733436108Z.1 20230209170318 000+GQMM6L14T.2 0
Φωτογραφία: Adem Altan (AFP)
Διαφήμιση

Μια φωτογραφία στα ερείπια του φονικού σεισμού που στοίχισε στη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και ισοπέδωσε μια ολόκληρη περιοχή λίγο μικρότερη από την Ελλάδα έκανε τον γύρο του κόσμου και συγκίνησε όλο τον πλανήτη.

Στη φωτογραφία διακρίνεται ένας πατέρας να κρατάει το χέρι του νεκρού παιδιού του που βρίσκεται θαμμένο κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού τους. Η οικογένεια ζει στο Καχραμανμάρας, μια πόλη που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Η σπαρακτική εικόνα του πατέρα έκανε το γύρο του κόσμου. Το θέμα απασχόλησε τον παγκόσμιο Τύπο και έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, κοινοποιήθηκε και σχολιάστηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορές από τους χρήστες του διαδικτύου. Ο Adem Altan έλαβε χιλιάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συγκίνησή τους για τη θλίψη αυτού του ορφανού πατέρα.

Ποιος είναι ο φωτογράφος

Ο φωτογράφος που αποθανάτισε την τραγική στιγμή είναι ο Adem Altan του γαλλικού πρακτορείου AFP, έμπειρος φωτογράφος που συνεργάζεται με το πρακτορείο ειδήσεων πάνω από 15 χρόνια. Οι φωτογραφίες που τράβηξε μεταδόθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο και δείχνουν τη σκληρότητα και τη βία της τραγωδίας του φονικού σεισμού που μέχρι στιγμή έχει αφήσει πίσω του πάνω από 20,000 νεκρούς, αναρίθμητους τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές

«Βγάλε φωτογραφίες το παιδί μου»

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, ο φωτογράφος του AFP βρέθηκε στο Καχραμανμαράς της Τουρκίας για να καλύψει τα γεγονότα. Σημειώνεται ότι την Τρίτη δεν είχαν φτάσει ακόμη οι ομάδες διάσωσης στο σημείο και οι απελπισμένοι κάτοικοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα ερείπια με τα ίδια τους τα χέρια για να σώσουν τους αγαπημένους τους.

Ο Adem Altan βρισκόταν μπροστά από ένα κτίριο που είχε καταρρεύσει όταν είδε έναν άνδρα να κάθεται στα ερείπια. Παρατήρησε τη σκηνή. Ο άνδρας με το πορτοκαλί μπουφάν στεκόταν ακίνητος μέσα στη φασαρία, χωρίς να δίνει σημασία στις κραυγές και στον χαλασμό που επικρατούσε γύρω του, ούτε στη βροχή και στο κρύο. Τότε ο φωτογράφος συνειδητοποίησε ότι ο άνδρας, μόλις 60 μέτρα μακριά, κρατούσε ένα χέρι μέσα στο δικό του. Άρχισε να φωτογραφίζει τη σκηνή: ο πατέρας κρατούσε το χέρι του νεκρού παιδιού του, χωρίς να το αφήνει, μέσα στα συντρίμμια και την καταστροφή.

Καθώς έβγαζε τις φωτογραφίες, ο άνδρας τον ακολουθούσε με τα μάτια του. «Βγάλε φωτογραφίες το παιδί μου», ψιθύρισε στον Adem, με τη φωνή του σπασμένη και τρεμάμενη. Για μια στιγμή άφησε το χέρι που δεν ήθελε να αφήσει για να δείξει στον φωτογράφο πού βρισκόταν η 15χρονη κόρη του. Στη συνέχεια το πήρε πίσω.

B9733436108Z.1 20230209170318 000+GQMM6L14P.2 0
Φωτογραφία: Adem Altan (AFP)

 Ο πόνος είναι αφόρητος

«Συγκινήθηκα τόσο πολύ εκείνη τη στιγμή. Είχα δάκρυα στα μάτια μου. Έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου: Θεέ μου, αυτός ο πόνος είναι αφόρητος», λέει ο φωτογράφος.

Στη συνέχεια, ο Adem τον ρώτησε το όνομά του και το όνομα του παιδιού του. «Η κόρη μου ονομάζεται Irmak», απάντησε ο πατέρας, Mesut Hancer.

«Μίλησε με δυσκολία, με πολύ χαμηλή φωνή. Ήταν δύσκολο να του κάνω περισσότερες ερωτήσεις, καθώς οι άνθρωποι γύρω μου ζητούσαν από τον κόσμο να κάνει ησυχία για να ακούσουν τις φωνές των πιθανών επιζώντων που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο φωτογράφος. Εκείνη τη στιγμή, σκέφτηκε αμέσως ότι η εικόνα αυτή συνόψιζε τον πόνο των θυμάτων του σεισμού. Δεν είχε ιδέα για τον αντίκτυπο που θα είχε. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια φωτογραφία που θα μείνει αξέχαστη. Πολλοί άνθρωποι μου έχουν πει ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την εικόνα» λέει ο φωτογράφος.

Σίγουρα ούτε κι εμείς.

Με πληροφορίες από το AFP

Διαφήμιση