Αρχική Ειδήσεις Ένας χρόνος πόλεμος: ΗΠΑ και Ε.Ε. στο πλευρό της Ουκρανίας- Ο Μπάιντεν...

Ένας χρόνος πόλεμος: ΗΠΑ και Ε.Ε. στο πλευρό της Ουκρανίας- Ο Μπάιντεν στο Κίεβο

0
Κίεβο - επιθέσεις 15/11
ΕΙκόνα: Twitter/Nexofin
Διαφήμιση

Tην ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία  απέναντι στην ρωσική εισβολή, επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο, δύο μόλις ημέρες πριν κλείσει χρόνος από το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου 2022, που ξεκίνησε ο νέος αιματηρός παραλογισμός της νεώτερης ιστορίας της Ευρώπης.

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποιούσε (Δευτέρα 20/02/23) αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο για να επισφραγίσει την αμερικανική στήριξη στο Κιεβο, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.  συνεδρίαζαν για την 10η κατά σειρά δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει περιορισμούς των εξαγωγών και την μέτρα αυστηρής εφαρμογής των ισχυουσών κυρώσεων. Επισημαίνεται ότι η  Εσθονία επιδιώκει να διευρυνθεί το ευρωπαϊκό σχήμα για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία  και  να συμπεριλάβει κοινές αγορές πυρομαχικών κι ανεφοδιασμό των στοκ των κρατών-μελών της Ε.Ε.Στη συνεδρίαση συμμετείχε κι ο  ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προκειμένου να υποστηριχθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με περαιτέρω προμήθειες όπλων και πυρομαχικών. 

Στο συμβούλιο επρόκειτο να συμμετάσχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου, μετά την πρόσφατη πτώση της κυβέρνησης της χώρας εν μέσω καταγγελιών περί ανάμιξης της Ρωσίας, που όμως διαψεύστηκαν από το Κρεμλίνο. 

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Λευκός Οίκος - F-16

Στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του στο Κίεβο νωρίτερα σήμερα ο Τζό Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία δίδοντας την διαβεβαίωση ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Στην ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν, που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, τονίζεται: «Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για την συμπλήρωση ενός έτους από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να επιβεβαιώσω την ακλόνητη και ακλόνητη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε λάθος».

Δέσμευση Μπάιντεν

Ap Ukrainian Presidential Press Office

Και προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος : «Σήμερα, στο Κίεβο, συναντώ τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την ομάδα του για μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, συστημάτων αντιτεθωρακισμένων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης για να βοηθήσω στην προστασία του ουκρανικού λαού από εναέριους βομβαρδισμούς. Και θα ενημερώσω ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά των ελίτ και των εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν ή να γεμίσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη – και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει».

Twitter Ο Biden στο Κίεβο Twitter Ο Biden στο Κίεβο

Σύνοδος ΥΠΕΞ Ε.Ε. για Ιράν και Αφγανιστάν

Στο ατζέντα της σημερινής συζήτησης εκτός από το Ουκρανικό εξετάζονται επίσης:

  • Νέες κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων στο Ιράν εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
  • Τρόποι να χορηγηθεί βοήθεια στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση που επέβαλε η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ. Εξάλλου στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες του ΕΕ ενόψει της COP28, της προσεχούς συνόδου του ΟΗΕ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες: https://gr.euronews.com/

Διαφήμιση