Αρχική Ενέργεια Ενεργειακό σχέδιο: Επενδύσεις-μαμούθ και 38.000 νέες θέσεις εργασίας

Ενεργειακό σχέδιο: Επενδύσεις-μαμούθ και 38.000 νέες θέσεις εργασίας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ηλιακή ενέργεια
Διαφήμιση

Επενδύσεις 30 δισ. ευρώ έως το 2030 ετησίως την περίοδο 2026-2030 και 38.000 νέες θέσεις εργασίας προβλέπει το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Σε παρουσίαση της πρότασης για το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προχώρησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στόχος της επικαιροποίησης του ΕΣΕΚ είναι η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της ΕΕ που θα υποβάλει νέο, πιο φιλόδοξο πλάνο μέχρι τον Απρίλιο 2023.

Στόχος του ελληνικού σχεδίου είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας να φθάνει στο 45% το 2030, έναντι του 40% που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος.

Επιπλέον, στοχεύει στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 13% και μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 47%.

Το ΕΣΕΚ προβλέπει, επίσης, συμμετοχή του υδρογόνου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας το 2030 και σχεδόν 100% ηλεκτροκίνηση στα επιβατικά οχήματα έως το 2050.

Παράλληλα, με το νέο ΕΣΕΚ τίθεται ο στόχος της συνολικής μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων κατά 47% το 2030.

Θεαματική προβλέπεται και η ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς το συνολικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας αναμένεται να φθάσει στα 75 γιγαβάτ, από 22 γιγαβάτ το 2022.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανάπτυξη εμφανίζεται στα φωτοβολταϊκά που θα φθάσουν στα 34,5 GW (4,8 GW το 2022) και στα αιολικά (27,8 GW από 4,6 GW το 2022), ενώ μηδενίζονται οι λιγνίτες και το φυσικό αέριο παραμένει στα 5 GW.

Αντίστοιχα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να εκτοξευθεί σε 173,7 τεραβατώρες από 56,6 το 2022.

Τρία εναλλακτικά σενάρια

Για τον καταρτισμό του νέου ΕΣΕΚ εφαρμόστηκε πλήρης μεθοδολογία μοντελοποίησης PRIMES και προβολής των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και εξετάστηκαν 3 εναλλακτικά σενάρια με διαφοροποίηση στον ρυθμό και στο μείγμα ενεργειών ενεργειακής μετάβασης (π.χ., διείσδυση ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα).

Σημειώνεται ότι όλα τα σενάρια επιτυγχάνουν τους στόχους RePower EU για το 2030 και σε μεγάλο βαθμό μειώνουν τις εκπομπές της χώρας μέχρι το 2050, χωρίς όμως να φτάνουν στο μηδέν.

7 παρεμβάσεις / τεχνολογίες στον πυρήνα του νέου ΕΣΕΚ της Ελλάδας

  1. Ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ: Ανάπτυξη Φ/Β και αιολικών (και η επιτάχυνση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών) με προσθήκη >12GW μέχρι το 2030 και εκμετάλλευση του εναπομείναντος υδραυλικού δυναμικού της χώρας.
  2. Αποθήκευση ενέργειας: Η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ θα πρέπει να συνοδευτεί και με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης για εξισορρόπηση και σταθεροποίηση του συστήματος (μπαταρίες, αντλισιοταμίευση κτλ.)
  3. Ενεργειακή αποδοτικότητα: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (μονώσεις, συσκευές, αντλίες θερμότητας), smart διαχείριση ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγή συμπεριφορών προς μείωσης της απαιτούμενης ενέργειας ή και του προφίλ της ζήτησης. Οι δράσεις αυτές μπορούν να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία.
  4. Εξηλεκτρισμός των ελαφρών μεταφορών: Ηλεκτροκίνηση στα ελαφρά/ μεσαία οχήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και αλληλεπίδρασης με το δίκτυο. Μεγάλο κομμάτι των απαιτούμενων επενδύσεων θα είναι σε οχήματα και τις μπαταρίες τους. Μια ολόκληρη οικονομία ανακύκλωσης μπαταριών θα πρέπει να δημιουργηθεί με πιθανό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια.
  5. Δημιουργία οικονομίας πράσινου υδρογόνου: Με χρήση στις μεταφορές (βαρέα οχήματα, ναυτιλία, αεροπορία), στη βιομηχανία και υπό συνθήκες στην ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη υπάρχει σημαντική κινητικότητα στο χώρο που σε συνδυασμό με ανταγωνιστικά ΑΠΕ μπορεί να δώσει αξία στη χώρα.
  6. Ανάπτυξη συνθετικών, πράσινων καυσίμων (RFNBO): Με χρήση στις μεταφορές (βαρέα οχήματα, ναυτιλία, αεροπορία) – μια ολόκληρη καινούργια βιομηχανία που θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να διαμορφώνεται.
  7. Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας της χώρας (κυρίως τσιμέντο, διύλιση, λιπάσματα). Θα απαιτηθεί εθνικό πλάνο και συντονισμός δεδομένου της έλλειψης κλίμακας των τοπικών εταιρειών. Αντίστοιχα έργα συντονίζονται από τα κράτη στην Ευρώπη και την Αμερική.

Κ. Σκρέκας: Υπεραξία στην ελληνική οικονομία, νέες θέσεις απασχόλησης και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας

«Με βασικό στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η Κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα την πρότασή της για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το νέο προτεινόμενο ΕΣΕΚ, είναι δομημένο με τρόπο που δίνει υπεραξία στην ελληνική οικονομία και εγχώρια προστιθέμενη αξία, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης ενώ, με τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου, θα επιτύχουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές. Είμαι βέβαιος ότι, μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, το νέο ΕΣΕΚ με την τελική του μορφή, θα γίνει ένα όχημα για το πράσινο μέλλον της χώρας μας. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα η Ελλάδα προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Φιλοδοξούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουμε το ΕΣΕΚ στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά την παρουσίαση της πρότασης για το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.

Σκρέκας

Διαφήμιση