Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι η νέα ισχυρή τάση σε όλο τον...

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι η νέα ισχυρή τάση σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με έρευνα της BIT, οι ταξιδιώτες της μετά-Covid εποχής αναζητούν όλο και περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
BIT 1
Φωτογραφία: bitfieramilano.it
Διαφήμιση

Η Διεθνής Έκθεσης Τουρισμού BIΤ που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο πριν μερικές μέρες έδωσε όλες τις πληροφορίες για τις παγκόσμιες τάσεις και το μέλλον του τουρισμού.

Η Ευρώπη ηγείται της ανάκαμψης του τουρισμού

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της έκθεσης BIT, ο τουρισμός και τα ταξίδια φαίνεται να επιστρέφουν στις επιδόσεις που είχαν πριν την πανδημία. Το 62% των ερωτηθέντων σχεδιάζει ταξίδια στην Ευρώπη για τη χειμερινή περίοδο και το 70% σχεδιάζει ένα ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες (+4% από την ίδια περίοδο πέρυσι).

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη υποδέχθηκε 477 εκατ. διεθνείς αφίξεις, αγγίζοντας το 81% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του 2021 (+126 %), τροφοδοτούμενο κυρίως από την έντονη ζήτηση από άλλες περιοχές του κόσμου και, ειδικότερα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, με τις αφίξεις να αντιστοιχούν στο 90% της αντίστοιχης περιόδου το 2019.

BIT 2
Φωτογραφία: bitfieramilano.it

Οι ταξιδιώτες αναζητούν τις πιο αυθεντικές εμπειρίες

Η σταδιακή κατάργηση ή μείωση των περιορισμών σε όλες σχεδόν τις χώρες έχει σίγουρα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού, η πραγματική ώθηση, ωστόσο, φαίνεται να προέρχεται από την αλλαγή στη νοοτροπία των ταξιδιωτών μετά την πανδημία.

Για παράδειγμα, η Έκθεση Αειφόρου Ταξιδιού 2022 που χορηγήθηκε από την Booking, η οποία εξέτασε 30.000 ερωτηθέντες σε 32 χώρες, δείχνει διαφορές στην ταξιδιωτική εμπειρία που αναζητούν οι επισκέπτες. Αυτό που ψάχνουν για το ταξίδι τους είναι πιο συνειδητές και πιο βιώσιμες επιλογές. Εξάλλου, Το 93% των Ιταλών και το 81% σε παγκόσμια κλίμακα θεωρούν σημαντικά τα βιώσιμα ταξίδια.

Η ανάλυση της BIT για τα ταξίδια αποκαλύπτει τις διαφορετικές τάσεις, αν και σε όλες αυτές ο παρανομαστής είναι ο ίδιος: ο ταξιδιώτης θέλει να ζήσει αυθεντικές εμπειρίες. Οι διακοπές μπορεί να είναι ένας κοντινός προορισμός στην ίδια χώρα ή ακόμη κι ένα ταξίδι στην άκρη του κόσμου, αλλά είτε κοντά είτε μακριά, οι ταξιδιώτες αναζητούν περισσότερη φύση, περισσότερες δραστηριότητες, και κυρίως αυθεντικές εμπειρίες που θα του επιτρέψουν να ζήσει «like a local»

Στην Ελλάδα, με βάση αυτή την προοπτική, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του τουρισμού υγείας και ευεξίας, του οινοτουρισμού, αλλά και τα σήματα επισκέψιμων οινοποιείων, ζυθοποιείων, τυροκομείων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

 

Διαφήμιση