Αρχική Ενέργεια «Βουτιά» για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

«Βουτιά» για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ρεύμα - τιμές
Διαφήμιση

Σημαντική μείωση παρουσίασε σήμερα η τιμή του ρεύματος, καταγράφοντας πτώση 35% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς υποχώρησε σε διψήφιο αριθμό (86,77 ευρώ/MWh) για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021.

Παράλληλα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 3 έως τις 5 τα ξημερώματα η τιμή του ρεύματος ήταν σχεδόν μηδενική.

Ειδικότερα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά, από τα 132 ευρώ χθες, υποχωρεί σήμερα στα 86,7 ευρώ και καταλαμβάνει την τρίτη φθηνότερη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η πτώση της τιμής αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη του φορτίου (άνω του 61% μαζί με τα υδροηλεκτρικά) και οι ήπιες -για την εποχή- καιρικές συνθήκες που περιορίζουν τις ενεργειακές ανάγκες.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αντανακλά την μεγάλη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF που την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 59,2 ευρώ/MWh, ακόμη χαμηλότερα από το χαμηλό 16 μηνών που καταγράφηκε τη Δευτέρα.

Το TTF υποχώρησε την Τρίτη έως και κατά 7,3%, αφού σημείωσε αρχικά μια αύξηση έως 4,6%.

H πτώση πέρα από την διατήρηση των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών, οφείλεται στα αυξημένα αποθέματα καυσίμου και στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ/MWh.

Αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων και μείωση στις τιμές ενέργειας προτεραιότητα για την ΕΕ

Την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να μειώσει τις τιμές στην ενέργεια υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι κοινές μας προσπάθειες αποδίδουν. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα χαμηλότερες απ’ ό,τι πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Οι τιμές για το ολλανδικό TTF έχουν μειωθεί περισσότερο από 80% από τον Αύγουστο. Καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τα περισσότερα από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούσαμε. Οι αποθήκες αερίου μας εξακολουθούν να είναι γεμάτες πάνω από 80%. Αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που υπήρξαν ποτέ αυτή την εποχή του χρόνου», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια σημείωσε ότι βοήθησαν ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο ήπιος χειμώνας και το lockdown στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα άλλοι εξωτερικοί παράγοντες δημιουργούσαν επιπλέον δυσκολίες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «ο ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός οδήγησε σε απότομη μείωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το ότι περάσαμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα είναι πρωτίστως το αποτέλεσμα της ενότητας και της συλλογικής μας σκληρής δουλειάς».

Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως τώρα πρέπει γίνει προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με τους βασικούς διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου ήδη στις αρχές της άνοιξης με στόχο να συνάψουμε τις πρώτες κοινές συμβάσεις πολύ πριν από το καλοκαίρι».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟυκρανία: Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου κοντά σε νηπιαγωγείο
Επόμενο άρθροΕνεργειακό σχέδιο: Επενδύσεις-μαμούθ και 38.000 νέες θέσεις εργασίας