Αρχική Περιβάλλον Επιτυχές το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021 με “πράσινο” αποτύπωμα

Επιτυχές το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021 με “πράσινο” αποτύπωμα

0
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) - Ράλλυ Ακρόπολις
Εικόνα: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Tο ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021 περνά στην ιστορία. Εκτός όμως από την πετυχημένη διεξαγωγή του αφήνει πίσω του μια παρακαταθήκη: ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ακολουθείται από μία περιβαλλοντική πιστοποίηση.

Ως “παράδειγμα εφαρμογής καλών περιβαλλοντικών πρακτικών, προωθώντας τη συνεργασία διοργανωτών, κοινού και τοπικής κοινωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός χωράει στο φυσικό περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες και σχολαστική εποπτεία” τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Η επιτυχής

Ελάχιστο δυνατό πειβαλλοντικό αποτύπωμα

Τα μέτρα που είχε λάβει η Ομάδα Περιβαλλοντικής Επιτήρησης τηρήθηκαν από το κοινό, καθώς ο αγώνας είχε σχεδιαστεί να διασχίσει την ειδική διαδρομή μεταξύ Ελευθεροχωρίου και Μενδενίτσας. Περιοχή, η οποία εμπίπτει εξολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ GR2440006, «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Η ομάδα εργασίας, στηριζόμενη στο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, που είχε εκπονηθεί από την οργανωτική επιτροπή, προγραμμάτισε και υλοποίησε τις εξής ενέργειες:

  • τον περιορισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων και λοιπών αποβλήτων τωνθεατών του αγώνα, με πυκνή τοποθέτηση κάδων ειδικής σήμανσης καθ’ όλη την έκταση της διαδρομής, δίνοντας έμφαση σε σημεία, όπου βάσει προηγούμενης εμπειρίας προβλεπόταν μεγαλύτερη συγκέντρωση θεατών.
  • την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και για την αποφυγή απόρριψης σκουπιδιών, πρόκλησης φωτιάς ή κοπής κλαδιών, ώστε να διαφυλαχθεί η περιοχή.
  • τη σύσταση αποφυγής διέλευσης τροχοφόρων σε προστατευόμενους οικότοπους,όπως ο εποχικός υγρότοπος της Νεβρόπολης, που είναι εξαιρετικά σημαντικός σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας του Παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/EΟΚ με ονομασία «Μεσογειακά Εποχικά Τέλματα» (3170*) Ελάχιστοι επισκέπτες κινήθηκαν πρόσκαιρα με τα τροχοφόρα τους στην εσωτερική περίμετρο του υγροτόπου την ημέρα του αγώνα.

Θετική ανταπόκριση

Οι θεατές του «ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις» ανταποκρίθηκαν θετικά στις συστάσεις της Ομάδας Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης. Η περιοχή  καθαρίστηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα από τα συνεργεία των εμπλεκόμενων Δήμων, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021.

Διαβάστε επίσης:  Στην Κύπρο ο Γ. Αμυράς σε ημερίδα για τη διαχείριση μεσογειακών δασών

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης.  σχηματίστηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τον Δήμο Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου, και το Δασαρχείο Λαμίας.

Πιστοποίηση 2 Αστέρων

Η ξεχωριστή βαρύτητα που δόθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στην πρόληψη μέτρων για την αποφυγή πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης επιβραβεύτηκε με την «Πιστοποίηση 2 Αστέρων».  Απονεμήθηκε στη διοργάνωση του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής πιστοποίησης, το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και περιλαμβάνει αξιολόγηση σε 13 περιβαλλοντικούς τομείς κάθε αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣ. Ζαχαράκη: 5 βήματα ανάπτυξης του ελληνικού οινοτουρισμού
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: 2.422 νέα κρούσματα, 37 θάνατοι, 364 διασωληνωμένοι