Αρχική Υγεία - Διατροφή Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Έγκαιρη διάγνωση για πάνω από 4.000 γυναίκες

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Έγκαιρη διάγνωση για πάνω από 4.000 γυναίκες

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» - μαστογραφίες
Διαφήμιση

Περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και σήμερα κάνουν θεραπεία, τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία συνοδεύεται από σχετικό βίντεο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι γι’ αυτές τις γυναίκες το ραντεβού αυτό για τη μαστογραφία μπορεί να τους έσωσε τη ζωή και καταλήγει λέγοντας ότι «είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτηση του:

«Μέσω του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και σήμερα κάνουν θεραπεία. Για αυτές τις γυναίκες, το ραντεβού αυτό μπορεί να τους έσωσε τη ζωή. Είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις».

Το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά»

Μέσω του mastografia.gov.gr, κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών η οποία διαθέτει ΑΜΚΑ, μπορεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά». Μπορεί να κλείσει ραντεβού για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε περισσότερα από 250 δημόσια ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα, αν χρειαστεί μπορούν να κάνουν κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50 – 69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ – αφορά, δηλαδή, συνολικά σε 1.300.000 δικαιούχους – και, ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία, επιδιώκει να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Το πρόγραμμα δεν σταματά με τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά προβλέπει επιπλέον τόσο τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για όσες γυναίκες εντοπιστούν με ευρήματα όσο και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
  2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

  • Οι γυναίκες – δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Διαφήμιση