Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Οινοτουρισμός: Διήμερο συνέδριο στη Σαντορίνη

Οινοτουρισμός: Διήμερο συνέδριο στη Σαντορίνη

0
WINE
Εικόνα: UNSPLASH/Kym Ellis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ελληνικός οινοτουρισμός ήταν το θέμα διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού στη Σαντορίνη. Η διήμερη εκδήλωση διοργανώθηκε με μέριμνα της  υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη,

Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου

Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τρία οινοποιεία του νησιού με Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευθούν τα εξαιρετικά προϊόντα οίνου. Αλλά και την μακρά ιστορία του ελληνικού οίνου, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ημερίδα με θέμα: «Ελληνικός οινοτουρισμός: Στρατηγικές και προοπτικές για την μετά-Covid εποχή». Συμμετείχαν ξένοι και  Έλληνες θεσμικοί παράγοντες του οινοτουρισμού. Πρέσβεις ξένων χωρών με ειδικότερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό οινοτουρισμό (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο). Ειδικοί του οίνου και του οινοτουρισμού, και ‘Έλληνες παραγωγοί και ειδήμονες. Οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν από δημοσιογράφους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Μεγάλες δυνατότητες

Το διήμερο ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του οινοτουρισμού στη χώρα μας,. Πάνω στη μακρά ελληνική οινική παράδοση. Καθώς και στις ήδη πολυάριθμες επιλογές  και αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν τα ελληνικά επισκέψιμα οινοποιεία.

four wine glasses
Εικόνα: UNSPLASH/Maksym Kaharlytskyi

Πρωτοβουλίες υπουργείου Τουρισμού

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τον οινοτουρισμό:

  • Δημιουργία της πρώτης ψηφιακής πύλης για τον ελληνικό οινοτουρισμό, Θα παρουσιαστεί στο σύνολό της το αμέσως επόμενο διάστημα,
  • Διεξαγωγή έρευνας από το υπουργείο για το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, τα πορίσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση του Σήματος.
  • Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού. Με σκοπό την επίτευξη των μέγιστων δυνατών συνεργασιών, μεταξύ όλων των παραγόντων του Ελληνικού οινοτουρισμού για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
  • Ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και εξωστρέφειας του ελληνικού οινοτουρισμού, με ένταση της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους,
  • Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την επένδυση στις υποδομές και στην προβολή του αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού. Βάσει των ήδη κατατεθειμένων και εγκεκριμένων προτάσεων του υπουργείου

Εισηγητές

Η ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις από τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ.. Λοΐζου, τον αναπληρωτή  Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Ζήκο, και το δήμαρχο Θήρας κ. Σιγάλα. Εξειδικευμένες τοποθετήσεις/παρουσιάσεις έγιναν από τους:

  • José Antonio Vidal, ιδρυτή, CEO Παγκόσμιου Οργανισμού Οινοτουρισμού (GWTO)
  • Dr Ignacio Sanchez Recarte, γενικό δευθυντή CEEV (ComitéEuropéen des Entreprises Vins)
  • Δρα Παναγιώτα Διονυσοπούλου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού
  • Δρα Μαρία Αλεμπάκη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αττικής του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα»
  •  Ιωάννη Καρακάση, Master of Wine,
  • Δρα Ιωάννη Βογιατζή, πρόεδρο ΔΣ ΕΔΟΑΟ και  ΣΕΟ
  • Νικόλαο Μηλιαράκη, εκπρόσωπο “Wines of Crete”.

 

Διαφήμιση