Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Φαράγγι Σαμαριάς: Ισχυρό κεφάλαιο για την οικονομία της Κρήτης

Φαράγγι Σαμαριάς: Ισχυρό κεφάλαιο για την οικονομία της Κρήτης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
faraggi samarias 696x465
Το Φαράγγι της Σαμαριάς
Διαφήμιση

Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού,  το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και συμβάλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, τόσο της ευρύτερης περιοχής όσο και ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2018-2022, το Φαράγγι της Σαμαριάς επισκέφθηκαν πάνω από 630.000 άτομα, κι αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της πανδημίας, σίγουρα ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Κατά το 2022 μάλιστα η επισκεψιμότητα σημείωσε ρεκόρ πενταετίας καθώς το φαράγγι επισκέφθηκαν περίπου 169.000 άτομα.

Ένα ισχυρό κεφάλαιο για την οικονομία της Κρήτης

Η επίσημη περίοδος λειτουργίας του Φαραγγιού κάθε χρόνο είναι από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το Φαράγγι κλείνει σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των επισκεπτών, όπως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κάυσωνας) κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το Φαράγγι επηρεάζει την επιλογή τόπου διακοπών

Η ανάλυση των δεδομένων από το Παρατηρητήριο Τουρισμού έδειξε ότι το 21,8% των επισκεπτών επηρεάστηκαν πολύ ή καθοριστικά από την ύπαρξη του Φαραγγιού Σαμαριάς, όταν επέλεξαν να επισκεφθούν την Κρήτη. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι το σημείο αποτελεί «κεφάλαιο» για την Κρητική οικονομία,  αφού αποτελεί σημαντικό λόγο για μέρος των επισκεπτών να επιλέξουν την Κρήτη για τις διακοπές τους.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών κυμαίνεται στο ηλικιακό εύρος των 20 έως 50 ετών, καθώς έξι στους δέκα ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το ποσοστό ανδρών – γυναικών επισκεπτών είναι 50-50 , ενώ έξι στους δέκα είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 62% των επισκεπτών δηλώνει εισόδημα από 10000 έως 45000 ευρώ.

τθξθτξικ5ι7
Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Η πρώτη γνωριμία με το Φαράγγι

Η πλειοψηφία των επισκεπτών φαίνεται να είναι ενημερωμένοι για τη Σαμαριά πριν το ταξίδι τους στην Κρήτη. Οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως από το ίντερνετ σε ποσοστό 50,1% και από φίλους και συγγενείς που το έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν σε ποσοστό 40,1%. Η πλειοψηφία με ποσοστό 58,3% ωστόσο δε γνώριζε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Βιόσφαιρας της UNESCO (Biosphere Reserve) αλλά το 53,9% γνώριζε για τα προστατευόμενα είδη του πάρκου.

Το 67,3% των τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη Σαμαριά το έκαναν για πρώτη φορά, ενώ το 32,7% έχουν επισκεφθεί το πάρκο στο παρελθόν. Οι περισσότεροι επισκέπτες πάντως δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τιμή του εισιτηρίου εισόδου.

Θετικές αξιολογήσεις για το Φαράγγι σε όλους τους τομείς

Θετικές αξιολογήσεις κέρδισε η Σαμαριά σχεδόν σε όλους τους τομείς, με τους επισκέπτες να μένουν σαφώς ικανοποιημένοι. Η πλειοψηφία των επισκεπτών απάντησε ότι θα πρότεινε την επίσκεψη του εθνικού πάρκου σε συγγενείς και φίλους αλλά επίσης φαίνεται ότι μια μερίδα επισκεπτών κινητοποιήθηκε μετά από την επίσκεψη στη Σαμαριά και θα ήθελε να ακολουθήσει και άλλες ορειβατικές διαδρομές είτε μέσα στον πυρήνα του πάρκου είτε στα ευρύτερα του όρια.

Όπως επισημαίνει, ο διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΝ) Γιώργος Μπαουράκης, «από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το Φαράγγι, μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος ανάπτυξης της ενδοχώρας, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στον μαζικό τουρισμό του βόρειου άξονα δίνοντας ζωή στην ενδοχώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση