Αρχική Ελλάδα Στον «χορό» των Ρίχτερ η Λέσβος: Μετασεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Λέσβος: Μετασεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
seismos - μετασεισμική
Διαφήμιση

Μετασεισμική δόνηση έντασης 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Λέσβο λίγο πριν τις 9 σήμερα το πρωί, Σαββάτο 7 Ιανουαρίου.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Μανταμάδου στην περιοχή του Λεπετύμνου της βόρειας Λέσβου, πολύ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Μετασεισμός Λέσβος 07/01/2023

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, παρά μόνο κάποιες κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε οικίες στον Μόλυβο και στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Άργενο, οι οποίοι απομακρύνθηκαν έπειτα από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, σύμφωνα με ανάρτηση του δήμαρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα

Έντονα αισθητός σε ολόκληρη τη Λέσβο έγινε ο σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα.

Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, ήταν 4 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου και είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.

Σεισμός Λέσβος 07/01/2023

Ακολούθησαν και άλλοι μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν που σημειώθηκε στις 04:54, εντάσεως 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 5χλμ δυτικά – βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου.

Μετασεισμός Λέσβος 07/01/2023

Ε. Λέκκας: Δεν σχετίζεται με την Εύβοια

Ο σεισμολόγος και καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως σίγουρα σήμερα οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέχουν.

Ωστόσο, εκτιμά πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. «Εμείς σε κάθε περίπτωση παίρνουμε όλα τα μέτρα, αλλά είναι ακραίο το σενάριο», τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν οι σεισμοί στη Λέσβο συνδέονται με αυτούς στην Εύβοια, ξεκαθάρισε πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέσης, καθώς όπως είπε πρόκειται για «ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα».

Γ. Χουλιάρας: Δεν είναι το ίδιο επίκεντρο με το 2017

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ο σεισμός δεν έχει το ίδιο επίκεντρο με την ισχυρή δόνηση του 2017, ωστόσο παρακολουθείται η μετασεισμική ακολουθία.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ακολούθησαν άλλοι 10 μετασεισμοί.

Διαφήμιση