Σύνταξη: ecozen.gr
Κατά τη διάρκεια συμμετοχής της στην 5η Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει κάνει ο ελληνικός οινοτουρισμός, στα πέντε βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη του, καθώς και στους τρόπους που μπορεί ο κλάδος να εμπλουτίσει το εθνικό τουριστικό προϊόν, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Reguengos de Monsaraz της περιφέρειας Alentejo στην Πορτογαλία, εκπροσωπώντας τη χώρα σε μια σημαντική εκδήλωση για τον δυναμικά ανερχόμενο κλάδο του ελληνικού οινοτουρισμού.
Σχέδιο για την ενίσχυση του οινοτουρισμού
Προσκεκλημένη σε πάνελ με συμμετέχοντες Υπουργούς χωρών που πρωταγωνιστούν στον οινοτουρισμό (Πορτογαλία, Γαλλία, Γεωργία), η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε τα βήματα προόδου που έχει κάνει ο ελληνικός οινοτουρισμός και ανέδειξε το σχέδιο του Υπουργείου για την ενίσχυση του ελληνικού οινοτουρισμού το οποίο βασίζεται σε 5 άξονες:
- Αναβάθμιση Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, βάσει των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας που το Υπουργείο διεξήγαγε και των προτάσεων των οινοποιείων μας.
- Δημιουργία της πρώτης ψηφιακής πύλης για τον ελληνικό οινοτουρισμό, ενός εξειδικευμένου portal των οινοποιείων που φέρουν Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, με ψηφιακό χάρτη και χρήσιμες πληροφορίες για αυτά.
- Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, με τη συμμετοχή των φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης του οινοτουρισμού.
- Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επένδυση σε υποδομές, ψηφιακή προβολή και επιμόρφωση ανθρώπινου δυναμικού.
- Διοργάνωση ενός εθνικού οδοιπορικού για τον Οινοτουρισμό, που ήδη ξεκίνησε από τη Σαντορίνη (5-7 Ιουλίου) και θα συνεχιστεί σε οινοπαραγωγικές και οινοτουριστικές περιοχές της χώρας, με επόμενη στάση τη Δυτική Μακεδονία.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνδιάσκεψης, επισημάνθηκαν οι κύριες προκλήσεις για τον οινοτουρισμό διεθνώς: ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένων εθνικών στρατηγικών, επένδυση σε υποδομές και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, αντιμετώπιση συνθηκών πανδημίας, αφήγημα (storytelling) οινοτουριστικής εμπειρίας, χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, διασφάλιση βιωσιμότητας, εξασφάλιση συνεργειών δημοσίου–ιδιωτικού τομέα, σύνδεση με όλες τις εκφάνσεις της γαστρονομίας, διεθνής ανταλλαγή τεχνογνωσίας, δεδομένων και ιδεών.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν και οι μεγάλες ευκαιρίες που ο οινοτουρισμός προσφέρει για τον εμπλουτισμό του εθνικού τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση διαφοροποιημένων τουριστικών κοινών υψηλής δαπάνης, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.
Σ. Ζαχαράκη: «Η πρόσκληση της χώρας στη Συνδιάσκεψη αποτελεί τιμή αλλά και έμπρακτη, διεθνή αναγνώριση της προόδου»
Η Υφυπουργός Τουρισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ελληνικός οινοτουρισμός, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Το εξαιρετικό ελληνικό κρασί προσφέρει πλέον πέραν από τη γευστική, και μία βιωματική εμπειρία, καθώς ολοένα και περισσότερα οινοποιεία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό.
Στη διεθνή τάση αναζήτησης ποιοτικότερων ταξιδιωτικών εμπειριών, η Ελλάδα διαθέτει το μεγάλο πλεονέκτημα του οινικού της κλάδου, συνδυασμένου με την απαράμιλλη ελληνική αξία της φιλοξενίας. Τα δύο αυτά στοιχεία, βρίσκουν τη σύζευξή τους στον οινοτουρισμό, τον οποίο μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών ενισχύουμε στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου για τη γαστρονομία και τις ειδικές μορφές τουρισμού.
Η πρόσκληση της χώρας στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό – μεταξύ συγκεκριμένων και επιλεγμένων χωρών που βρίσκονται στην αιχμή του παγκόσμιου οινοτουρισμού – αποτελεί τιμή αλλά και έμπρακτη, διεθνή αναγνώριση της προόδου, αλλά και μελλοντικής προοπτικής του ελληνικού οινοτουριστικού κλάδου».