Αρχική Διάστημα Νέος κομήτης θα επισκεφτεί τη Γη για πρώτη φορά από την εποχή...

Νέος κομήτης θα επισκεφτεί τη Γη για πρώτη φορά από την εποχή των Νεάντερταλ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κομήτης
Εικόνα: UNSPLASH/Justin W
Διαφήμιση

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της Καλιφόρνιας τον Μάρτιο του 2022, ο C/2022 E3 (ΖΤF), θα περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στη διάρκεια του Ιανουαρίου του νέου έτους και μπορεί να γίνει ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια έως το τέλος του μήνα.

Οι παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο θα μπορούν να βρουν τον κομήτη στον πρωινό ουρανό, σύμφωνα με τη NASA, καθώς κινείται προς την κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά τον Ιανουάριο.

Η καλύτερη ευκαιρία για τους παρατηρητές να αναζητήσουν τον κομήτη θα είναι όταν το φεγγάρι είναι αμυδρό στον ουρανό, με τη νέα σελήνη στις 21 Ιανουαρίου να προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Starlust, ο κομήτης θα βρίσκεται στον αστερισμό Camelopardalis κατά τη διάρκεια της κοντινής του προσέγγισης.

Ο κομήτης θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο (περιήλιο) στις 12 Ιανουαρίου σε απόσταση περίπου 160 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από αυτόν. Στη συνέχεια θα πλησιάσει τον πλανήτη μας, όπου αναμένεται να φθάσει στην πλησιέστερη απόστασή του (περίγειο) των 42 εκατ. χλμ. την 1η ή 2α Φεβρουαρίου.

Κομήτης C/2022 E3 (ZTF)
Φωτογραφία του κομήτη C/2022 E3 (ZTF)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η Νέα Σελήνη στις 21 Ιανουαρίου προσφέρει την ευκαιρία για παρατήρηση του κομήτη στον νυχτερινό ουρανό. Ο κομήτης εκτιμάται ότι έχει μια περίοδο περίπου 50.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι την τελευταία φορά που είχε πλησιάσει τη Γη, ζούσαν ακόμη οι Νεάντερταλ, ενώ είχαν κάνει την εμφάνισή τους και οι πρόγονοι μας Homo sapiens. Φυσικά, ακόμη κι αν τον είχαν δει, δεν θα είχαν καταλάβει περί τίνος επρόκειτο.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του C/2022 E3, ο οποίος αρχικά φαινόταν σαν αστεροειδής, αλλά μετά άρχισε να γίνεται ολοένα πιο φωτεινός, δείχνουν ότι διαθέτει μια χαρακτηριστική χρυσή ουρά και μια κόμη αερίων και σκόνης με γαλαζωπή-πρασινωπή απόχρωση. Ο κομήτης είναι ήδη ορατός με τηλεσκόπια και ισχυρά κιάλια, όταν ο ουρανός είναι καθαρός τα βράδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Space

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκτακτες συμβουλές της ΕΕ για όσους ταξιδεύουν από/προς Κίνα
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Έγκαιρη διάγνωση για πάνω από 4.000 γυναίκες