Αρχική Ειδήσεις Η Αθήνα πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Β40 των Βαλκανικών Πόλεων

Η Αθήνα πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Β40 των Βαλκανικών Πόλεων

Ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης θέτει τους στόχους της Προεδρίας της Αθήνας και ανακοινώνει την  καθοριστική συνεργασία του Δικτύου Β40 με το δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων Eurocities

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[358660] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Β40 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης των δημάρχων που συμμετέχουν στην Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40, Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το όραμα της Προεδρίας της Αθήνας για το 2023 στο Δίκτυο Συνεργασίας των Βαλκανικών Πόλεων Β40 ανέπτυξε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της αμφικτυονίας αυτής των πόλεων της περιοχής μας, που φιλοξενήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα στο διάστημα 22-24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος απευθύνθηκε βασικές προτεραιότητες της αθηναϊκής Προεδρίας είναι η πλήρης και  ενεργή συνεργασία των μελών του Δικτύου, ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων της Βαλκανικής. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα χρειασθεί συμμετοχή με δράσεις που θα είναι προσιτές και συμπεριληπτικές.

mpakogiannis valkania3
Σύνοδος Δικτύου Συνεργασίας Β40

Οι βασικοί άξονες της ελληνικής προεδρίας

Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης στην ατζέντα της Αθήνας για την Προεδρία του Δικτύου περιλαμβάνονται, κυρίως, οι παρακάτω στόχοι:

α) η προσαρμογή και η μετρίαση της κλιματικής κρίσης,

β) οι έξυπνες πόλεις και ο ψηφιακός μετασχηματισμός,

γ) η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών/ανεκτικών κοινωνιών,

δ) η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη,

ε) η βελτίωση της τοπικής Δημοκρατίας

στ) η πολιτιστική εμβάθυνση, η οποία άλλωστε είναι σημαντική καθώς –όπως αποδείχθηκε–οι Βαλκανικές πόλεις μοιράζονται πολλές κοινές κουλτούρες.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να καλλιεργήσει την έννοια της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να διασφαλίσει  την ειρήνη και την ασφάλεια. «Με όχημα τις Βαλκανικές πόλεις-κέντρα και καύσιμο τη συνεργασία τους, το δίκτυο επιδιώκει να διαπλάσει τα Βαλκάνια που θέλουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Αθήνας.

Επιπλέον, επεσήμανε πως οι αυξημένες ανάγκες στις παρούσες διαστάσεις της κρίσης απαιτούν ώστε οι πρωτοβουλίες των πόλεων και των Δήμων να αποκτήσουν μεγαλύτερο εύρος. «Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τις κεντρικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων και οι πόλεις θα πρέπει να πάρουν τα ηνία σε αποφάσεις και πολιτικές που αφορούν τους πολίτες τους.

Στο πλαίσιο της προεδρία της Αθήνας, ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε επίσης πως θα επισκεφθεί όλες τις πόλεις μέλη του Δικτύου, προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα και να ενισχύσει τη συμμετοχικότητα των Δήμων που απαρτίζουν το Β40.

Παράλληλα, εξήγγειλε και τη συνεργασία του Δικτύου Β40 με το δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων Eurocities, του οργανισμού που συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurocities και δήμαρχος Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα ήταν παρών στη Σύνοδο και συμμετείχε στις διμερείς ομάδες εργασίας με πολλούς δημάρχους του Β40.

Ο Δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλλα

Η παρέμβαση του Ντάριο Ναρντέλλα

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας Ντάριο  Ναρντέλα εξήρε την ποιότητα των συνομιλιών στις ομάδες διμερών συναντήσεων και τη μεγάλη συμμετοχή, που αποδεικνύει τη δυναμική του Β40.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος και το Eurocities έχουν απασχολήσει τα ίδια προβλήματα (ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή μετάβαση, η βιώσιμη ανάπτυξη) με το Δίκτυο των Βαλκανικών Δήμων. Τόνισε δε πώς και πόσο τα δύο δίκτυα έχουν έλθει σε επαφή και το τελευταίο διάστημα, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη στην Ουκρανία και τη συνάντηση με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία συμμετείχε και ο Κώστας Μπακογιάννης, αλλά κυρίως στη στήριξη που παρείχαν τα δύο δίκτυα τον περασμένο Δεκέμβριο στον Δήμαρχο Κων/πολης Εκρέτ Ιμάμογλου για τις περιπέτειές του με την τουρκική προεδρία.

Υπενθυμίζοντας μία φράση του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ντάριο Ναρντέλα διαβεβαίωσε τον Εκρέτ Ιμάμογλου πως η δική του μάχη για ακεραιότητα και ελευθερία είναι και δική μας μάχη. Ο πρόεδρις του Δικτύου Ecocities συμμερίσθηκε την άποψη του Κ. Μπακογιάννη πως αίτημα των Δήμων είναι να τους αναγνωρισθεί μία θέση στο τραπέζι των αποφάσεων από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, καθώς δουλειά τους δεν είναι να εφαρμόζουν μόνο τις αποφάσεις των άλλων, αλλά να συμβάλουν ώστε να λαμβάνονται καλύτερες αποφάσεις και να εφαρμόζονται πιο λυσιτελείς πολιτικές για τους κατοίκους των πόλεων.

Η παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πρέμπιλι

Στην σημερινή εκδήλωση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Βλαντίμιρ Πρέμπιλι, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Δικτύου Β40 ένα επαινετό παράδειγμα για το πώς έρχονται κοντά πόλεις και Δήμοι για να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που οι κρίσιμοι καιροί τις φέρνουν αντιμέτωπες.

Όπως τόνισε ο κύριος Πρέμπιλι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση, η μετανάστευση, η κρίση της δημοκρατίας σε πολλές περιοχές και όλες οι δυσκολίες που καιροφυλακτούν, καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία και συμμετοχή των Δήμων για τη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών που βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

info
Η Σύνοδος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίου, στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2023 . Στις συνομιλίες συμμετείχαν 73 διαφορετικές πόλεις από 10 διαφορετικές χώρες. Η Σύνοδος αφορούσε όχι μόνο την Βαλκανική χερσόνησο αλλά τη δικτύωση και την καλή συνεργασία όλων των πόλεων της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση