Αρχική Διάστημα Πλησιάζει ο πράσινος κομήτης – «Έρχεται» από την εποχή των Νεάντερταλ

Πλησιάζει ο πράσινος κομήτης – «Έρχεται» από την εποχή των Νεάντερταλ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πράσινος κομήτης - C/2022 E3 (ZTF)
Εικόνα: Chris Schur/NASA/JPL-Caltech
Διαφήμιση

Ένας «εξωτικός» πράσινος κομήτης, ο C/2022 E3 (ZTF), ο οποίος έχει να έρθει κοντά στη Γη από την εποχή των Νεάντερταλ πριν περίπου 50.000 χρόνια.

O κομήτης πλησιάζει γοργά τον πλανήτη μας και αναμένεται στις 1 ή 2 Φεβρουαρίου να φθάσει στην κοντινότερη απόσταση του, η οποία ονομάζεται περίγειο, περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια.

Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από το άστρο μας. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, η θερμότητα του μετατρέπει τον πάγο του κομήτη σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την «κόμη» του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική «ουρά» του.

Η πράσινη απόχρωση οφείλεται στην σύσταση του

Οι εικόνες έως τώρα του C/2022 E3 αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Από τα μέσα Ιανουαρίου ο πράσινος κομήτης – που κερδίζει συνεχώς φωτεινότητα από πέρυσι τον Νοέμβριο – έχει γίνει ευκολότερο να παρατηρηθεί με τηλεσκόπια ή ισχυρά κιάλια, ενώ τελευταία έχει γίνει αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι, τουλάχιστον από περιοχές με ανέφελο σκοτεινό ουρανό και χωρίς φωτορύπανση.

Οι ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι κατάφεραν τον Ιανουάριο να φωτογραφήσουν τον ισχυρό ηλιακό «άνεμο» να διασπά ένα μέρος της ουράς του κομήτη.

Ο C/2022 E3 κινείται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον πολικό αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής Άρκτου, δίπλα στον οποίο θα εμφανιστεί στις 26 Ιανουαρίου. Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί κοντά στον Άρη, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός, καθώς απομακρύνεται από τη Γη.

Πώς να παρακολουθήσετε τον κομήτη

Για να δείτε μόνοι σας τον κομήτη, κοιτάξτε προς τα βόρεια αμέσως μετά τη δύση του ηλίου και αναζητήστε μια αχνή πρασινωπή λάμψη. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες σκοτεινού ουρανού, ο κομήτης θα μπορούσε να είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά τα κιάλια σίγουρα θα κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη.

Ωστόσο, εάν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για παρατήρηση ουρανού αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί στην περιοχή σας, εξακολουθείτε να είστε τυχεροί, καθώς ο Virtual Telescope Project θα φιλοξενήσει μια δωρεάν ζωντανή μετάδοση του κομήτη C/2022 E3 (ZTF). Η ροή ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου και μπορείτε να το παρακολουθήσετε χάρη στον ιστότοπο του project ή στο κανάλι τους στο YouTube.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Space

Διαφήμιση